Szekeres Viktor

A Vasember 2 lezúzza a Sötét lovagot?

Eddig a Sötét lovag volt minden idők legtöbbek által várt filmje, azonban úgy tűnik, hogy a Vasember 2 péppé verheti a bőregeret.

Az év (és minden idők) egyik legsikeresebb filmje a Vasember 2 lesz - ezt már most ki lehet jelenteni. A nagy kérdés csak az, hogy vajon a siker fel fog-e érni a Sötét lovag által elért mértékhez. Ezen kijelentést azért lehet egyébként világgá üvölteni, mert a filmek bevétele, főleg az első három napi teljesítményük, leginkább az előzetesek, a reklámok hatását mutatja, valamint az előző rész minőségének, azaz az előzetes hype-nak, a várakozásoknak a függvénye. A Sötét lovagot pedig azért kell felhozni a Vasember esetében, mert Christopher Nolan filmje volt a legjobb példa arra, hogy egy jól sikerült első rész mennyit növelhet egy második rész bevételén. (Még hogy a minőségnek nincs köze a bevételekhez! Na, hiszen! Igaz, az előző rész minősége, főleg a premierhétvége esetében, jóval hangsúlyosabb, mint az aktuálisé.)


A Sötét lovag kasszarobbantása különösen azért figyelemreméltó, mert a Denevérember sztorijának újkori rebootját közel sem kísérte az elvárt érdeklődés, hiszen az 50 millió dollár alatti kezdőhétvége bőven alulmaradt a Fantasztikus Négyes vagy a Hulk nyitányával szemben - a nézőket jobban érdekelték a Marvel színes-szagos szuperhősei, mintsem a komolyabb, darkosabb Batman. Azonban a jó közönségreakcióknak köszönhetően a film nézettsége (és bevétele) hétről-hétre a szokottnál jóval kisebb mértékben csökkent, s nem volt meglepő, hogy a fent említett Marvel-alkotásokat is könnyedén lepipálta (205 millió dollár Amerikában, 167 millió a többi országban).

Ebből, és a nagyszerű DVD-eladásokból egyértelművé vált, hogy a második rész, a Sötét lovag már jóval nagyobb első hétvégi nézettséggel fog startolni, sokkal többen akarják megnézni azonnal, az első három napon. Az elvárások igazolódtak, olyannyira, hogy a második Denevérember-film minden idők legjobb amerikai startját produkálta (3 nap - 158 millió dollár, majdnem háromszor akkora első hétvégi érdeklődés), de ami a legnagyobb meglepetés volt, hogy ezúttal a közönség a szokottnál is pozitívabban reagált a filmre, szinte mindenki szuperlatívuszokban beszélt a végeredményről, s ez meg is látszott a Sötét lovag teljesítményén. Nolan munkájának végső bevétele a Titanic rekordjának közelébe érve minden idők második legnagyobb sikere lett az USA-ban (533 millió dollár Amerikában, 468 millió a világ többi részén) - nemzetközileg azonban a népszerű animációk vagy az Indiana Jones 4 jóval erősebben teljesített.

Megnézed a Vasember 2-t?
  • Igen
  • Nem
Erre a startra lehet veszélyes a Vasember 2. A Vasember ugyanis minden előzetes várakozást felülmúlva, hihetetlen jól, 98 milliós első hétvégével startolt, ami már csak azért is döbbenetes, mert egy marginális Marvel-szuperhősről van szó, amely sosem volt olyan népszerű, mint a legnagyobbak. És mégis, míg a Vasember első része a reklám hatására mindenkit érdekelt, addig például jóval ismertebb Superman története már a rajtpisztoly eldörrenésének pillanatában besült. Ami azonban a nagyobb fegyvertény, hogy a Vasembernél a remek start korrekt folytatással párosult (összbevétel: 318 millió dollár Amerikában, 266 a világ többi országában), remek kritikákkal és mindent vivő nézői reakciókkal, így biztosra lehet venni, hogy a Vasember 2 jóval nagyobb előzetes érdeklődéssel bír.

