Szekeres Viktor

Ezt néztük 2008-ban - a legsikeresebb mozifilmek itthon

Itthon nőtt a mozik bevétele, a nézőszám pedig a 2007-es szinten maradva nem csökkent. Csak Budapesten 6,6 milliárd forintot költöttünk mozijegyre.

Kérdés, hogy kinek melyik adat bír fontossággal, de a nézőszám (Budapesten 0,2%-kal csökkent 2007-hez képest) és a bevételek (a fővárosban 7,6%-kal nőtt) ellenkező irányú változása természetesen az átlaghelyárak növekedésével magyarázható. Az adatok alapján az is látszik, hogy óvatosan még mindig növelhetőek a mozijegyek árai, hiszen bevételcsökkenés egyelőre nem követi a drágulásokat. A mozisok örülnek, a nézők moziznak.


Persze a prosperálással kapcsolatban muszáj kitérni két tényezőre. Az egyik, hogy az év legsikeresebb filmje magasan a többi előtt végzett: a Mamma Mia! Budapesten 403 ezer nézőt késztetett jegyvásárlásra, s vidéken újabb 348 ezer gondolta úgy, hogy az ABBA-musical megéri a pénzét. Ez a 761 ezres nézőszám bizony majdnem kétszer akkora, mint a második helyezett filmé, az egyelőre gyarapodó, de még így is csak 329 ezres Madagaszkár 2. teljesítménye.

Érdekesség, hogy míg Amerikában a Mamma Mia! "csak" jól szerepelt, Angliában még a Titanicot is letaszította a bevételi örökrangsor tetejéről, ami nem csoda, hiszen a musical eredeti, színpadi verziója angol író tollát dicséri. Meryl Steepék önfeledt dalolászása hasonlóképpen az év legsikeresebb filmje lett az ABBA szülőhazájában, Svédországban, a film forgatási helyszínén, Görögországban, s Ausztriában, Németországban és Norvégiában is.


A magyar siker értékét növeli, hogy itthon még nem adaptálták színpadra a musicalt, bár tavalyelőtt már eljutott a Budapest Arénába a Mamma Mia! világkörüli turnéja, s idén áprilisban ismét látható lesz a produkció. Nálunk egyébként a Mamma Mia!, hogy a siker nagyságrendjét érzékeltessük, a Gladiátor, az Elveszett világ és Függetlenség napja háromnegyedmillió fizető nézőjét előzte meg. Persze az utóbbi évek legnagyobbjait, az egymillió néző fölötti Titanic-ot vagy a majdnem 1,2 milliós Baljós árnyakat nem fenyegette veszély. Ezt nevezik gigantikusnak, azt hiszem.

Persze volt élet a Mamma Mia!-n túl is, s meglepetésre azt az életet a Madagaszkár 2. vezeti. Ez érdekes módon nálunk a bevételt tekintve lemosta a nemzetközileg és Amerikában is jóval sikeresebb másik Dreamworks-animációt, a Kung Fu Pandát. Az élet apró rejtélyei közé tartozik, hogy miért volt itthon jóval nagyobb a Madagaszkár-fanatizmus, és miért nem követtük a nemzetközi trendet. A harmadik legnézettebb film itthon éppen a Kung Fu Panda volt (307 ezer), míg a negyedik az Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága volt (288 ezer), ami nem meglepő, lévén Harrison Ford filmje nemzetközileg is a legsikeresebb volt. Ciki, nem ciki, de a Múmia 3. egy hajszállal maradt Indy mögött a 284 ezer nézővel.


Ezzel pedig elárultuk azt is, hogy míg az idei legnagyobb hisztit kiváltó Sötét lovag, amely, ha nem számítjuk Amerikát, a világon 2008-ban a második legtöbb zöldhasút termelő film volt, nálunk, bár nem szerepelt ilyen előkelő helyen, de azért tüntetett a jelenlétével. Ugyanis azon kívül, hogy Budapesten nyitónapi rekordot ért el, a képregény- és szuperhős-immúnis magyar lakosságot is mozgásra késztette valamilyen szinten, ami az éves toplista 7. helyére lett elegendő (223 ezer néző). A fent említett kvintett mellett a Szex és New York (281 ezer) volt még sikeresebb Christopher Nolan bombasikerű folytatásfilmjénél. (A decemberi adatok még nem állnak rendelkezésünkre, így valószínűsíthető, hogy a Quantum csendje és a Valami Amerika 2. is el fogja érni a 200 ezer fölötti nézőszámot, ami befolyásolhatja a sorrendet.)

Az itthon bemutatott filmek listáját böngészve egyébként azonnal szembetűnik, hogy a legsikeresebb 10 között egyetlen egy "eredeti" élőszereplős film sincs, ellenben találunk két második részt, egy harmadik részt, egy negyedik részt, egy sokadik részt, egy színpadi feldolgozást és egy tévésorozat-adaptációt. Ha animációs mivoltuk miatt a Wall-E-t és a Kung Fu Pandát kivesszük a listából, akkor a 11. helyezett Trópusi vihar (203 ezer néző) az első azon filmek közül, melyek szegről-végről eredeti ötlet alapján készültek, s ez pedig remekül mutatja, hogy a közönség kevéssé kíváncsi az újdonságokra, inkább biztosra akar menni.


Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy főleg a Mamma Mia!-nak köszönhetően idén nem az általában simán nyerő Intercom, hanem a UIP Dunafilm volt a legsikeresebb Budapesten, míg előbbi a piac 29,88%-át, addig utóbbi a 30,25%-át tudhatta magáénak, ami erőteljes változás a tavaly 34-22-es arányhoz képest. A forgalmazók további sorrendje (szerény éves csökkenést produkálva): Fórum, Budapest Film és SPI. Újoncként a 6. helyen, a pesti bevételek 4,2%-t megszerző Cinema City-t is meg kell említeni, mely egyedül IMAX-moziját látta el 3D-filmekkel - ezen bevételek is kellettek ahhoz, hogy a 2008-as mozinézettségi adatok a 2007-es szinten maradjanak. A közönség az újra és a jó filmekre ugyanis mindig vevő marad, hiába próbálják egyes producerek azzal magyarázni filmjük csalódást okozó teljesítményét, hogy csökken a hazai mozizási hajlandóság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angelus #46
    Csak gratulálni tudok a sok sznobnak aki szerint amit sokan megnéznek az szar. Ettől ő különleges, hogy olyan filmeket néz, amit más nem? Egyébként Grand Torino, 7 pounds, Benjamin Button... Érdekes... Mégis hol láttad ezeket a filmeket? Még külföldön is nem rég vetítik, de biztos ezeknek kellene nyernie 2008-at Mo.-n. Az hogy te lehúztad a DVD-sreener egy szar magyar felirattal, vagy komoly angoltudás nélkül mégis angolul megnéztél, csak azért mert "ezek vannak GG-re jelölve", majd ezzel mész fórumokra gizdáskodni, más filmeket leszúrni. Csak gratulálni tudok.

    De h On is legyen a hozzászólás:
    A Mamma Mia és a Szex és New York sztem a női közönségnek (illetve a randizóknak) jött be.
    A Kung-fu Panda, Madagaszkár 2 és Wall-E animációs és mint ilyenre egész család ül be, talán az évben egyszer a moziba valamire, akkor is a gyerekek miatt.
    Az Indiana Jones, Múmia és Batman, mind várt és mind sikeres előzőrésszekkel borítékolhatóak voltak, ráadásul a Batman kritikai sikere is sokat dobott a dolgon.

    nEM TUDOM MI EZEN A MEGLEPŐ...
  • Harry Seldon #45
    Na, beözönlött az rtlklub szupermozi rajongói klub.
  • immovable #44
    Aki igényes szórakozásra vágyik az nem filmet néz. Bár ha neked ez az igényes szórakozás netovábbja, akkor gratulálok. :)

    Az utolsó mondatod, pedig gyönyörűen jellemez. Grat! :)
  • immovable #43
    Mivel aki csak az agyatlan szórakozást keresi, az vélhetően jómaga sem egy észlény... Ez azt hiszem, egyértelmü.

    Gondolom aki pl két munkahelyen dolgozik, tanul hazamegy este és nem az Anyeginre vágyik, hanem inkább csak bambulna ki a fejéből egy órát, mert fáradt olvasni, vagy pl. "filozofálni egy névtelen hős érzésein" az rögtön hülye nem?

    Úristen!
  • cateran #42
    Szerintem nyugodtan vegyél vissza az arcodból, mielött felmegy a vérnyomásod és agyvérzést kapsz....hogy fogalmakat nem értesz "nem ildomos ragaszkodni"az 1 dolog (és itt nem az ildomoson van a hangsúly:D)de hogy még reklámozod is, hogy hülye vagy (sőt büszkén vered a melled rá), nem kicsit égő...
  • BaliBoy #41


    Ez igen. Ez a színvonal. És az a legjobb, hogy semmit nem kell írjak, hogy lejárassalak. Megteszed saját magad.
  • Harry Seldon #40
    Ja, az vagyok, ellenben veled, aki szerint a közönség igényei teljesen rendben vannak a tucatszarokkal. :D Még ilyeneket bohóckodjál már srác, jó egy kicsit pofánröhögni egy ennyire hülye, primitív agyhalott senkit. :D

    Sajnálod? És CSAK azt néznek? Szerinted van olyan ember, aki CSAK drámákat néz? Te jó ég, hány éves vagy, 17? Nem, nem csak azt nézek kisgyerek, de jóval többre tartom azokat. Ééérteeed, ha többre tartom a komolyabb filmeket, akkor nem csak komolyabb filmeket nézek. Így hát amit telitalálatnak véltél az igazából nem más, mint egy fogyatékos labda mellé rúgása.

    Intelligenciáról pedig a te idióta, kezdetleges, a szart propagáló izlésvilágoddal nem igazán értekeznék. Menj, inkább nézz meg valami jó kis vígjátékot, ahol az anon plus ultra poén, hogy azt mondják "bazeg".

    Szar plebs...
  • Sir Ny #39
    hát én inkább vagyok savanyú, minhogy röhögjek azon hogy az ember tökét Baseball ütővel ütögetik.
  • BaliBoy #38
    #34
    #35

    Nyugodtan ezeket is magadra veheted.
  • BaliBoy #37
    Te hülye vagy. Nem írtam olyat, hogy nem kell nézni elgondolkodtató filmeket. Én is szoktam. Annyit írtam, hogy sajnálom azokat akik CSAK azt néznek. Persze aki szándékosan félre akarja érteni.... De látom sajnos az intelligencia szinted a béka popsija alatt van. Neked tényleg nem szabad a gondolkodtatós filmeken kívül mást nézned, mert még hülyébb leszel.

    Gondolom beletrafáltam, hogy egy savanyú, beszürkült ember vagy erre a nagy kirohanásod. No nem baj. További szép napot.