Szekeres Viktor

Lost: egyre csökken az érdeklődés

Az első évadban még idehaza is tombolt a hisztéria, a második évadra apadt az érdeklődés és most, a 3. évad kezdete a Lost legalacsonyabb nézettségét hozta.

Persze ez az alacsony nézettség nem is csoda, hiszen az RTL Klub megelőzendő azt, hogy a TV2 véletlenül legyőzze a Lostot, elpakolta 22:15-re, egy meglehetősen erős felvezető sorozat, a CSI: Miami helyszínelők mögé. De felvezetés ide vagy oda, a Lost - Eltűntek 3. évadnyitója nem tudta azt a szintet hozni, mint a hét többi, 10 óra után kezdődő sorozata, a Gyilkos számok, a Gyilkos elmék vagy a Jericho. Összevetésben nem is tudta legyőzni a Bagi-Nacsa-féle Médiacápát (az AGB adatai szerint 661 ezren nézték), a kereskedlmileg fontos korosztályban is csak alig.

Persze azt nem árt megjegyezni, hogy a Lost - Eltűntek ezen szezonja már egyszer lement magyarul, csakhogy az AXN-en 50-70 ezres nézettséggel (+ ismétlések) leadott részek nyilván nem vonnak el annyi nézőt az RTL Klubtól, hogy az súlyosan érintse az AGB által közölt számokat. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a remekül hozó első évad és a szolid nézettséggel bíró 2. felvonás is hamarabb volt látható az AXN-en, tehát ez biztosan nem érv a csökkenés mellett.


A Lost sorsát már a hétköznap délután leadott ismétlések is előrevetítették, hiszen a TV2 ugyanekkor adott sorozatismétlései nem egyszer háromszor akkora szeletet hasítottak ki a nézettségi tortából. Persze ez utóbbi dolog sem tartozik a science fiction kategóriájába, hiszen a Lost-szerű, nem epizódokra bontott történettel rendelkező sorozatok sokkal nehezebben ismételhetőek, mint egyes - részenként is élvezhető - krimisorozatok.

Hogy minek köszönhető az érdeklődésvesztés nem tudni, hiszen Amerikában bár ugyancsak csökkent némileg a sorozat népszerűsége, mind a tévésepizódok, mind a DVD-megjelenések tekintetében az élbolyban van a sorozat - ellenben idehaza a DVD-s népszerűségi listákon a Született feleségek szerepel jobban. Az egyik legtöbbet hangoztatott (és eléggé dehonesztáló) érv szerint a Lost - Eltűntek túl intelligens sorozat még nekünk. Ebből annyi lehet igaz, hogy a hazai néző számára jóval több a kérdőjel, hiszen az amerikaiakkal ellentétben jóval kevésbé tudják követni a netes anyagokat, felfedezéseket. Ráadásul hallani panaszokat, miszerint a nézőknek nem szóltak, hogy éveken át tartó utazásban lesz részük...


Pedig rajongói véleményeket olvasgatva bizony a Lost 3. évada annyira ütősre sikeredett, hogy egyes fanatikusok szerint még az első szezont is felülmúlja. A meglepetésekkel és állkoppantó felfedezésekkel teli évad odamerészkedik, ahol eddig még nem járt a sorozat, bár erről botorság lenne többet elárulni azoknak, akik végig akarják élvezni az RTL-es epizódokat.

A készítők ráadásul ezen évad alatt jelentették be, hogy már látják az alagút végét, és hogy minden kártyájukat ki tudják játszani még három évadra lesz szükségük. Ez azt jelenti, hogy 2010-ig még évente 16 epizódnyi szigetelésben lehet része nézőknek és a színészeknek, akik a 3. évadra újabb három állandó szereplővel gyarapodtak. Ketten a hajó-, vagyis a repülőgéptöröttek oldalán szállnak be a történetbe, míg egy a "többiek" táborát erősíti, nem is akárhogyan. És persze - ahogy azt megszokhattuk - az sem életbiztosítás egy karakternek sem, ha állandó státuszban van, hiszen a Kaszás ebben az évadban is szedni fogja áldozatait. Csak azzal a közhellyel írható le a tevékenysége, hogy senki sincs biztonságban. Tényleg senki.


