Szekeres Viktor

Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága

Steven Spielberg és George Lucas több éves forgatókönyv-keresést követően összeálltak és összehozták minden idők leggyengébb Indy-filmjét.

A lead higgadt értelmezéséhez érdemes annyit tudni, hogy az első három film, a Frigyláda, a Végzet temploma és az Utolsó kereszteslovag mondhatni a topon volt, bár vannak, akik egyiket vagy másikat kicsit lejjebb pontozzák, a nosztalgiafaktor egy jól irányzott bal maflással észhez téríti a szakadárokat. Nos, igen, ezekhez képest lett gyengébb a negyedik rész, ami még így is jó. De.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ott van az a "de" szócska, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A sikert borítékolni lehet, azonban nagyon érdekes lesz a mozinézők korbéli eloszlása, hiszen a régi filmek óta már egy új generáció nőtt fel, akik közül csak a 80-as évek filmjei iránt érdeklődők ismerik Indiana Jones-ot és bizony nekik egy öregedő, hajdani akciósztár utolsó (vagy utolsó előtti) fellángolása és a John Williams-féle zene pár ismerős taktusa nem biztos, hogy ugyanakkora bizsergést indít be, mint az eggyel idősebb korosztálynál. Éppen ezért lenne érdekes egy kritika egy "mai fiatal", egy tinédzser pennájából is, hiszen nekik hiába ömlengenék a régimódi szellem megidézéséről, ők csak pöknének egy hegyeset tenyerükbe, majd odébb klikkelnének.

Mert igen, a Kristálykoponya királysága megidézi a régi szellemet, a régimódi kalandfillmek tovatűnő szellemét, melyet mostanság -bár CGI-vel volt telítve - csak a Múmia volt képes visszahozni (a pocsék második részt nem tekintjük létezőnek, de a harmadikat tárt karokkal várjuk), valamint ugyanezen a családi kalandvonulaton indul az általunk csontközepesnek értékelt, de a közönség által imádott Nemzet aranya sorozat, plusz halt be Clive Cussler jobb sorsra érdemes Dirk Pitt-regényeinek megfilmesítése a Szaharával. (És persze ott vannak a tévére készített hiánypótló Titkok könyvtára-filmek)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A fent említett szellem tetten érhető a készítők ígérgetésein is, hiszen eleinte nulla, majd kevés számítógépes trükköt ígértek az Indy 4. részében, ebből lett pár száz effekt, de még így is bőven alatta van a szokásosnak - imádnivaló az olykor festett táj előtti játékot a stúdióban, valamint az odavetített hátterű autózásokat, bár nyilván valakinek ez elronthatja a mókáját. Azonban az effektmágusoknak sem kell aggódnia, hiszen akadtak olyan momentumok a Kristálykoponyában, ahol a programozóknak jó párszor meg kellett nyomniuk az Enter billentyűt.

A Kristálykoponya királyságának (ismerjük el, gyengécske) sztorija csak úgy üthet, ha nem tudunk semmit, de lustáknak az előzetes összefoglalja, ezért csak annyit mondunk, hogy Kristálykoponya és ruszkik. Mivel a film a régi epizódok felmelegítésével a fiatalabbakat biztos nem hódította volna meg (és meg Sean Connery még cameót sem vállalt), ezért nem csoda, hogy a tiniket egy tinivel, Shia LaBeouffel kellett megnyerni, aki minden előzetes húzodozás ellenére teljesen jó sidekickje az öreg Jones-nak, bár nem biztos, hogy egy 5. részt vele képzelnénk el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az öreg Jones pedig szerencsére a régi, kár, hogy a forgatókönyvíró folyton az öregség faktort hangsúlyozza és az még nagyobb kár, hogy ennyi újraírt és visszadobott szkript után (azok milyenek lehettek?) épp a mostanit fogadták el, mely meglehet, hogy pár rajongónál kivágja a biztosítékot, hiszen a régi kellemes miszticizmus helyett immáron sokkalta inkább scifibe csúszik át a történet, mely egyébként is a karaktereit, akcióit és főellenségét (Cate Blanchett imádnivalóan pukkancs és roppant karikaturisztikus) tekintve eléggé rajzfilmes hatást ér el.

