Szekeres Viktor

Kultúra vagy szórakozás? Kikelt a média a sorozatok ellen

Mégis ki az ördögnek van szüksége a kultúrára, pláne kulturális értéket sugárzó tévéadóra, amikor itt vannak a sorozatok, a Cobra 11, Chuck Norris és a magyar Rém rendes család?

Az utóbbi két hétben alaposan felkorbácsolódtak az indulatok annak a döntésnek a hatására, miszerint a UPC kínálatából kikerült a komolyzenét, jazzt és világzenét sugárzó Mezzo, helyette pedig a főképp amerikai sorozatokra, filmekre és reality-kre szakosodott AXN szórakoztatja ezentúl az előfizetőket. Naná, hogy a valószínűleg csak vasárnapokon és ünnepnapokon tévéző értelmiség azonnal kaszát ragadott és mozgósította a hazai médiát, letámadást indított a kábelszolgáltató ellen, hogy micsoda dolog Szökést és Lostot adni, füstszörnyeket bámulni Berlioz Fantasztikus szimfóniája helyett, melyet éppen Kobayashi Ken-Ichiro vezénylete mellett ad elő a Varsói Vasutaszenekar?

"A Mezzo TV egy csodálatos luxuscikk, és itt ez utóbbin van a hangsúly" - kommentálja a Mezzo eltávolítását György Péter esztéta a Népszabadságban. Szerinte a múlt rendszerben megszoktuk, hogy tévéjátékokat, színházi közvetítéseket és komolyzenei koncerteket nézhettünk a televízióban, ezért is kíséri a magaskultúrát igénylők részéről felháborodás a lépést.

De ki tudja, hogy az elitista hozzáállás amellett, hogy teljesen érthető, mennyiben szolgálja a társadalom többségének az érdekét? Hiszen adódik is a költői kérdés, hogy mire van inkább szüksége az embernek? A népbutítónak nevezett német, amerikai és egyéb sorozatok hadára, melyek rágógumiként szögezik oda a nézőt a képernyő elé, vagy a nagyon kevesek által áhított kulturális orgazmusadagokra, hiszen nem minden kultúrára szomjúhozó középvezetőnek van ideje a napi robot után elmenni minden nap az éppen aktuális hangversenyre.

A kereskedelmi alapon működő tévézés, "televíziócsinálás" érdekei egyértelműek, mint ahogy a UPC-é is, hiszen egy szolgáltatónak a tömegigényeket teljesítenie kell. A McDonald's sem véletlenül hagyja ki kínálatából a marinírozott kaviárburgert. Az AXN felé bekövetkezett nyitás rengeteg tévénézőt tölthet el örömmel, hiszen a csatorna olyan sorozatokat mutatott be először Magyarországon - jóval az esetleges kereskedelmi tévés premier előtt - mint a Lost - Eltűntek, Gyilkos elmék, New York-i helyszínelők, Kemény zsaruk, Holtsáv vagy a Jericho.

Valamit valamiért viszont, sokaknak nyilvánvalóan holtteher volt a Mezzo megléte a kábelcsomagban - sokak pedig természetesen már előre fáznak az ikszedik, sorozatokat is sugárzó adótól. De ha csak rétegigényeket elégítene ki egy adott kábelszolgáltató, akkor mindenki nézhetne Viasat History-t, Duna II - Autonómiát vagy Vital tévét, melyek közül ugyancsak nem mindegyik érhető el a kábeles csomagokban.

A jelenségnek persze egy másik vetülete is érdekes, hiszen a Mezzo mellett kardoskodók ahelyett, hogy még a UPC szerződésmódosítása előtt emelték volna fel a szavukat, csak az április elseji dátum közeledtével kezdtek el kígyót-békát kiabálni a magyar nép és a multik igénytelenségére. Ebbéli igyekezetükben több befolyásos sajtóorgánum is segítette őket, hiszen a Népszabadság is több cikkel próbált a veszett fejsze nyele után kapkodni, majd az említett lapban rendszeresen publikáló, punkrajongó, kereskedelmi tévében zsűrizős főszerkesztő által vezényelt Index is beállt a sorba, legújabb zsákmánya, a quart.hu cikkére főlapjáról linkelt rá.

