66
  • DjDano
    #66
    Ha ti nem értitek meg egy film mondanivalóját az nem a film hibája lásd Avatar ;)
  • cateran
    #65
    -asit- a tartalom az apartheid rendszer bemutatasa volt...
    Nem tunt fel hogy a nagyhatalmu ceges filmek 99%-ban a fonok gusztustalan hatalomvagyo fereg? (mert csak a fonok volt ilyen..)
    Nem veletlen, hogy del-afrikaban jatszodik a film,csak nem feher vs fekete,hanem human vs alien....csak eppen az ember hihetetlenul hiteltelenul es illogikusan volt abrazolva.....
  • Skyline
    #64
    Látom a képvilágot sikerült felfogni de a tartalmat továbbra sem...:)
    PL nem tünt fel hogy szándékosan gusztustalan hatalomvágyó féregként van megjelenítve az ember?:)
  • icemankimi
    #63
    ez vicc a becsetlenb... egy rakás szar az avatar is csak a 3d miatt sikeres ezek nem jó filmek szerintem voltak tavaly jobbak is sokkal....
  • kalapos01
    #62
    A kritikának nem a belekötés a lényege, hanem az, hogy jelezze az olvasónak, aki nem látta a filmet, hogy mik az univerzális jellemzők, vagyis a tájékoztatás. Ha valaminek mondjuk nem eredeti a sztorija, akkor azt jelezni kell, hogy tudja a potenciális néző. Az már tök mindegy, hogy ez tetszik a kritikusnak vagy sem, hiszen a néző már másképp reagálhat rá, de attól még meg kell említeni, hogy mi a helyzet.
  • Ruley
    #61
    Nem azzal van a bajom hogy a District 9 eredetibb-e, az csak egy példa volt. Az a lényeg, hogy az "eredeti cselekmény" fogalma eleve egy ellentmondásos, és nem létező jelenség.
    Az a kritika ami univerzális jellemzőkbe köt bele, az egy rossz kritika. Kb. mintha azért szólnád le egy ház külső design-ját mert nem marcipánból van kerítés, vagy ebben a hozzászólásban abba kötnél bele hogy betűkből áll össze.
  • Demila
    #60
    van benne igazság
  • cateran
    #59
    Tartalmi mondanivalo? Roflol...Kapcsolatba lepunk 1 idegen fajjal..fel tudod ezt fogni? Bebizonyosodik 100%-osan,hogy nem vagyunk egyedul az univerzumban...par vallas kapasbol becsodolne,vilagmeretu panik lenne idegen agresszoroktol tartva,tudosok,katonak a vilag OSSZES orszagabol ott toketlenkednenek,nemhogy evekig vagy evtizedekig,de sokkal tovabb...ehhez kepest 20 evvel kesobb nehany raketallas, par katona es 1 nagy adag civil (a feka fegyverkereskedo/diktator bandat meg sem emlitem) toketlenkedik ott...hiheto....az meg hogy fegyverrel (es nem is akarmilyenekkel) grasszalhatnak fel-ala kimeriti a hiteltelen fogalmat.....
  • Skyline
    #58
    Látom az a fogalom hogy TARTALMI MONDANIVALÓ semmit nem mond ahogyan semmi nem is esett le abból amit a District 9 is mond..:)
  • sandor8206
    #57
    csak a hülyék jönnek azzal, ha egy film nem eredeti
  • kalapos01
    #56
    Miért kéne leszállni? Ha nem eredeti és valaki azzal jön, hogy nem eredeti, akkor ne bezzegezz, ne mással érvelj, hogy az sem eredeti. Ha mindenki hülye, akkor feljogosítva érzed magad, hogy te is hülye legyél? Vagy csak nekem tűnik bénának az, hogy ha valakinek bántják a filmjét, akkor ő, mivel nincs semmi érve, elkezd más filmeket bántani, hogy "bezzeg azok is!"?
  • Ruley
    #55
    Tényleg le lehetne már szállni erről a "vajon elég eredeti-e az Avatar sztorija" témáról.

    Nincs új a nap alatt. Beleértve ezt a mondatot is.


    Mondj egy fimet, és megmondom milyen formulákból lett összeollózva. Legjobb esetben is annyi az érdeme több kölönféle filmből, vagy maximum néhány hagyományos formulának az ellentettjét, paródiáját, megcsavarását is belevették.

