Szekeres Viktor

A Karate kölyök: az év meglepetése?

Két tévésorozat (Szex és New York, Szupercsapat), két képregény (Marmaduke - A kutyakomédia, Vasember 2), két '80-as évekbeli feldolgozás (Karate kölyök, Szupercsapat), egy játékadaptáció (Perzsia hercege: Az idő homokja) és négy folytatás (Szex és New York 2, Vasember 2, Shrek 4, Get Him To The Greek) van a jelen tíz legnépszerűbb amerikai filmje között.

Érdekel az új Karate kölyök?
  • Igen.
  • Nem.
Akár azzal is kezdhetnénk, hogy milyen eredeti film található jelenleg Amerikában a legjobbak között. Azonban hiába említenénk meg a Killers-t Katherine Heigllel és Ashton Kutcherrel, a bérgyilkos párról szóló romantikus akciókomédiáról úgyis mindenkinek a Mr. és Mrs. Smith jutna eszébe, ami eleve kvázi-feldolgozás volt. Így marad a lista tizedik helyezettje, az előző heti premierjével azonnal megbukó Hibrid (Splice) című scifi, ami valóban nem rendelkezik előzményekkel.


Ha a múlt hétvége legnépszerűbb filmjeit vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy két 80-as évekbeli sikersorozat felújítása feszült egymásnak Amerikában, s ebből a párbajból a filmes széria jött ki jobban. A két, nagyjából ugyanannyi moziban játszott alkotás közül a 40 millióból készült Karate kölyök három nap alatt 55,6 millió dollár bevételre tett szert, míg a 110 milliós költségvetéssel bíró Szupercsapat mindössze 25,6 millió dollárt hozott. A két film természetesen a bevételi toplistán az első és a második helyet szerezte meg, a három hetet uralkodó Shrek a vége, fuss el véle a bronzérmes pozícióig csúszott le.

A projekt bejelentésekor sokak által azonnal eltemetett Karate kölyök exit polljai alapján megállapítható, hogy a siker kulcsát a női nézők jelentették, hiszen a közönség tagjainak 53%-a került ki a gyengébbik nem soraiból, ez pedig felettébb szokatlan a harcművész filmek esetében. A 25 éven aluliak 56%-os, valamint a gyerekek és szülők mindössze 45%-os aránya pedig arra utal, hogy a Karate kölyök nem csak családi filmként működött, hanem szélesebb közönség érdeklődött iránta. És ez az, ami kell a sikerhez.


A Karate kölyök sikere első blikkre azt mutatja, hogy egy filmet remekül el lehet adni a címével, hiszen sem Jaden Smith, sem Jackie Chan nem olyan közönségvonzó név, akikkel 50 millió fölötti hétvégét lehet hozni. (Chan ugyan szerepelt sikeres filmekben, de idén, a Kém a szomszédban című filmjével, ismét bizonyította, hogy egyedül nem tud eladni egy filmet.) Viszont, ha azt nézzük, akkor a Szupercsapat-mozifilmnek (The A Team) is volt egy ismert címe - mégis csalódást okozott a szereplése.

Nos, ez többek között annak köszönhető, hogy míg a Karate kölyök valamennyire hű maradt elődjéhez (az első és a második filmből is több motívumot átvettek), addig a Szupercsapat valóban csak a cím népszerűségére apellálva próbált nézőket toborozni. Azonban úgy tűnik, hogy pár egymás mellé rakott betű, és a külsőségek nem jelentenek automatikusan kasszasikert. (Bár nyilván az sem segítette a projektet, hogy azon nem egyszerre, de 11 író dolgozott.)


A Szupercsapat 25,7 millió dollárt szedett össze nyitóhétvégéjén, s ez bizony csalódás, hiszen a nyári akciómozik (ld. a G. I. Joe, az XXX, a Con Air vagy a Die Hard 4) ennél többet szoktak teljesíteni. A gyenge szereplés okait természetesen ezúttal is a közönség összetételében kell keresni, hiszen miközben a nézők 59%-a férfi volt (a női szereplők nem nagyon kaptak marketingtámogatást), a koreloszlás alapján a Szupercsapat közönsége jóval idősebb volt, mint a konkurenciáé. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy a filmet megtekintők 61%-a volt 25 éves vagy idősebb, azaz a tinik inkább kihagyták a tévésorozat feldolgozását.

Az új uralkodó egyébként a régi Karate kölyökhöz képest sem teljesített rosszul, hiszen az 1984-es első rész 90, a 86-os folytatás pedig 115 millió dollár bevételt hozott, ami mai pénzben 215 és 250 millió dollárt jelent. Az új Karate kölyöktől a 200 millió fölé kerülés nagy bravúr lenne, de nem elképzelhetetlen. (Nálunk szeptember 2-tól lesz látható a Karate kölyök. Jelen állás szerint, legalábbis.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacS3K #20
    nem pont fordítva van? azt olvastam hogy a karate kölyökben egy csomó mindent megváltoztattak míg az a-team elég hűnek tűnik mivel tök ugyanúgy néznek ki stb
  • WilliamMcKinley #19
    Kell valami izgalom is. Karate kölyök.. hát az lol :D Szupercsapatot várom nagyon, és nem örvendek hogy lehúzták.
  • Barakukk #18
    Az író egy fél mondatban igyekezett kifejezni, hogy mennyire ugyanazokat a témákat veszik elő Hollywood-ban... vagy a nézők érdeklődésére utalt és ezen lovagolunk 17 hozzászóláson. Gratulálunk, a hírhez viszont még senki nem szólt hozzá. Mit szólunk a Karate kölyök nagy sikeréhez? Én mindenesetre örülök neki és várom a hazai bemutatót, ám úgy vettem észre, hogy Jackie Chan fekete bőrű színészekkel a legsikeresebb, lásd még a Csúcsformában mozikat : )
  • WilliamMcKinley #17
    a Top 10 egy fogalom, most abból őt érdekelte ez 8 ez bizsergette meg a fantáziáját, erről akart írni, most őszintén nem mindegy? Nem vétett hibát még ha kissé egyedi is.

    De most már részemről ennyi ez téma :D köszöntem
  • Loverman #16
    téged honnan szalajtottak? :D és miért gondolod hogy Szekeres válaszolna neked? Senkinek sem szokott válaszolni. Ez nem nagyképűség, csak így működik az SG. FigyelőNet-hez is írhatsz be de nem fognak válaszolni -_-
  • geronemo #15
    Itt talán ott van a logikai buktatója az egésznek, hogy egy két filmet két kategóriában is megemlít mintha külön filmek lennének.
  • djstefi #14
    a szupercsapat (the a-team) nagyon jol sikerult , erdemes megnezni.

  • Wolfman017 #13
    Akkor nehéz lett volna azt a maradék két filmet is megemlítenie? Nem kerek
  • WilliamMcKinley #12
    Megtörtént, de szerintem a mondat magáért beszél még mindig: két képregény, két tv.. stb "van a jelen tíz legnépszerűbb amerikai filmje között" tehát erről a 8 filmről beszélt a 10 ből

    Lehet itt a hiba, de nekem így jött le.
  • Wolfman017 #11
    Te is olvasd el még egyszer azt ajánlom... Az az egy szem árva 'a' betű bizony nagyon sokat nyom a latba.
    "Két tévésorozat, két képregény, két '80-as évekbeli feldolgozás, egy játékadaptáció és négy folytatás" Így lett kedvenc szerkesztőnknek 10 film.