A nagy kérdés, mármint a box office-elemzők számára, hogy minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt filmjévé tud-e válni - ehhez nem is kell háromszor annyi néző, mint a Sötét lovagnál, elég valamivel több mint másfélszer több, mint az első rész esetében. (A Sötét lovag után a Twilight-sorozat második részének, az Újholdnak volt esélye, arra, hogy nyitó hétvégi rekordot döntsön, azonban a vámpíros filmnek "mindössze" első napos csúcsra futotta. Utána ugyanis már a második napon is olyan mértékben esett a bevétele, hogy új fogalmat lehetett alkotni a nézői hisztériára, hiszen a fanatikusoknak már az sem volt elég, hogy a premierhétvégén nézzék meg a filmet, mindenképpen a premiernapon akarták.)

Annak köszönhetően pedig, hogy mindenki tudja, hogy a Vasember 2, minőség ide vagy oda, nagyon nagyot fog robbantani a startnál, a Paramount is elkezdte maximalizálni a bevételét. Ennek az eszköze pedig a marketingkiadások csökkentése. Egy átlagos nyári blockbuster esetében 50 milliós reklámköltségekkel kell számolni, de tavaly két film marketinghadjárata is 75-80 millióba volt a stúdiónak. A Vasember 2 esetében a Paramount tisztában van azzal, hogy mindenki tudja, hogy érkezik a film, ezért a stúdió nem is költ feleslegesen arra, hogy felhívja a potenciális nézők figyelmét a premierre, kifejezetten visszafogottak a reklámköltségeik.

Sőt, a stúdió a felméréseknek köszönhetően azt is tudja, hogy a film sikerének kulcsát kivételesen nem a tinik jelentik, hanem a 20-30-as női korosztály, mely messze az átlag felett érdeklődik a Vasember iránt. Ellentétben a Sötét lovaggal, a Vasember szinte minden korosztályban magas érdeklődési szinttel bír, egyedül a tinilányoknál alacsonyabb ez a mutató. Mindez pedig a jövőt vetíti előre, hiszen idővel a filmek sikerének az lesz a kulcsa, hogy mekkora mértékben tudják bevinni a mozikba a nem elsődlegesnek számító korcsoportokat-


S nem érdemes feledni, hogy talán a nemzetközi bevétel maximalizálását is szem előtt tartva, a Paramount úgy döntött, hogy nem Amerikában mutatja be először a filmet. Többek között Magyarországon is nem a szokásos 1, hanem 8 nappal az USA előtt kerül mozikba a film. Persze kiemelt világpremier ide vagy oda, arra is mérget lehet majd venni, hogy az első kamerás-szinkronos verziók letöltése itthon rekord közelben lesz. A nagy kérdés, hogy a hazai mozis hype mennyire fog működni a Vasember 2-nél.

Nálunk ugyanis, mint azzal mindenki tisztában van, a képregényes kultúra, mint olyan, nem létezik, s ez főleg a szuperhősökre igaz. Így azon sem lehetett csodálkozni, hogy annak idején a Pókember vagy legutóbb a Sötét lovag sem robbantott bankot, az pedig főleg nem volt csoda, hogy egy arany-piros színű bádogkasztni a nemzetközihez képest is csak töredékérdeklődést generált Magyarországon. A Vasember 2 talán az első kivételt fogja jelenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #58
    Elhiszem, hogy ha valaki nagyon durván visszavesz, akkor meg lehet csinálni. Főleg, ha a szükség úgy hozza. Remélem nem kell többet megtapasztalni. (nekem életemben 1x volt ilyen, szerencsére az csak 2 hétig tartott, nem kívánom senkinek).