    Kezdjük például a District 9-el, meg az egész Rasszizmus-Ellenes-Metafora-Földönkívüliekkel trükkkel, amit már Asimovtól kezdve a régi Star Trek-en át az Avatar-ig ellőttek már páran.
    Aztán ott van benne az űrből jött multifunkcionális varázs-anyag, ami a cselekményt hajtja. Kriptonit, Melanzs fűszer, Tibérium, Naquadah, Adamantium, Dilithium... Unobtainium
    Folytassuk talán azzal a remek újítással, hogy azűrlények nem gumihomlokú emberek, hanem rovartársadalomban élő rovarok! Ami nagyjából elmondható volt minden második sci-fi űrlényől, ami nem gumihomlokú vagy hüllő.
    Vagy mi van azzal a fegyverrel, ami egy az egyben a Half-Life 2 fő attrakciója volt, még a hangeffektusai is?
    A Kisembert-elárulják-de-táposodik-és-szétzúz-mndenkit cselekmény pedíg azt hiszem már a mozgókép előtt is létezett.


    Félreértés ne essék, szeretem a District 9-t, de az Avatart is, és nem szeretném ha bármelyiket is leszólnák azért mert valamivel könnyebb rámutatni azokra az egyébként remekül működő formulákra amik mindenben ott vannak.

  • alien47
    #54
    Avatar, rajzfilm kategória.
  • alien47
    #53
    A legjobb film tavaly District 9 és kész....


    Többi jelölt kit érdekel? (költői kérdés)
  • jaspercry
    #52
    Ja a "pocahontas" az egy nagy techdemo,semmi több.....

  • jahola
    #51
    legjobb speciális effekt lemaradt?
  • nessboth
    #50
    Jogos, látványban nyerjen! Azért gondolkodjunk már el, ha a GIJOE és a TRANSFORMERS 2 aranymálna jelölt történet szempontjából akkor a JAmes Cameron's I'm blue dababa dibadi dada című filmje miért nincs jelölve?!

  • sandor8206
    #49
    blablabla
  • Sanyix
    #48
    akkor nyerjen a legjobb látvány kategóriában a pocahontas, de nehogymár legjobb filmben amikor egy nagy NULLA minden másban.
  • nessboth
    #47
    Számomra az a legviccesebb, hogy sok Avatar rajongó van, akik mindig arról panaszkodnak, hogy manapság már semmiről nem szól a film, csak a látványra megy rá. Na pont az AVATAR meríti ki ezt a gondolatot. Egy nagy büdös semmi az egész. Szó szerint a rózsaszín lufi. És akinek a filmben értelmes mondanivalók, gondolatot ébresztő jelenetek, társadalom kritikák vannak, az tényleg csak névjegykártyákat olvasson szépirodalomként...!
    Ha a 2012 lenne így megcsinálva, arra csöpögne az összes navis...
    Ennyi...
  • alienslive
    #46
    Közben válaszoltál magadnak, amivel egyetértek. Békepipa stb.
  • alienslive
    #45
    Összes mozi leírásban sc-finek van írva. Én nem tartom sci-finek.
    Tudom mit jelent a sci-fi. De manapság már tágabb értelmet nyert ez a kifejezés. Általában ezekből a filmekből a Sci rész hiányzik...
    Akkor köss bele, Tinmanba is, mert Pandorum nem sci-fi. De akkor az Alienbe is bele lehet kötni, hogy nem sci-fi, hisz besorolása horror sci-fi. Fölöslegesen kötekedsz.

    Mondanivalóm a Dűne - Avatar történeti párhuzam volt. Te meg leragadtál a sci-fi megnevezésnél.
  • sandor8206
    #44
    amúgy hülyeség azon lovagolni, hogy mi sci-fi mi nem, már párszor le lett itt témázva, nagyon eldönteni úgysem lehet, hisz van a hétköznapi sci-fi és van a lexikon szerinti sci-fi, csak szemet szúrt ez a mondat "...(Amúgy a Düne történetére jobban emlékeztetett, és az még sci-fi is)..." az Avatar ugyanannyira sci-fi mint a Dűne, ha a hétköznapi köznyelvben nézzük mind2, ha a lexikálisat egyikse
  • Tinman #43
    Nincs az a netes szleng ami jól kifejezni, ahogy a nyálam a tarkómig fröccsent a röhögéstől, amikor ezt megláttam:

    "Legjobb film: District 9"

    Pedig imádom a sci-fi-ket, mondhatni HC sci-fi olvasó/néző/gamer vagyok.

