Napi Online

Startol az MTV-n az olimpia

A Magyar Televízió minden csatornáján élőben közvetíti a nyári olimpiai játékokat. A nézőknek legfeljebb félóránként körülbelül két perc reklámmegszakításra kell számítaniuk az olimpiai műsorok alatt, s ezúttal a technikai malőröket is igyekszik kiküszöbölni a köztévé.

A vendéglátóhelyeknek másfél millió forintjába kerül az olimpiai nézők kiszolgálása. Az olimpiai közvetítések történetében először az MTV mindkét csatornáján folyamatosan tájékoztat a világ legrangosabb sporteseményéről. A 29. nyári olimpiai játékok helyszínén ötvenegy tagú stáb dolgozik azon, hogy az 560 órás közvetítéssorozatból a nézők mindent megtudjanak az ötkarikás játékok eseményeiről, győzteseiről, résztvevőiről. A "harmadik" csatorna, az MTV internetes sportportálja lesz - mondta Schulek Csaba sportfőszerkesztő.

A két csatorna a műsoridő nagy részében nagy felbontású, hd-technikával közvetíti az olimpiát. Újdonság, hogy ez az első olyan olimpia, amelyet mobilon is lehet nézni. A MTV-nek joga van hír- és összefoglaló jogokat továbbértékesíteni, ennek a mennyisége azonban szigorú NOB-előírások alá esik. Szinte minden csatorna - amelynek van hírszolgáltatása - vásárol az MTV-től összefoglalót, anyagot, és internetes és mobiljogokat is eladtak.

A magyar adás stúdiója az IBC-ben (International Broadcasting Center - Nemzetközi Közvetítő Központ) lesz. A Telesport 176 négyzetmétert bérelt, ezen a területen stúdió, adáslebonyolító vezérlő, kapcsolóközpont, kommentátorhelyiségek, szerkesztőségi szoba és nemzetközi iroda áll rendelkezésre. Ezúttal nem következhet be az Eb-hez hasonló kínos eset, amikor is közvetítési hiba miatt egy gól kimaradt, ha ugyanis most műszaki hiba csúszik a közvetítésbe, akkor az MTV attól függően reagál, hogy a hiba hol keletkezett. Ha a pekingi MTV-stúdióban van a hiba, akkor az adás csak a hazai adáslebonyolító kollégákra támaszkodhat, akik tartalékműsort fognak sugározni. Ha a műholdon van a hiba, akkor a munkatársak igyekszenek kerülő útvonalon hazajuttatni az adást, vagy az úgynevezett multivonalak egyikét kapcsolják.

Az MTV igyekezett olyan kereskedelmi struktúrát kialakítani, ami fogyaszthatóvá teszi a reklámok mennyiségét, elosztását, és a közvetítések folyamatát sem zavarja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legfeljebb félóránként körülbelül kétperces reklám-megszakítások lesznek az olimpiai műsorok alatt. A médiatörvény reklámszabályozása és az élő műsorok kiszámíthatatlansága az egyik legnehezebb feladat az olimpián. A pekingi szerkesztők és a budapesti reklámértékesítők folyamatos kapcsolatban lesznek. Természetesen a műsor az elsődleges, de a médiatörvény betartása kötelező és a megrendelők kiszolgálása is rendkívül fontos.

A köztelevíziótól azt is megtudtuk, hogy minden kültéri és másfél méter képátmérőnél nagyobb kivetítőt üzemeltető egység köteles tőlük engedélyt kérni, a műsorok vételéhez, azaz meg kell vásárolni a vetítési jogot. Több tucat megkeresésük és számos megállapodásuk van, s kétféle árat alkalmaznak: ahol vendéglátás van, ott áfa nélkül 1,5 millió forintot kérnek az olimpia idején, ahol nincs vendéglátás, ott egymillió forint plusz áfa az igényelt összeg. Az olimpia kapcsán felmerülő ráfordításokat és a bevételeket firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a sugárzási jogból, a vonalköltségből, a kínai stúdiók műszaki berendezéseinek bérléséből, a stáb kiadásaiból és számos egyébből áll össze a végső költség. A közvetítés jogaira kiadottaknál lényegesen nagyobb összeg fog összegyűlni a reklámokból. Az összes költséget tekintve azonban úgy tűnik, nem lesz rentábilis a vállalkozás.

A plusz hétórás időeltolódás miatt a közvetítés mindennap hajnali háromnegyed háromtól délután fél hatig tart az M1-en, amit esténként nyolctól tízig napi összefoglaló műsor követ. Az M2 a Nap-kelte hajnali hattól nyolcig tartó műsorát követően, kora délutánig az M1-gyel párhuzamos, majd este 8-ig saját olimpiai műsort sugároz. Az MTV minden esetben élőben közvetíti a Magyarországot képviselő sportolók szereplését. Amennyiben két magyar vonatkozású viadal időben egybeesik, akkor a két csatorna adása különválik, ha több magyar esemény "csúszik össze", akkor a kevésbé éremesélyes eseményt később adják le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Vajon majd a telesport.hun is hdben lehet nézni?

    egyébként http://www.free-tibet.hu/