    Na evezzünk vidámabb vizekre, de még mindig spórolás témakörben:
    Mozi: mi úgy szoktunk menni barátnőmmel, hogy csakis kedvezményes napon, és lehetőleg nem veszünk ott semmit. Ez mai bp-i árakon 2x850=1700Ft. (szerencsére nem kopik fel az állunk, de egyszerűen felesleges pénzkidobás premiernapon vagy hétvégén moziba menni, azt a pár napot igazán kibírjuk.) Ha valaki családdal megy, mondjuk péntek este, ráadásul ott 'vacsoráztatja' őket, akkor tényleg hamar átlépi az 5ezret a számla.
  • cateran #57
    Ja,amugy emlithettem volna a rizst is pl. ...az is olcso,illetve hogy nem mfeletetlenul kell minden nap enni:D
  • cateran #56
    Vagy ha kevered(tehat felvaltva 1-ik nap ilyen,masik nap olyan)
    Amugy felesleges magyarazgatni,mert en eloben probaltam a dolgot 3 honapig...persze nem hobbibol vagy mert fun dolog:) (lekopogom..ma mar semmi ilyesfajta gondom nincs:D Igaz, nem is abszurdisztanban elek..)
  • bippo #55
    Hát elég necces. A krumplit 100féleképpen lehet feldolgozni, de ebből 90-hez kell valami más is (akár csak fűszerek), ami azonnal dobja az árat, és könnyen ki lehet csúszni a keretből. Sóskrumpli és vajas/zsíroskenyér 1 hónapig viszont nagyon gáz. 1x meg lehet csinálni, ha böjtöt tart az ember, viszont hosszabb távon 1-2 ilyen hónap, és tuti betegség a vége. Szóval ha valaki nem kényszerül erre, jobb, ha nem csinálja.
  • cateran #54
    No akkor a nyominger mamakedvencenek elarulom: 1kg krumpli 110 ft...5k hufbol vehetsz 45 kg-t,amit 100felekeppen feldolgozhatsz...de legyen csak 30 kg es akkor vettunk hozza sot es hagymat is,esetleg olajat...de emlithetnem a 1kg kenyer 100 ft (siman eleg 1 napra)plusz vaj...merthogy nem arrol van szo,hogy finom legyen,meg arrol se hogy taplalo,hanem arrol,hogy legyen valami....
  • chuky123 #53
    5000 ft ból fél hónapig max csak szárazkenyéren és vizen élnél meg
  • kakaoskalacs #52
    Azert a Batman és az Ironman kozel sem egy kategoria szerintem
    Szuperhös szuperhös oké de most ha jobban megnezzuk semmi összehasonlitasi alap
    AMugyis én örülök neki ha több olyan film lesz mint a legutobbi Batman mert szerintem eléggé odatette magat a film : ) IRonman 2-tol kicsit félek 1.része nagyon nemjöttbe de ez nem jelent semmit : )
  • tazmanch #51
    Szerintem sem kell 5000 forintot otthagyni a moziban. Még barátnőstől sem.
    Mondom nálunk hogyan megy. Ami mozis nézős film (kábé havi egy ilyen van), arra bizony beülünk. Kedvezményes napon, ez 950 ft/fő. Én szeretek csócsálni a moziban, ez v.hogy hozzám nőtt még gyerekkoromból. DE! Azt sem a mozi büféjében kell megvenni csillagászati áron, ráadásul nagyítóval kell nézni az adagot (nekem a nacho chips a kedvenc, csak hát ami mennyiséget a moziban adnak azt kábé az előzetesek alatt betermelném).
    Szóval elballagás a boltba, 250 ft-ért megveszem az ugyanolyan sajtos/csípős/akármilyen szószt tégelyben, hozzá a chips-et szintén cca 250-ért. Palackba csapvíz, oszt ennyi.
    Adagra van annyi szósz a tégelyben és chips a zacsiban, mely két embernek pont megfelelő.
    Összérték: 2400 Ft. Ok, nekem nem kell utazni. Ennyivel könnyebb. De a többi a fentiek szerint megoldható szvsz.
  • Magnum PI #50
    Nem tudom ki hogy van vele de én csak az elején hívtam meg a barátnőmet(azóta menyasszonyom) moziba, amíg gyakorlatilag randiztunk. Utána már együtt jártunk moziba, vagyis közös volt a költség és valahogy mindig sikerült egy közepes popcornnal és kólával "átvészelni". Ez nálunk (legyen 3d film) 1500+1500+750=3750. És ez kettőnknek. Persze a valakinek gyerek van akkor az már bukta, mivel egy vasemberre illik elvinni őket :).
  • FefeeX #49
    te meg menj és siránkozz tovább a haveroddal, lopjatok, csaljatok, gyilkoljatok és magyarázzátok meg hogy van rá okotok! Erről mindig eszembe jut az elégedettségi felmérés, amiben 157 országból kérdezték meg, ki mennyire elégedett az életével, és 155-ödik lett benn Magyarország. Pedig olyan afrikai országok is voltak benn, ahol az emberek annak örülnek, ha már két napot túléltek...