Szekeres Viktor

Mely sorozatokért rajongtunk az idei évadban?

A kutyát sem érdekli, hogy egy amerikai Doktor House-t, Hősöket vagy Grace klinikát bámul-e a tévében. A kérdés, hogy mi miért vagyunk oda?

Hiába próbálják sulykolni belénk okosabb emberek, hogy a globalizáció hatása a tévébe is begyűrűzik, és ahogy az USA-ban, úgy idehaza is mindenki Coca-Cola-t iszik reggelire, ebédre és vacsorára. A tévésorozatok esetében azért nem ennyire egyértelmű a helyzet, nem feltétlenül egyezik meg a hazai és amerikai átlagízlése. Vagy csak szeretnénk azt hinni, hogy nem egyezik meg?

Számtalan hír szólt ezeken a hasábokon is arról, hogy így Amerika legnézettebb sorozata és úgy a legnépszerűbb széria, de ezek a lózungok nyilvánvalóan csak a marketingesek szerint érdeklik az embereket. Bár ahogyan a választásoknál is létezik az a jelenség, miszerint a pártpreferenciával nem nagyon rendelkező embert elégedettséggel tölti el, ha a leendő győztesre szavaz, úgy sokan a nyájhatás kifacsart elve alapján szívesen gondolják azt, hogy nekik is jobb lesz, ha azt nézik amit az óceán túloldalán a legtöbb néző az egy és igazi sorozatnak gondol.


Hogy utat vágjunk a sok leg, leg, leg között (TM Rózsa Gyuri) és tisztán lássunk a hazai csatornák olykor tudatos átverései között, szögezzük le, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a Grace klinika új epizódjait nézik legtöbben, a seattle-i orvossorozat számít a legnépszerűbbnek. Viszont a legnézettebb sorozat 2006/07-ben a tavalyi évek királya, a Helyszínelők lett, mivel az éves nézettségi listákba beleszámítanak az ismétlések adatai is, s a CSI-sorozatok ismétléseit jóval többen nézik, mint az epizódokra nehezebben tagolható kórházsorozatot. Mindkét listán a harmadik legnézettebb sorozat a Doktor House volt, míg utána a Született feleségek és a Miami helyszínelők következett.

Az országos nézettség hasonlósága mellett érvelők mellett szól az a tény, hogy itthon is arat a Helyszínelők-franchise. Az eredeti, Las Vegas-i sorozat átlagosan 500 ezer nézőt vonzó adásai a Viasat 3 legnézettebb műsorának számítanak (legyen szó új részekről vagy napi ismétlésekről), míg az RTL Klub által is megvásárolt CSI-csomag első tagjaként levetített, a 2006-os adatok alapján a világon legnézettebb sorozatnak számító Miami helyszínelők - ahogyan az várható volt - itthon is a legnézettebb amerikai sorozat lett a 2006-07-es évadban, 1,35 milliós táborával.


Alig lemaradva, 1,3 milliós átlagnézettségével idehaza a Vészhelyzet továbbra is büntetett és bizonyította, hogy a hazai tévében az egyik legbiztosabb pont a chicagoi kórház története. De hasonlóképpen nagy siker és szinte példátlan módon részről-részre nézettebb a Doktor House című sorozat, mely a sajnálatos szinkronhang-váltást követően a TV2 legnézettebb sorozataként már az 1,2 milliós nézettséget ostromolja.

Ugyancsak 1 millliós átlagnézettséget meghaladó népszerűséget produkált itthon a Született feleségek, azonban a TV2 sorozata minden reklám ellenére is rendszeresen kikapott a Szökés fegyenceitől, így a következő évadban várhatóan már más időpontban kell keresni a Lila Akác köz lakóinak kalandjait. Velük ellentétben a Grace klinika rezidensei minden bizonnyal maradnak a jól bevált keddi, 22 órási időpontban, hiszen a kései kezdés ellenére is a sorozat az ugyancsak RTL Klubos Dr. Csont mellett a legnépszerűbb este tízes néznivalónak számított 850 ezres átlagnézettségével.