    Ha már sci-fi és valóban jó, akkor:
    - Moon -> igen tudom gyakorlatilag remake, de akkor is remekül sikerült.
    - Surrogates -> alapötlet nem volt rossz, lehetett volna látványosabb + ebben a sztoriban jóval több volt.
    - Pandorum -> A végére hagytam. Aki látta tudja miről beszélek. A D9 határozottan gyengébb. Ja, persze ez a rasszizmus baromság nagyon menő. Csak a kutyát nem érdekli, mert elcsépelt és unalmas és köszönjük láttunk már sokkal jobbakat ebben a témában.
  • sandor8206
    #42
    sehol nem hirdetik sci-fi ként az Avatart csak az agyadban + a kóklerek. Az Avatar akció-kalnd-fantasy. Olvastam a Dűnét, semmi sci-fi nincs benne.
    Olvasd el a sci-fi fogalmának legáltalánosabb megfogalmazását, ha már film akkor egy tökéletesen lefedő sci-fi fogalmú film a Különvélemény.
  • jaspercry
    #41
    ha már scifi akkor már inkább:Pandorum ennek is kiosztanék egy két díjat,nekem ez viszi a prímet....
    szét paráztam magam az első fél órában..jó a story,ez nem sablonos
    ajánlom mindenkinek!
  • jaspercry
    #40
    d9 re visszatérve egy pillanat erejéig.
    Nem törvényszerü egy scifi filmben, folyamatosan tudományosan magyarázni kellene ,azt hogy ,mi miért van.
    Azt, hogy valaminek értem a müködését, attól még nem biztos ,hogy meg is tudom csinálni.(a tudományban is ,rengeteg "effect" -et létre tudnak hozni,csak hát gyakorlati haszna az nincs.
    Lásd hidegfúzió...
    "átani, nem használ"
    "ami nem kínai az hamisítvány"
    d9 nekem is jobban tetszett ,mint a camerun féle "pokahontasz"
    (nyálas egy film volt)
  • alienslive
    #39
    Olvastad a könyveket?
    Avatart is sci-fiként hirdetik...
    Értelmetlen kötözködés részedről.
  • kriszwells
    #38
    #31: "minden földi nemzetet kellene hogy érdekeljen az alienek eredete, mert ha ez nem is ellenséges offenzíva, lehet, hogy a következő az lesz."

    Nem tudom ki hogy van ezzel, de szerintem ha egy mondjuk baktérium és puhatestű közötti szintet hozó, hogy csunyán fejezzem ki magam:) szóval ilyen kaliberű idegen fajra bukkannánk is elég nagy fejhajtás lenne körülötte. Arról nem beszélve ha ez egy fejlett lény, még ha sok sok fényévre is van és ezer évekbe telik amíg ideér (fel lehet készülni a fogadtatásra) nemhogy egyszer csak hirtelen ő néz be az ablakon, akár baráti akár ellenséges stílusban. Szóval úgy gondolom azért ez elég sok embert és elég erősen érdekelné hisz nem csak hogy nagy szenzáció, de mindenképp nagy fordulat a történelemben is. Legalábbis én úgy érzem. Gondoljunk csak bele, "hogy miközben az embereket lekötik mindennapos gondjaik", hogy megkeresse a kenyérre valót, ellássa a családját, ha lehet ezek mellett szórakozzon is, szóval ahogy az emberek élete valójában folyik, minden scifi sztori és lehetőség figyelembe vétele nélkül, és egyik napról a másikra megjelenik még ha barátilag is egy olyan lény ami nagy változást jelent. Az emberek nem félnek ettől? Mi lesz az eddigi megszokott élettel, a családjukkal meg mindennel? ... Érdekes kérdés ez
  • nickwearby
    #37
    Nem bírom ki, hogy ne vitázzak ezzel.

    Az ,hogy az emberek azt feltételezték, hogy járvány miatt jöttek ide,
    még nem jelenti azt, hogy ez így is van.

    Az csak egy spekuláció volt.
    ---

    A miért lettek hülyékre is ugyanez vonatkozik, ez pusztán feltételezés, semmi nem támasztotta alá, egyik alien sem erősített meg, és semmi tárgyi bizonyítékot nem találtak erre vonatkozóan.

