Szekeres Viktor

Egekben a Másnaposok 2 költségvetése

A Másnaposok olcsó film volt, a második részben azonban csak a színészek és a rendező fizetése annyi, mint az első rész költségvetése. Egy kis matek.

Valószínűleg már mindenki hallott a Másnaposokról, mely az általános vélemény szerint remekül sikerült, s ezt kivételesen a mozis bevételei is mutatják. Mi ugyan a kisebbségben tartoztunk, szerintünk szimplán csak rendben volt a film, de kik vagyunk, hogy vitatkozzunk a népítélettel? A 35 milliós komédia premierje előtt, a kedvező visszajelzések és a várakozások hatására kiemelt marketinglöketet kapott, de a 44 millió dolláros első hétvége önmagában nem jelentett volna ekkora sikert. A siker egyértelműen a nézői reakcióknak köszönhető, hiszen a pozitív szóbeszéd és az újranézések hatására a film hétvégi bevételei hétről-hétre a megszokottnál jóval kisebb arányban csökkentek. (Egy film, főleg, ha nagyon várt, a bemutató első három napján az összes amerikai bevétel felét-harmadát megkeresi - a Másnaposok a végére több mint meghatszorozta(!) a nyitányát.) A végeredmény: Amerikában 277 millió dollár, a világ többi részén 190 millió, s nálunk is csak a Jégkorszak 3 - Harry Potter 6 - Avatar trió hozott jobb nézőszámot.


Ahhoz képest, hogy milyen olcsó produkció volt a Másnaposok (The Hangover), a folytatást viszonylag nehéz volt tető alá hozni. A Deadline információi alapján ugyanis a Warner elkövette azt a hibát, hogy az első rész szereplőivel nem írt alá a folytatásokra vonatkozó opciót. A 2009-es filmben, a három főszereplő, az inkább csak tévésorozatokból ismert Bradley Cooper (Alias, Kitchen Confidental), Zach Galifianakis (Tru Calling, Bored To Death) és Ed Helms (The Office), összesen egymillió dollárt kapott munkájáért (Cooper kábé 400 ezret, a többiek 300-at), melyet később, a sikert és a folytatás bejelentését követően a Warner újabb egy-egymilliós csekkel is megnövelt.

A második részre szóló megállapodások mégis csak a napokban köttettek meg, minek köszönhetően a triumvirátus 5-5 millió dollárt fog kapni (vagy a bevétel 4%-át), a rendező, Todd Phillips pedig 10 millió körüli összeget tehet zsebre (vagy a bevétel 10%-át). Utóbbi szerződése egyébként különböző kitételek révén arról is rendelkezik, hogy ha a folytatás az eredeti film 467 milliós világbevétele közelében teljesít, akkor nem kaphat kevesebbet, mint az első filmért járó gázsija, mely a 15%-os bevétel-részesedéssel mára már elérte az 50 millió dollárt is. Ezen adaton is látszik, hogy a stúdió mennyire nem bízott a film hatalmas sikerében, ugyanis gond nélkül adta meg a 15%-os részesedést a rendezőnek. (A második részre az eltűnt vőlegényt játszó Justin Bartha is visszatér, természetesen jóval kevesebb pénzért.)


Minden idők legsikeresebb, R-korhatáros komédiájának folytatása (ezen korhatár-kategóriában csak a Mátrix 2 és a Passió volt sikeresebb), tehát monstre tárgyalássorozat eredményeképp jöhet létre, melyben menedzserek, ügynökök és ügyvédek hada vett részt a színészek és a stúdió részéről. A hírek szerint a Warner Bros. eredeti ajánlata 3 millió dollár kontra 1% bevétel-részesedés volt a színészek felé, s amikor azok képviselői ezt nem fogadták el, a stúdió vezetője kiviharzott a teremből és szóban lefújta a folytatás tervét. Mindezen viszontagságok ellenére remélhetőleg a Másnaposok 2-vel nem csak a színészek és a stúdió, hanem a nézők is jól fognak járni.

Míg az eredeti Másnaposok mindössze 34 millió dollárba került, addig a folytatás ennél kétszer, de talán háromszor is drágább lesz, hiszen a fenti adatokból kiszámolható, hogy csak a színészek és a rendező díjazása 25 millió dollár. Persze mindezek, és a 20%-os bevétel-részesedés ellenére, minden bizonnyal sikeres lesz a beruházás, ugyanis az első rész remek közönségreakciói arra utalnak, hogy a premierhétvégén jóval nagyobb lesz az érdeklődés, mint a tavaly nyári volt. Aki egyébként jártas a matematikában, az hamar kiszámolhatja, hogy még ezzel a megállapodással még akkor is bőven százmillió felett kaszálhat a stúdió, ha a 60 millió körüli gyártási költséghez még hozzáadjuk az 50 milliós marketinget, valamint az 500 milliós esetleges világbevétel hatására a színészeknek és a rendezőknek kifizetendő hatalmas összegeket.

Az efféle, a film bevételeiből is részesedő színészi szerződések egyáltalán nm ritkák Hollywoodban, főleg az előre el nem tervezett a folytatások esetében. Ilyenkor ugyanis a vonakodó színészeknek érdemes akár 50 millió dollárokat is kifizetni részesedés formájában, hiszen a várható bevétel mindenképpen profittal kecsegteti a stúdiót. Remek példa a fentiekre a Csúcsformában 3 megállapodásai, ahol is nem azért került az első rész 33 millióba, a második 90 millióba, harmadik pedig 140 millióba, mert a látvány annyit hozzátett volna a büdzséhez. A harmadik epizód alkalmával például Chris Tucker 25 millió dollárt vághatott zsebre a bevétel 20%-át ígérő szerződés ellenében. Jackie Chan a 15 millió dollárja mellé 15%-os bevételrészről szóló ígéretet kapott, valamint a filmre vonatkozó kínai és hongkongi forgalmazási jogokat. Sőt, a rendező, Brett Ratner is 5 millióval, illetve 5% bevételrésszel gazdagodhatott a szerződés aláírásakor. A Csúcsformában 3. 258 milliós világbevétele, bár a 350 millió körül teljesítő második rész teljesítményét csúnyán alulmúlta, de még így is rentábilisnak bizonyult a szerződő felek számára.