De pokolba a hihetetlennek tűnő dolgokkal, azokon csak a nagyon kötekedők fognak fennakadni, viszont amellett már tényleg ne menjünk el szó nélkül, hogy hiába a több mint két órás játékidő, nagyon nyúlfarknyi a történet és a filmet a kettő és fél maratoni akciószegmens teszi igazán élvezetessé, melyek jóságához vajmi kevés köze volt a forgatókönyvírónak. (Valamiért még Spielbergék sem csiszoltak a dialógokon, mert olykor rémesen ostoba mondatok kerülnek elő hőseink szájából...)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A végeláthatatlannak és értelmetlennek tűnő szóáradatot (bocsesz) fejezzük be azzal, hogy Indiana Jones visszatért, örültünk, kedveltük a filmet, de nem lesz a kapcsolatból életre szóló szerelem, maximum egy egyéjszakás kaland, amit esetleg, ha egy másik szakítás után vagyunk, még egyszer felmelegíthetünk, de csakis a nosztalgia tüzétől hevítve. Ha nem lennének az előzmények, az azok által keltett várakozás, a jópofa visszautalások, akkor nem hiszem, hogy sokat beszélnénk az Indiana Jones és a Kristálykoponya királyságáról, hiába sikeredett a negyedik epizód is egy pofa, humoros és nagyszabású kalandfilmnek.

De mivel a múltat nem lehet végképp eltörölni, ezért a rajongói rabszolgahad velünk tarthat és kissé elfogultan azt kurjanthatja világgá, hogy jó volt, korrekt az Indy 4, afféle "jó, de..."-film. Azért nem árt, ha az ember képes kikapcsolt aggyal befogadni a kissé elszálló irányvonalat, arra pedig roppant kíváncsiak vagyunk, hogy az előzményeket nem ismerő ifjabbak is hasonlóképpen fognak-e vélekedni a filmről - ők legalább nem lesznek elfogultak, mint mi. Mikor is jön az 5. rész?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 123 perc
rendező: Steven Spielberg
forgatókönyvíró: David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson
zeneszerző: John Williams
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Frank Marshall, Kathleen Kennedy
executive producer: George Lucas

Harrison Ford (Indiana Jones)
Shia LaBeouf (Mutt Williams)
Karen Allen (Marion Ravenwood)
Jim Broadbent (Charles Stanforth dékán)
Ray Winstone (George McHale 'Mac')
John Hurt (Oxley professzor)
Cate Blanchett (Irina Spalko)
Igor Jijikine (Dovchenko)
Alan Dale (Ross tábornok)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ginoo #90
    Szeretem az Indiana Jones sztorikat. Ezt a filmet még nem láttam, nem tudom miről szól. De, hogy adhattak neki ilyen bugyuta címet....?
  • Yutani #89
    Tegnap volt szerencsém megnézni a filmet. A földönkívüli vonulatról tudtam, de úgy ültem be a filmre, hogy jöjjön bármi, élvezni fogom. Nagyjából sikerült is, de az a véleményem, hogy ha most 8-10 éves lennék, akkor azt mondtam volna a filmre, hogy húúúú, azt a mindenit, ez nagyon jól sikerült!

    És valóban, ez a film gyerekeknek készült. Vagy szellemi fogyatékosok írták a forgatókönyvet. Vagy nemtom. A lényeg az, hogy olyan nevetséges dolgok voltak benne, amiket csak a gyerekek tudnak elfogadni fenntartás nélkül (nem sorolom fel, akinek van annyi esze, az tudja, miről beszélek).

    A film jól indult, de valahol elcsúszott az egész. Óvodás megoldások, nyögvenyelős volt sok esetben. Erre a filmre fokozottan igaz: a kevesebb több lett volna! Sosem voltam nagy Indy rajongó, nem vártam igazából ezt a filmet, de így sem tudott lenyűgözni.