Annak ékes bizonyítéka, hogy Magyarország nem amerikanizálódik a Szökés című börtönsorozat, mely az amerikai éves toplistákon még az első 50-be sem került be nézettség alapján, ellenben idehaza 1,24 milliós mért nézettségével a Prison Break a harmadik legnézettebb amerikai sorozatnak számított - fináléját 1,45 milliónál is több honfitársunk követte figyelemmel. Ugyancsak Amerikától gyökeresen eltérő adatokat hozott az idei évad két legnépszerűbb újonca, a Hősök és a Címlapsztori. A TV2 és az RTL Klub feltételezhetően azért hozta be ilyen hamar, a legtöbb európai országot is megelőzve ezen szériákat, hogy a tavaszi műsorrend meghatározó szereplői legyenek, azonban az Amerikában sikeres üdvöskék meglehetősen nagyot buktak idehaza.

Az amerikai szatíra, paródia Címlapsztori eleve esélytelenül indult. A premier nézőszáma a reklámhadjárat ellenére sem érte el az egymilliót, míg a Hősök ugyan rekordnézettséggel kezdett (a marketing jól sikerült), az első részt 1,7 millióan nézték, de a 2. részre már 300 ezer néző csatornát váltott, sőt, a harmadik epizódra újabb 400 ezren nem voltak kíváncsiak - vagy csak a másik adót műsora jobban érdekelte őket. A bukás oka előbbi esetben hozzáértők szerint az Ugly Betty-stílus elhasználódása, valamint a finom, cizellált, utalásokkal teli humor meg nem értése (...) volt. A Hősök esetében pedig nagy az össznépi egyetértés, hogy idehaza továbbra sincs nagy kultúrája a szuperhősös képregényeknek, így a nézők torkán nehezebb letuszkolni a regenerálódó pompomlányt és a repülni képes politikust.

Így állunk most, nagyjából az őszi idény küszöbén, amikoris nagyrészt a jól bevált sorozatok, a Lost, a Szökés, a Doktor House, a Helyszínelők, a Született feleségek, a Vészhelyzet és társai folytatódhatnak új epizódokkal. Közben lehet szurkolni a tévécsatornáknak, hogy valóban sikerüljön olyan új produkciókat behozniuk, melyeket a Szökéshez hasonlóan sikerre lehet vinni Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #39
    4400, jericho, dexter, irak, joey, jóbarátok (bizony), hősök, szökés, ncis, csi:miami. Idén ezekkel végeztem.
  • humaninsect #38
    aha, mármint tényleg sok kommerz sorozat van, de egy wire például lenyom szinte minden bűnügyi drámát, mert 2 órás filmben nem lehet annyira felépíteni egy karaktert vagy bonyolult ügyet, mint sok rész alatt egy sorozatban. Azért ezt hoztam fel, mert egy nagy filmnek érződik a 13 része egy évadnak, nem pedig egy széthúzott filmre sem elég forgatókönyvnek.
  • opeca #37
    A régi klasszikusok, csupán.
  • winnie #36
    így van, és sajnos ugyanez a helyzet a könyvekkel, filmekkel és a zenével is. a nagy kérdés, hogy mi maradt?
  • opeca #35
    A sorozatok a hanyatló újkori, emberi kultúra melléktermékei.
    Olyan nyálfolyós, népbutítást, mint amit ezekkel az igénytelen sorozatokkal művelnek, elképesztő.
  • Wittgen #34
    Én is sok sorozatot megnéztem már alternatív forrásokra hagyatkozva, viszont szerény véleményem szerint a netről letöltők száma csak pár ezer lehet itt Mo-on, nem ez fogja a gyártókat a csődbe vinni. Azért jó, ha 20 fiatalból, ha 1 letölti a kedvelt sorozatot és megnézi azt.
  • Atees1987 #33
    igen, mert pl álmodta az egészet, és te hogy ezt megtudd, kell várj 1 hetet :D
  • mark oh #32
    nálam magas nézetség lett volna a maffiozok,HA LETT VOLNA A RTL-N!!!
  • aDannyBoy #31
    sőt ha ők nem nézik, akkor senki nem fogja...
    fireflyt még mindig nem tudom megbocsátani a népnek :(
  • maniakuss #30
    ez tényleg szomorú, lásd meadowlands, traveler, black donnellys és még sorolhatnám, csak sírvafakadnék :)