Szekeres Viktor

Címlapsztori - Az RTL Klub válasza a Hősökre

Folytatódik a licitháború - a TV2 2006/07 legsikeresebb sorozatát mutatta be másfél hete, az RTL Klub válasza pedig: naná, hogy a második legsikeresebb sorozat.

Olykor megmosolyogtató persze ez a kakaskodás, de egyelőre eléggé eldőltnek látszik a tévék közötti versenyfutás. A TV2 nyugodtan kirakhatná a székházára a "Magyarország második legnézettebb csatornája" villanyreklámot és akkor le is nyugodnának az indulatok. Persze aki második, az a magyar tévés valóságban utolsó - ez a kétszereplős piac átka, így hát nincs más hátra, mint előre. Rá kell licitálni egymásra, méregetni, hogy kinek nagyobb a... portfóliója.

Persze az acsarkodásnak két győztese lehet. Az egyik csatorna és a nézők, hiszen ha a sorozatok oldaláról közelítjük meg a dolgot (egyelőre hanyagoljuk a saját gyártású produkciókat), akkor megállapíthatjuk, hogy ilyen széles és friss választékot ritkán kínáltak a nézőknek. Az RTL Klub új sorozata, a Címlapsztori már a 4. a sorban az Amerikában csak alig pár hónapja, ősszel bemutatott sorozatok közül, amelyek hozzánk is rekordgyorsasággal elértek.

Klikk ide!

A Címlapsztori meglehetősen sablonos történetre építkezik. Egy kevéssé dekoratív fiatal lányról szól, aki rajta kívül álló okok következtében hirtelen egy divatújság vezetőségében lévő fiatalember asszisztense lesz és próbálja megvetni a lábát a számára teljességgel idegen miliőben. Az egyéni küszködés mellett természetesen a hazai kereskedelmi tévékére eléggé hasonlító, divatcápás világról is kapunk némi látleletet, szerencsére cseppet sem komolykodó, drámai stílben, hanem inkább ironikus, önreflektív módon. A sorozat egy másodpercig sem veszi komolyan önmagát, főleg ha megnézzük a felhasznált és kifigurázott klisék tárházát.

A Címlapsztorival érdekeset húz az RTL Klub, hiszen az eddig meglehetősen sorozatmentes szombat estét célozta meg. A 19.00 órai kezdet félig még a TV2 jégtáncos parádéjának az eredményhirdetésébe is belekap, tehát aki Damu Roland, és az egyik TV2-es - óriásit bukó - őszi valóságshow egyik, meztelen internetes képekkel is büszkélkedő szereplőjének esetleges párbajára is kíváncsi, annak döntenie kell, hogy reality vagy sorozat. (A videósok és a DVD-felvevősök persze röhögnek a markukban, azok meg még inkább, akik eleve nem tévézéssel töltik a szombat estéiket.)

A sorozat az amerikai sikerből kiindulva idehaza is arathat, kérdés, hogy a szokatlan időponttal mennyire barátkozik meg a szombat esti magyar tévénéző. Az is lehet persze, hogy a Címlapsztorinak a magyar valóságtól eléggé távol álló high fashion világa nem fogja annyira lenyűgözni a nézőt, mint Az Ördög Pradát visel című film a mozikban. Hasonlóan a Meryl Streep-filmhez, a Címlapsztoriban is ironikus éllel szólnak az egész belterjes közegről, de valószínűleg a nézők a nevezett filmmel való minden összehasonlítgatást hanyagolni fogják ha megtudják, hogy a sorozat esszenciáját, szinopszisát nem csak a mozikból, hanem a magyar tévékből is ismerhetik, hiszen a Címlapsztori eredeti címe Ugly Betty - a gyengébb angolosok kedvéért: Csúnya Betty.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chriskardos #41
    Már nem azért, de a Scrubs mióta sitcom? Egyáltalán nem az, ami a sitcomokat illeti, náluk nem "alánevetés" van, hanem élő közönség. Az más kérdés, hogy a szinkronban ez meg se látszik, mert mindegyik sitcomot elrontják a műnevetéssel.
  • Kagemusha #40
    Ennyi szocseplest! Tomoren: GAGYI!!!
  • gulga #39
    Komolyan gondolta valaki ebben az országban, hogy ezt a sorozatot 3-szor benyeli a nézőközönség? Szerintem bukta lesz. Heroes forever!!!
  • winnie #38
    wittgen. az egy dolog, hogy te f*szságnak tartod, amit az emberek többsége néz (én is.), de ők meg azt tartják annak, amit te. kinek mi tetszik. és ők vannak többen.

    "Egyébként a Hősök szintű (itt a minőséget értem) sorozatoknál az lesz csak a hiba, hogy leadják az 1. max 2. évadot, aztán többet nem fognak,"

    mondom, ilyenre nem volt példa.

    " mert amerikában megint feltűnik vmi, amit itthon el lehet adni, mint legnézettebbet, stb."

    akkor máshova teszik. a vészhelyzet 12 éve megy, a lost 3 éve, stb.

    "Pl BG is csak az 1. évad lett leadva, amit most ismételnek, usában meg már a s3e18 megy."

    persze, mivel amikor az S1 ment, még az s2 volt aktuális és most felvezetik az s2-t. amerikában is volt szünet két évad között. sőt. a felvezető film után több mint egy év szünet volt. az, hogy szünet van, még nem jelenti, hogy nem lesz folytatás. a bsg 2. évad is jönni fog heteken belül.