    ---

    A biológiai technológiát ki lehetett volna használni,
    pl. alien implantátumokkal, amikkel lehetett volna szimulálni, hogy nem ember kezében van a fegyver.
    Pláne ma, amikor már a valóságban is létezik a génsebészet és társtudományai.

    ----

    a 30 perc nyilván banális megoldás,
    de már éveket töltöttek el a Földön a jövevények, amíg az emberek semmi gyakorlatban is használhatót nem tudtak kideríteni róluk.

    ---

    A főszereplőt élve akarták felboncolni.
    Erre egy pillanat alatt rájön, hogy szuper-ereje van és épp a kés alól kiszabadul.
    Miért nem őrizték fegyveresek a boncolás alatt,
    ilyen (persze virtuálisan feltételezett) extrém esetekben a legmagasabb fokú óvintézkedésekre lett volna szükség.

    Egyébként nyilván ő volt az egyetlen, mivel még senki nem került kapcsolatba azzal az anyaggal, ami "megfertőzte".

    ---
    """ Azért akartak erősítést hívni mert a tökük is teli volt már az emberek sanyargatásával."""

    Erre vonatkozóan eleve nem írtam semmit, úgyhogy nem is cáfolom meg.

    ---

    Nekem nem úgy tűnt, hogy "jópofiztak volna velük".
    És meglehetősen szűklátókörű és rövid távú gondolkodásmódra vall,
    ha pár év múlva úgy gondolták, hogy már nem jön értük senki.

    Tegyük fel ,hogy ilyen valóban megtörténik.
    Kézzel fogható bizonyítékokat találnak alienek létezésére, mindennapi tapasztalattá válnak.

    Ilyen logikai alapok mellett bárki azt remélné, hogy még mindig egyedüli és sérthetetlen értelmes fajként vagyunk jelen a galaxisban (leszámítva a földi idegeneket) ????

    Ez irreális.
    Mindenki beszarna és mindent megtennénk, hogy legalább a fegyverek terén meg tudjuk védeni magunkat egy esetlegesen felbukkanó intelligensebb csoporttal szemben.

    ---

    Nnyilván saját maguktól nem osztottak meg fontos információkat az emberekkel,
    én épp azt mondtam, hogy az ember használhatta volna a már sokszor használt eszközeit ahhoz ,hogy kiszedje az idegenekből a fontos infókat.
  • kriszwells
    #36
    Ebben is van igazság, ha másért nem azért érdemelne meg oscart a D9, "hogy ösztönzően hasson a jővőbeni produkciókra, meg hogy 30 milkából is ki lehet hozni egy tök jó filmet"
    Nekem tetszett Moon is a maga 5 millájával ha jól tudom. Pedig azt is sokan leszólták, de mind1, ízlések és pofonok.
    Én szeretem ha kis pénzből is de tudnak jó, újat, érdekeset ne adj isten korszakalkotót csinálni. Sci-fi ben meg attól függetlenül, hogy nem kap elég figyelmet sokkal több lehetőség van (lenne) aki olvas ilyen könyveket az tudja.
  • nickwearby
    #35
    Én is pont így voltam vele,
    rengeteget ki lehetett volna hozni belőle,
    ami tényleg a scifi filmek 90%-a fölé emelhette volna,

    erre feláldozzák a kommersz oltárán, hogy a tömegeknek el tudják adni :(

    Olyan mintha a felétől tök más írta volna a forgatókönyvet :/
  • Magiszter
    #34
    Benne volt a filmben mindenre a válasz ha jól emlékszem (de régen is volt már :D ).
    - azért jöttek ide, mert a bolygójukon valami járvány tört ki.
    - Azért voltak hülyék, mert a királynőjük irányítja az egyedeket, de az elpusztult így mindegyikük visszazuhant primitív szinte már állati szintre.
    - Mivel a technológiájuk biológiai alapokon van, ezért csak az idegenek tudják használni (DNS specifikus? Vagy bioelektromos lenyomat is kell hozzá?)
    - A tudósok csak a hálivúdi filmekben fejtik meg a földitől gyökeresen eltérő technológiát 30 perc alatt egy laptoppal. (Windows Xp - Új Hardver - Alien gépkarabély - Kívánja hogy a windows csatlakozzon az update webhelyre és letöltse a frissített illesztőprogramot? ) :D
    - A pali azért kellett mert ő volt az egyetlen aki nem döglött bele az alien-ember DNS keresztezésbe. Ugyanis kisérleteztek vele, csak sikertelenül.
    - Azért akartak erősítést hívni mert a tökük is teli volt már az emberek sanyargatásával.
    - Az embereket érdekelte miért jöttek ide, és el is mondták (járvány.), és paráztak is az inváziótól, ezért próbáltak jópofizni velük. Csak miután nem jött senki értük, és kiderült hogy primitívek, jöhetett a kizsákmányolás, elnyomás.
    - Azon voltak hogy visszafejtsék a technológiát, csak mint mondtam egy tök más alapú, eredetű technológiát nem 2 perc megfejteni és reprodukálni.
    - Azért nem osztottak meg minden információt mert primitívek voltak és nem tudták azokat az információkat.

