Napi Online

Spórolásból összevonnák a közmédiákat

A médiatörvény megújítását célzó legutóbbi jogszabálytervezet elvben lehetőséget adott volna a közmédiumok integrálására, ha mind az öt párt elfogadta volna a tervezetet. Mindazonáltal a felvetésről így csak elvi síkon zajló vitában az érintett médiumok közül csak az MTV támogatja az összevonást.

Az MTV-n kívül jelen állás szerint egyetlen közmédium sem támogatja a társaságok egy cégbe történő összevonását, amelyre a Fidesz által elvetett médiatörvény-tervezet lehetőséget adott volna. A Duna Tv gazdasági alelnöke, Szekeres László az egyes médiumok gyártási költségeinek különbségeire, valamint az MTV gazdasági helyzetére hivatkozva ellenzi az összevonást. Ám az MTV szerint a három különálló közmédium üzemeltetése nem a leghatékonyabb módja az állami források felhasználásának.

Medveczky Balázs kifejtette: azok a feladatok, amelyeket a médiumok végeznek, önmagukban nem indokolják három különálló vállalat fenntartását. Ez a tevékenység egy részvénytársaságban, egy telephelyen, egy menedzsmenttel is maradéktalanul teljesíthető - véli az ügyvezető alelnök.Medveczky azt elismerte ugyan, hogy a Magyar Televízió műsorszerkezete lényegesen eltér a Duna Televízióétól, de leszögezte: számos tekintetben értelmetlen a televíziók összehasonlítása. Az olimpia, a labdarúgó Eb percköltsége például jóval magasabb, mint egy film esetében - mondta.

A köztévé ügyvezetője szerint még három csatornával is hatékonyabban működne az MTV, mint jelenleg a Duna Tv. A Magyar Televízió becslései szerint közel hárommilliárd forintot lehetne megtakarítani az összevonásokkal. Bár a közös médiavállalat fenntartásának költségeivel kapcsolatos konkrét számokat az MTV-nél nem mondtak, arra rámutattak, hogy becslésük "a horizontális integráció méretgazdaságossági szempontjait" mérlegeli.

Az MTV szerint az azonos típusú feladatok esetén megszüntetendő párhuzamosságok jelentős megtakarítást sejtetnek, nem beszélve a szerkesztőségi munka, a gyártás, az adminisztráció területén kihasznált szinergiákról, valamint a jogdíjaknak a jelenleginél jóval kedvezőbb felhasználásáról.

A Duna Tv gazdasági alelnöke által említett, az MTV-nek az elmúlt három évben juttatott 28,3 milliárdos állami külön támogatásról a Magyar Televízió kijelentette: a társaság az elmúlt négy évben nominális, meghatározott összegű, fix támogatásból gazdálkodott. Eszerint az MTV tavaly összesen 27 milliárdot kapott, idén pedig 27,2 milliárd forint állami támogatásban részesül. Rendkívüli támogatást sem idén, sem az elmúlt években nem kapott az MTV - tette hozzá Medveczky.

A támogatásokat sem az inflációval, sem a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági folyamatok miatt nem korrigálták az elmúlt években.Nem ért egyet a médiumok összevonásának felvetésével a Magyar Rádió elnöke sem. Such György lapunknak kifejtette: amíg a közszolgálati tévék ilyen gazdasági állapotban vannak, az MR csak hátrányát látja egy ilyen lépésnek, ezért a társaság nem támogatja az összevonást.

Baló György szerint amennyiben újra bevezetnék a tévékészülékek üzemben tartási díját, megoldhatók lennének a közmédiumok finanszírozási problémái. Az MR elnöke elmondta: a társaság egyetértene ezzel, főleg akkor, ha az APEH adó módjára hajtja be az előfizetési díjat. A gazdaság és a lakosság jelenlegi anyagi helyzetét tekintve azonban fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony díjfizetési hajlandóság miatt nem érkezik be a költségvetésbe a médiatörvény által meghatározott összeg egésze. Such György úgy véli, akár külön díjazásért cserébe kellene beszednie az APEH-nek az előfizetési díjat.

Az idei évben egyébként az MR forrásainak mintegy 47 százalékát biztosítaná ez a díj, hétmilliárd forint feletti bevételt juttatva ezzel a társaságnak. Az MTV bevételeinek nagyjából harmada származik az üzemben tartási díjakból, ennek a köztévére eső mértéke a teljes, 24,9 milliárd forintos díjtételből 9,97 milliárd forint volt tavaly. Medveczky Balázs a Napinak elmondta: a díjfizetés újbóli bevezetése az egyik legésszerűbb, és a központi költségvetést legkedvezőbb helyzetbe hozó megoldás lenne, már csak azért is, mert az MTV évente közel 7 milliárd forintot fizet műsorterjesztési költségként az Antenna Hungáriának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #4
    linket megnéz, végigolvas, értelmez, kussban marad.
  • AgentKis #3
    Egyébként meg úgyis jön a digitális sugárzás. Tessék levédeni olyan kóddal amit még nem törtek fel, (van ilyen) és aki akarja nézni az fizesse meg! A műsor terjesztő cégeknek előírni, hogy legyen csomagjuk, amiben benne vannak a közszolgálati adók, a díjaikkal együtt; de legyen olyan csomag is amiben nincsenek benne...

    Különben a legjobb ez lenne az összes TVadónál: fizessen érte aki nézi. Ne nézze aki nem fizet. Ne fizessen aki nem nézi.

    Ezt a digitális TV-zés korában nagyon egyszerű lenne kivitelezni. Mondjuk ez még 3 év, de erre kellene nyomulni...
  • AgentKis #2
    Vagy mikor sikerül a köztudatba építeni, hogy minden féle kis sz@r adó, rengeteg plusz költséggel jár. Összesen 3-4 féle adó kellene (pl. jövedelem-, forgalmi-, vagyon-) és abból megoldani ezeket a dolgokat (is). Az hogy van még 200 féle másik adó, attól csak az apeh növekszik és az emberek útálják de érdemben a költségvetést nem befolyásolják. (sok olyan adónk is van amit nyilvántartani és beszedni drágább mint amennyit hoz)
    Ha látott már valaki egyszerű adóbevallást, akkor tudja miről beszélek. Az is vagy 30 oldal, halandó számára érthetetlen/értelmezhetetlen.
  • galocza #1
    vajon mikor sikerül a köztudatba építeni, hogy a "média" már eleve többesszám?
    vagy hogy nincs "legoptimálisabb", az optimális önmagában felsőfok (legjobb)?
    esetleg hogy örömet bánattal ellentétben nem okozunk, hanem szerzünk?