A Másnaposok 2-t egyébként a tervek szerint októberben fogják forgatni (és nem Thaiföldön, amint azt a pletykák híresztelik), s ez aztt is jelenti, hogy Ed Helms-nek, aki jelenleg a The Office című komédia egyik főszereplője, valahogy meg kell oldania a sorozat forgatásáról való hiányzását. A film amerikai bemutatójának várható dátuma jövő év májusa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Krisz01777 #32
    Szerintem jó film volt. Háromszor láttam és mindháromszor nagyon tetszett.
  • slickboy #31
    Tudom, tudom, partidrogot is kaptak az italba keverve.
    Megmondom, hogy számomra miért volt élvezhető a 300, a Másnaposok mert miért nem. Nem a képtelenségek vagy logikátlanságok abszolút mennyisége a döntő. Minden film hoz magával egy "univerzumot", amiben bizonyos dolgok a néző számára lehetségesnek tűnnek és ezek a dolgok nem hatnak idegenül vagy logikátlanul akkor sem, ha történetesen abszolút értéken nézve képtelenségek. Pl 100 liter vér a levegőben, egy csepp se a földön. A 300 egy képregényfilm, abban a világban ilyen is előfordulhat, legalábbis így éreztem. A Másnaposok filmnél én ennél nagyobb fokú realizmusra számítottam. Egy olyan történetet próbál elmesélni, ami bárkivel megeshet, Las Vegas létezik, bárki elmehet oda legénybúcsút tartani, stb. Akár még tigrist is lophat. De azt teljesen idegennek éreztem, hogy a társaság nagyobbik fele másfél napig keresi a másik embert, az meg csak ott ül a nevadai tűző napon a hotel tetején másfél napig. Ennél frappánsabb, életszagúbb forgatókönyvi megoldást vártam. Majdhogynem hülyére veszi a nézőt.
  • trogi #30
    Megnéztem, mert annyira sztárolták a filmet. Számomra egyszer nézhetős film volt. Abból a jobbik fajta ugyan, de nem estem hasra tőle.
  • Dynamic #29
    Segíts! Hol voltak a poénok?
  • pasi29uk #28
    Nem az alkohol miatt nem emlékeztek arra, hogy mi történt... nézd meg +1*
  • vmiki88 #27
    attól azért nagyon jó kis film, imádom ahogy lassítva írtanak benne.
    "THIS IS SPARTA!"
  • PsyhoApu #26
    A 300 valamilyen szinten hihető is. Elvégre egy mesélő mondja a történetet. Azért, hogy még jobban felemelje a győzelem nagyságát, túlzásokba esik. Ez a része akár még korrekt is lehet. (tudjuk, hogy nem reális persze történelmileg, de a katonák között terjengő történetek igen hamar el lesznek túlozva.

    Remélem a a 2. részben azért magyarázatot kapunk arra, hogyan került oda a csirke :) Háromszor láttam a filmet, de ez mindíg valahogy elkerülte a figyelmem. Amúgy szerintem zseniális vígjáték. Kíváncsi vagyok kinek lesz a legénybúcsúja.
  • nonicks #25
    300-at élvezni? és nem szúrta a szemed hogy történelemhez nem sok köze volt? meg hogy 100 liter vér volt a levegőben de a földön egy csepp se? meg stb...
  • slickboy #24
    Vártam már ezt a véleményt. A 300-nál egyáltalán nem néztem a történelmi hűséget és mégis élveztem. Lejjeb már kifejtettem, hogy a gyenge forgatókönyv miatt tartom gyengének a filmet. A meglepő csavaros fordulatok kimerülnek vmi egetverő képtelenségekben. Például a bebaszva elveszek egy sztriptíztáncosnőt és másnap nem emlékezem, egészen jó ötlet volt, de ezt a vonalat kevésbé vitték tovább, pedig bőven lett volna lehetőség benne. Ellenben a bárgyú, idétlen "poénokra" futotta. Na mindegy hagyjuk abba, nincs értelme itt vitatkozni...
  • NiGhTM4R3 #23
    Bizonyára te azon emberek közé tartozol, akik a 300-nál is a történelmi hűséget nézik. Neked dokumentumfilmek valóak, abban vannak logikus magyarázatok és hihető adatok.
    Amíg te azon gondolkoztál, hogy hogyan csempészték ki a tigrist, én röhögtem inkább egyet.
    A film épp ezért volt jó, mert hihetetlenebbnél hihetetlenebb dolgokba keveredtek; ha csak berúgtak volna és a bárpulton támaszkodnak egész éjjel, abból nem lett volna film.

    A másik okosság: 'Látok némi párhuzamot azok között, akik nem vetik meg az alkoholt és szeretik vagy egyenesem magasztolják ezt a filmet..' - igen, bizonyára a Requiem egy álomért filmet is csak azok élvezhetik, akik heroinfüggők. A Gyűrűk Urát pedig csak orkok szerethetik. Fantasztikus párhuzam, találtál még ilyet? :DD