    De hogy ON is legyen:
    Az Avatar megérdemel 2-3 oszkárt ez tuti, de én pl a D9-nek is adnék, csak hogy ösztönzően hasson a jővőbeni produkciókra, meg hogy 30 milkából is ki lehet hozni egy tök jó filmet (nekem bejött).
  • csimmasz
    #33
    Nézd nekem nagyon bejött az avatar,de azért nem vagyok habzószáju inkvizitor ha valaki másképp látja.
    Vannak abban is hibák de a D9 nagyon fáj,mert olyan mintha egy maratonon az utolsó métereken hasalna el.
    Abban nagy lehetőséget láttam,de aztán elmaradt.
    Kár érte nagyon kár!
  • zombeeka
    #32
    Nyugi az Avatar (mert annyira nyomják-eröltetik az avatar-hisztériát az emberekre,hogy ha valaki esetleg negatívan merné jellemzi a filmet az egyenlő vmiféle eretnekséggel)tarolni fog és a sok fanatikus magáhoznyúl majd örömében!
  • nickwearby
    #31
    ó, ezt lehet még fokozni:

    Kérdezed ,hogy miért jöttek ide.

    Én meg azt ,hogy az embereket miért nem érdekelte, hogy miért jöttek ide?
    Logikusan ( sajna logika marha kevés van a filmben ) minden földi nemzetet kellene hogy érdekeljen az alienek eredete, mert ha ez nem is ellenséges offenzíva, lehet, hogy a következő az lesz.

    Ebből következően miért nem érdekelte őket jobban a technológiájuk?
    Miért nem próbálták visszafejteni?

    Miután már kommunikálni is megtanultak, miért nem kényszerítették őket arra, hogy megosszanak az emberekkel monden információt?

    Stb, stb.
  • csimmasz
    #30

    Ne mond már hogy a D9 jobb történetileg?
    Szuperfejlett technikáju faj aztán sötétek mint az állat.
    Az üzemanyagtól átváltozik a fazon!
    Minek jöttek ide?
    Aztán erősitést akar hozni.
    A tudósok nemtudják megfejteni a technikát?
    Minek nekik az a pali,rávehettek volna valami idegent hogy süsse el a fegyvereket.
    Stb,stb.
    Tiszta logikátlan szar.
    Pedig az esélye meglett volna,amugy tetszett csak tiszta értelmetlen volt.
  • Skyline
    #29
    Már könyvelem is az Avatarnak a legjobb film kategóriát,kell neki a hype....Pedig tartalomra,mondanivalóra egy hatalmas nagy nulla a District 9-hez képest.
    Avatar csak egy látványfilm,minden másban tucatfilm.
  • nickwearby
    #28
    Remélem a D9 nem kap semmit....

    az előzetes alapján egy kvázi akció-scifit vártam, némi thrilleres beütéssel.

    Hát a film első fele pont nem ilyen volt, de még azt mondtam volna rá ,hogy eredeti megközelítése a témának és annak ellenére ,hogy visszataszító,
    elismertem volna, hogy jó film.

    Hát nem.

    A legnagyobb hiba az volt ,hogy a történetírónak nem volt bátorsága, hogy megölje a főszereplőt a film felénél.

    Onnantól kezdve az egész egy logikátlan, széteső kliséhalmaz, ami már nem nyújt semmi újat,
    és minden eseménynél a fejemet fogtam ,hogy ezt még hogy lehet fokozni....
    Mármint a színvonal esését...

    Kár érte.
  • sandor8206
    #27
    ha szigorúan vesszük a sci-fit, a Dűne egy jó nagy fantasy a sci-fihez semmi köze
    bár van benne, idegen bolygó meg űrhajó mi?