Természetesen a Lost azért Lost marad, és bár - mint jeleztem - hatalmas titkokról hull le a lepel és több, az első évad óta a levegőben lógó kérdés kerül megválaszolásra (például az, hogyan is került Locke tolószékbe), természetesen mindez csak úgy lehetséges, hogy közben újabb és újabb felmerülő kérdések késztessék a nézőt fejtörésre - némelyik 2-3 epizódon, de mások akár az egész évadon át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Baldwin #64
    Nem az a baj hogy túl intelligens sorozat, csak arról van szó, hogy vagy túl régóta megy és sokan már unják, vagy pedig az RTL klubnál vannak gondok. Nem értem miért volt szükséges átteni szerdára, mert így kevesebben tudják nézni. A péntek még oké, fönnmaradok mert másnap nincs suli, de így nem éri meg holtfáradtan bemenni. Meg lenne egy kérdésem: A jegesmaci hogy került a szigetre? Mert szerintem ezt sem tisztázták még vagy uram bocsá lemaradtam róla.
  • M1kka Makka #63
    második évadot nagyon untam de 3. ráver az első kettőre simán!
    az hogy a magyar nézők mit szeretnek azt inkább nem minősíteném amíg ott van a topban a cobra11 meg társai..
  • szasz85 #62
    Aki pedig túl hülye hozzá hogy megértse vagy nem képes évekig várni hogy rájöjjön a titkokra az nézzen barátok köztöt és hasonló előre megemésztett szemetet.

    Egyébként a 3. széria messze felülmúlta az első kettőt.
  • szasz85 #61
    A Lostot nem lehet megunni, ha 20 évad lenne azt is megnézném mindet.
    Az igazi rajongók pedig már másnap megnézték ahogy az amcsiknál lement.
    Talán épp ez a nézettségcsökkenés oka, akit érdekel az megkeresi magának és nem vár rá míg valamelyik hazai tv leadja.
  • Gascan #60
    Ahogy beharangozták ezt az egészet, szerintem a nézettségvesztés minden bizonnyal a hibás marketingnek tudható be... én speckó meg voltam győződve, hogy max. 8 része lesz az egésznek, az első évedatod végignéztem, még talán a második negyedét.... de aztán meguntam, persze én csak egy vagyok a sok közül, de szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

  • elmebáj #59
    Másolni manapság minden gyerek tud...
  • elmebáj #58
    Ez a helyzet változik...folyamatosan...
    De ne hidd hogy aki nem fizet elő egy drágább csomagra, nem kapja meg a filmet DVD-n...
  • Gerbill #57
    Elnehidd már, hogy olyan sokan töltik le. Valószínüleg nem a hc warezos pistikének a szobájába raktak mérőkészüléket, aki csak letöltött filmeket néz. Abban biztos lehetsz, hogy nem a warez fogja befolyásolni a tv-k nézettségét.
  • elmebáj #56
    Maximálisan igaz winnie...
    Ezt a végtelen történetet lehet, hogy az usa-ban szeretik.
    Én ha elkezdek olvasni egy könyvet, tudom hány oldal van hátra...
  • winnie #55
    "Nagyon jó téma, de kezd unalmassá válni."

    szerintem spec egyre érdekesebb.

    "Miért nem lehetett csinálni egy FIX 16 részes sorozatot, aminek van eleje és vége????"

    mert ilyet nem szoktak csinálni. ez valami új műfaj lenne.

    "Baromira utálom az olyan soroztaokat aminek soha nincs vége. Egyre bugyutább lesz az egész..."

    rossz műajt választottál. a sorozatoknak sosincs vége. 50-ből 1 vagy 2, ha véget ér, a többit elvágják hirtelen.

    szerintem válaszd a filmeket, a leírtak alapján a sorozatokat nem neked találták ki. a sorozatoknak nem az a lényegük, hogy véget érjenek, hanem, hogy heti rendzerességgel szórakoztassanak. ha 20 rész tök jó volt, azzal 10 filmnyi szórakozást nyertél. utána, ha unod, bármikor abba tudod hagyni. ez a szép a műfajban.