Persze az egész vita könnyedén elintézhető lenne azzal, hogy maradjon mind a kettő, tüntessenek el valamit a maradék 53 adó közül, de nyilvánvaló, hogy mindig akadna egy kisebb csoport, amely felháborodottan emelné fel a hangját, így visszajutunk ismét a kályhához. Magaskultúra vagy alacsony... izé, sorozatkultúra? A digitális átállásig a vita biztosan megmarad. Mi nem döntünk, csak csodálkozunk, hogy az értelmiséginek nevezett elit olykor mennyire nem látja a fától az erdőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #45
    "...majd az említett lapban rendszeresen publikáló, punkrajongó, kereskedelmi tévében zsűrizős főszerkesztő által vezényelt Index..."

    Ez ki?
  • Sadist #44
    Kíváncsi vagyok akkor is ilyen hőbörgés lenne, ha pl. egy videojátékokkal vagy csakis informatikával foglalkozó csatornát vettek volna ki? (ha volna természetesen). Vagy ami még viccesebb volna, ha pl. valamelyik poresz csatornát. Elvégre statisztika szerint azt se nézi szinte senki, csak egy kisebbség.
  • rekettyes #43
    ezt en se ertettem, biztos felnez a ferire
  • oneman #42
    nekem meg a CNBC Europe hiányzik a Late night show + Tonight show-val...
    inkább ez mint a Romantica vagy miatököm nevű adó
  • Tetsuo #41
    ezzel mit akarsz mondani?! Hogy a miniszterelnök annyit dolgozik?!!!
  • echo #40
    Egyénként olyan rossz duma a cikkben ez a nincs ideje a napi robot után... A valóság az, hogy nem igényli. Nem kell ezt tovább kidumálni. Lásd ha miniszterelnökünk, meg tudja oldani, hogy el menjen ide oda és rendszeresen sportoljon, akkor ne jöjjön senki ezzel a nincs ideje dologgal. Egyszerűen arról van szó, hogy a többség a kisebb ellenállás irányába halad. Nincs annyi ereje, hogy megálljon a szélben, hogy kinyomja azt kurva tévét, ha egyszer már órák óta olyasmit bámul ami igazából nem is érdekli. És nem azt mondom, hogy feltétlen jazz kell, csak egyszerűen ne úgy feküdj le, hogy amikor a pizsiben felteszed a kérdés(és tedd föl a kérdést), hogy visszagondolva ma mi olyat csináltál, amire azt mondanád, hogy nem volt totál kidobott idő, akkor ne az a válasz legyen, hogy semmit.
  • echo #39
    Basszus 53 adóból 1(!) ilyen van... szerintem azért nem baj, hogy aki még tévézik annak van ilyen lehetősége is. Egyébként az upc image-ének azért ez, hogy így meghagyta az adót, elég jót tesz(és valljuk meg van honnan följönni). Legalábbis nekem kellemes meglepetés volt, hogy meghagyták, minden piaci szempont ellenére Sőt ma voltam úszni és a szaunában is ez volt a téma (ezekszerint nem rossz usziba járok).
  • wanek #38
    Marad a Mezzo
  • Gerygrey #37
    És akkor én meg azt kérdezem, hogy a Budapest TV, az ATV és egyéb szenny vajon tömegigény? Anettka helyett igazán mehetne komolyzene.

    Teljesen egyet értek caterannal, lassan minden adón csak sorozatok mennek, és aki egy kicsit színvonalasabban szeretne kikapcsolódni, már egyre nehezebben teheti meg.
    Azért a sorozatok között is lehet különbséget tenni. Lehet hogy megy 10 csatornán sorozat, de a sorozatokat kedvelő emberek sem "mindegy mi az csak sorozat legyen" alapon néznek tévét, és általánosságban elmondható hogy 10 sorozatból 8 nézhetetlen (a maradék két nézhetőből pedig az egyik idő előtt cancel, de ez másik történet)
    Szóval szerintem igaza van annak is aki az igényes sorozatokat várja, és annak is aki komolyzenét szeretne. Tényleg lehetett volna más csatorna helyére tenni.
  • winnie #36
    a kábeles nézettségeket nem így mérik, a mezzoét sem. felmérés volt.