Napi Online

Megdobja az MTV reklámbevételeit a foci Eb

A következő napokban az egész ország a labdarúgó Eb közvetítéseit nézi majd - legalábbis erre számít az élő közvetítés jogát megszerző Magyar Televízió (MTV) sportfőszerkesztője.

Schulek Csaba lapunknak ugyanakkor kifejtette, ez nem biztos, hogy megmutatkozik a televíziós nézettséget mérő AGB Nielsen adataiban, hisz e társaság a lakásokban elhelyezett készülékek nézettségét méri, márpedig ezeket a meccseket vélhetően százezrek követik nyomon szórakozóhelyek kivetítőin is.

Az előkészületek egy éve folynak. Nyolc városból 31 mérkőzést ad élőben, legalább 130 óra műsoridőben az MTV. A közvetítést a rendező ország biztosítja, vagyis az MTV-nek nem kell technikát felvonultatnia a helyszínen, csak a kommentátorokat kell kiutaztatnia. A nyolc városban zajló mérkőzésekről négy "ingázó" sportriporter jelentkezik be, közben pedig - az eseményre átalakított - budapesti stúdióban az egész estés adásokban egymást váltó műsorvezető párok elemzik a látottakat. Schulek Csaba elmondta, hogy az MTV nem rendelkezik továbbértékesítési joggal, vagyis azok a televíziók, amelyek szeretnének beszámolni - például összefoglaló keretében - a mérkőzésekről, ennek jogát meg kell szerezniük.

A foci Eb közvetítésének gyártási ráfordítása a teljes költség 10-15 százalékát teszi ki, a fennmaradó összeg pedig a közvetítés jogdíja. Ezt az összeget azonban - üzleti titokra hivatkozva - nem árulta el a főszerkesztő. Az MTV az UEFA által meghirdetett pályázat nyertesétől, a Sport Five magánvállalkozástól vásárolta meg a jogokat. Mivel idén más jelentős kiadással kell számolniuk, ezért a céggel kötött megállapodás értelmében az összeg meghatározó részét még 2007-ben kiegyenlítették. A köztelevíziónak ezt az összeget ki kell gazdálkodnia, az állam ugyanis nem emeli meg a támogatást azokban az években, amelyekben nagy kiadással járó sportesemények vagy választási programok kerültek a képernyőre.

Az Eb-hez kapcsolódó reklámblokkok értékesítésével a tervezettnél jobban áll az MTV, annak ellenére, hogy nem a hagyományos, utólag fizetendő úgynevezett GRP-alapon, hanem egyedi (esemény) áron értékesíti azokat. A köztévé több száz milliós bevételtöbblettel számol a tavalyi év azonos időszakához képest - mondta Schulek Csaba, aki azokat is igyekezett megnyugtatni, akik egy-egy reklámblokk miatt türelmetlenek lennének: ezúttal legfeljebb 3-3,5 perces hirdetési blokkok szakíthatják meg a műsorokat.

Az Eb csoportmérkőzéseit az első és második fordulóban napi két alkalommal (18.00 órás és 20.45-ös kezdéssel), a harmadik fordulóban az egyik mérkőzést (a továbbjutás szempontjából fontosabb találkozót) az m1-n, a másikat vele párhuzamosan - szintén élőben - az m2-n láthatják a nézők, esti kezdéssel. A negyeddöntőket, az elődöntőt és a döntőt az m1 közvetíti 20.45-től.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)