Szekeres Viktor

A The Expendables készítői pert indítottak a letöltők ellen

A The Expendables készítői úgy döntöttek, hogy filmjük sikere ellenére az esetlegesen kieső bevételeket is pótolják, ezért bepereltek több ezer torrentezőt újabb 10 milliós bevétel reményében.

A The Expendables - A feláldozhatók tavaly augusztusban került bemutatásra a mozikban, s azóta meglepően jól teljesített, világszerte 274 millió dollár bevételre tett szert. A film természetesen nem csak a multiplexekben aratott, hanem a letöltők körében is, sokáig a torrentes toplisták élében tanyázott és a warez filmletöltések mennyiségét vizsgáló oldalakon is hetekig az élmezőnyben szerepelt.

Csak az Egyesült Államokban az elmúlt 12 hónapban filmkészítők és jogtulajdonosok több mint százezer állítólagos fájlmegosztó felhasználót pereltek be, hogy kiderülhessen személyazonosságuk, melyet követően pár száz vagy pár ezer dolláros megegyezést lehet kötni. A nagyobb filmek közül A bombák földjén készítői után a The Expendables producerei döntöttek úgy, hogy pert indítanak az illegális letöltők, nagyjából 6500 azonosítatlan felhasználó ellen - ami az eddigi egyik legnagyobb P2P-pert jelenti. Mindegyik gyanúsított a vád szerint megosztotta a The Expendables warez verzióját a BitTorrent segítségével.

Általában az efféle pereknél a felperes megegyezésre törekszik, amit elősegít az erre szakosodott ügyvédi társaságok, leginkább a Dunlap, Grubb & Weaver "Fizess, mert különben...!" filozófiája az alperesek irányába. Mindez pedig elég hatékony általában, hiszen ha mondjuk az alperesek 80%-a kifizet egy esetleges megegyezésben foglalt 2000 dolláros összeget, akkor a vádlók máris 10 millió dollárral gazdagodhatnak, ami nagyjából egytizede a film amerikai bevételeinek. (Ha pedig van rá kapacitás, az efféle vádak köre kiterjeszthető, hiszen a filmet még mindig napi több ezren töltik le.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #11
    Amúgy én is letöltöttem. Mondjuk ftp-ről húztam le, nem osztottam vissza - annyit is ért amúgy a film.

    De majd mindjárt leszedem torrentről is aztán találjanak meg.
  • dzsagon #10
    stallone ne légy má geci!
  • unrealnoise #9
    kapják be ezek is... nyomorékok... És ha letorrenteztem HD-ban, de előtte kétszer megnéztem a moziban akkor mi a szösz van? nevetségesek...
  • kalapos01 #8
    Persze. Otthoni felhasználásra a kenyeret is ellophatod. :)) Nem letöltésről van szó az ilyen perekben, hanem megosztásról, ami, ha torrentezel, automatikusan megvalósul.
  • Rotcsa #7

    Most akkor akár engem is beperelhetnek egy film készítői?
    Basszus, ha erre rászoknak a filmkészítők, akkor a torrentezés elég veszélyes műfaj lesz...
    Én amúgy úgy tudtam, saját otthoni felhasználásra le lehet tölteni bármit, az még nem indok semmilyen perre, kivéve akkor, ha anyagi nyereségre teszek szert belőle.
  • Nailyenugysincs #6
    Télleg nem értem hogy ilyen esetekben hogy lehet többszáz-ezer... dollárt elkérni büntetésként. Ennyi kára nem lett a készítőnek. Max annyit lehetne kérni amennyit a legközelebbi boltban kérnek a filmért.
  • szlovákiai hun #5
    Adnál erre bővebb felvilágosítást? Mert a nevén kívül még mit tud?
  • AZTA #4
    Akkor lehet mentek mind a börtönbe. :D
  • Aldo Moro #3
    És azt vajon honnan tudják, hogy ezelőtt egy évvel letöltöttem vagy se? Azért ilyen időszakra visszamenőleg nem lehet keresni. Meg aztán ha a gépemre le is töltötte valaki, az nem bizonyitja, hogy én voltam. Csak közvetett bizonyiték, lehet anyám, apám, öreganyám, tesóm, szomszédom, az aranyhalam. Majd teszek egy feljelentést ismeretlen tettes ellen betörésért, mert abban az időpontban bizonyithatóan nem voltam a gépem közelében. Ennyi.
  • opeca #2
    Ennyi eszük van.