    Így olyan érzettel jöttem ki a moziból, hogy a két héttel ezelőtti VASEMBER nagyobb élményt nyújtott. Ezt pedig nem hittem volna...
  • Atisz #88
    Sajnos igazuk lett azoknak akik húzták a szájukat. Spielberg hozza a formáját: remek akicójelenetek (szinte abból áll a film), jó kis poénok (bár itt-ott elég sután jön ki), de... hiányzik a sztori, túl hamar jönnek rá a rejtélyekre, a dialógusok túlnyomórészt gyengék. Szinte nem történik az egész film alatt semmi, csupán akció az egész.

    Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy az Indy 4 az első nagyobb áldozata az animációs filmeken, képregény-adaptációkon elötlettelenedett gyenge forgatókönyvírói munkának. Hollywood egy nagyon rossz irányba halad és egyre ritkább a kiemelkedő produkció...
  • cateran #87
    Húgom elcibált a moziba,igy volt szerencsém megnézni....Háááát,Tomb Raidernek okés,de Indynek nem....persze szvsz:) 1x érdemes megnézni,de aztán többet soha...ez nem 1 frigyláda vagy grál:(
    Akik a realizmusról papolnak,azoknak felhívnám a figyelmét,hogy a a figurák képességei sosem emelkedtek emberfelettivé a korábbi részekben (kivéve talán a végzet templomában a mágiahasználatot a paptól és a végén indytől)és természetesen itt sem:) A többi vizont sajnálatosan szájbarágós lett..Ron Ragm említette,hogy olyan mintha mutatták volna,hogy mi van a frigyládában..igazat kell adnom neki!
    Szvsz messze nem hozta a korábbi feelinget,bár nem volt rossz film:(
    Ja és akik az új 5letek miatt,stb nyivákolnak,mármint hogy nem lehet,azoknak ajánlom a Batman Begins cimű filmet...nincs benne korszakalkotó dolog,mégis alapmű lett...
  • Ron Ragm #86
    Hát nekem nagy kedvencem ar égi Indy filmek, de ez eléggé kétes érzéseket keltett bennem.
    Ez a túlságosan nagy nyíltság, megmagyarázunk mindent nagyon elrontott a a filmet: mintha mutatnák mi lenne a frigyládában, vagy elmondanák hogy működik a grál. A rejtelmek azonnal megszűnnek érdekesnek lenni, amint megmagyarázzák őket. Meg ez az UFO-s vonal...
  • god25 #85
    Igaz, Én a régi Indy-korosztályhoz tartozom, ezért is tetszett.
    Az új generációnak - mint, ahogy fent is írták - nem biztos, h tetszeni fog.
  • god25 #84
    Semmi gond nincs a filmmel. Ugyan az a játékos kaland-mese, mint sok évvel ezelőtt az előzőek. Úgy kell nézni, mint 1 képregény adaptációt.
  • willcox #83
    Felesleges lucast is belekeverni, mert más spielberg filmekhez neki semmi köze, és azok is rettenetesen gagyik. Mellesleg lucast sem szeretem. Ha gyerek lennék, akkor lehet, hogy még rajonganék is, de már rég nem vagyok gyerek.
  • winnie #82
    azért a rendezőre kár a szkriptet fogni. az indy-filmek sztorija mindig george lucas-hoz fűződtek, itt is lucas-nak köszönhetően a kis állatok (mormota, préri kutya, vagy mi?:) meg minden, ami a kisgyerekeknek vicces pillanatot jelentett.
  • willcox #81
    Iszonyatos nagy baromság volt a film. Ez a spielberg egyre jobban hülyül. Hosszú évek óta nem rendezett jó filmet. A filmjei súlyos hibáktól hemzsegnek, így ezt a filmet is 10 éven felülinek nem érdemes megnézni, hacsak nem akar szenvedni.