    "Pl 24 usában sikersorozat, de itthon az 1. évad után eltűnt, nemrég kezde el újra a CoolTv vetíteni."

    sikersorozatról volt szó, a 24 nem volt siker. sem itthon (ezért tűnt el, nyilván egy buktába senki nem feccöl pénzt) és amerikában sem. a fox bízott a sorozatban és ennek köszönhető, hogy a zsenge első 3 évad után a 4-5. évadban már olykor bekerült a 20 legnézettebb sorozat közé amerikában a 24.

    "De itthon nem lesz sikersorozat, mivel nem országos adó adja (m1,rtl,tv2)."

    mivel már dvd-n is megjelent az első 5 évad. az m1 megpróbálta. reklámozta is,óriásplakátozta, stb. az első adásnak remek volt a nézettsége. aztán a nézők fele otthagyta a sorozatot. a lehetőség egvolt, de a 24 nem jött be nekik.
  • Wittgen #37
    Pl 24 usában sikersorozat, de itthon az 1. évad után eltűnt, nemrég kezde el újra a CoolTv vetíteni. De itthon nem lesz sikersorozat, mivel nem országos adó adja (m1,rtl,tv2).
  • Wittgen #36
    Heti nézettségi adatokban szerintem mindenképpen a Címlapsztori fog győzni...egy olyan rszágban, ahol az emberek gőzikét, bárányok köztöö és egyéb f*szságokat bambul, valamint odavan a szappanoperákért és gagyi sorozatokért más nem várható.

    Egyébként a Hősök szintű (itt a minőséget értem) sorozatoknál az lesz csak a hiba, hogy leadják az 1. max 2. évadot, aztán többet nem fognak, mert amerikában megint feltűnik vmi, amit itthon el lehet adni, mint legnézettebbet, stb.
    Pl BG is csak az 1. évad lett leadva, amit most ismételnek, usában meg már a s3e18 megy.

    De, ugye emberek azért is találták fel a netet, hogy tudjunk olyan sorozatokhoz is hozzájutni, amit tv-ben soha nem láthatnánk. Pl én nem tudom otthoni kábeltévén nézni a Weeds sorozatot, kénytelen vagyok netről beszerezni. Lemaradtam egy csomó különbözö CSI,CSI:M, CSI:LA részről, amiket időhiány miatt, más elfoglaltság miatt nem tudok megnézni. Leszedem, aztán megnézem, amikor időm engedi.
  • winnie #35
    "az aktuális "sikersorozatok" aztán 1-2 évad után el is tűnnek mert akkorra már más az aktuális "siker"..."

    hmm. volt ilyenre példa itthon? mármint, hogy eltűnt sikersorozat.
  • nickb #34
    "Persze az acsarkodásnak két győztese lehet. Az egyik csatorna és a nézők, hiszen ha a sorozatok oldaláról közelítjük meg a dolgot (egyelőre hanyagoljuk a saját gyártású produkciókat)"

    Nem érzem magam győztesnek nézőként, rekord gyorsasággal jelennek meg nálunk az aktuális "sikersorozatok" aztán 1-2 évad után el is tűnnek mert akkorra már más az aktuális "siker"...a saját gyártású produkciókat meg tényleg hanyagolni kell ha az egyet jelent a Jóban,rosszbannal ami kb az rtl-es Barátok közt másolata aminek viszont minden második német csatornán megtaláljuk az ősét. Ha valami "újat" csinálnak az is max a Rémrendes család másolása.

    A címlapsztorit biztosan többen fogják nézni mint a Hősöket. A hősökhöz érdeklődés kell, azokat vonzza akik szeretik az újat, érdekeset, izgalmasat. Na meg a képregényes stílust, a különleges vizuális világot. Agy kell hozzá magyarul. Az új Bettihez meg nem, az egy mesevilág ahol a csúnya a jó és a szép a gonosz, ahol a csúnyának mindenféle megpróbáltatásokat kell kiállnia és a végén a gonosz elnyeri a büntetését. Tipikus mesebeli fekete-fehér világ ahova az átlagember elmenekülhet a gázszámlák a szar meló, a kettest hazahozó gyerek és a mosatlan elől. A Heroest azok nézik akik még: a: 25 éven aluliak, b:még nem ölt ki belőlük minden életkedvet és agysejtet az élet.

    Amúgy az egésznek meg tényleg nem sok értelme van mert én is leszedtem-leszedem a heroes-t netről, egy vacak videó meg már minden házban van, nincs "vajon melyiket nézzem?" dilemma. Tévéből is van elég, azon se fogunk összeveszni.

    Nem hiszem hogy fikázás lenne ha valaki látatlanban lenézi a Címlapsztorit. A történetet már ismerjük, a stílus is egyértelmű. Nem hiszem hogy olyan sok meglepetés fog érni minket...
  • winnie #33
    "Egy olyan országban, ahol Győzike és a Barátok közt vezeti a nézettségi listákat, bármi megeshet.."

    a győzike nem vezeti már jó ideje, de viszont nem értem, hogy ettől egy sorozat miért ne előzhetne meg egy másikat? mit néznének inkább a magyar nézők? egy sorozatot, amin elvileg lehet röhögni vagy egy képregényes, szuperhősös sorozatot? (ennél már csak az volt abszurdabb, amikor valaki követelte az elnök embereit vagy a battlestar galacticat főműsoridőben, hogy ott majd nézettek lesznek.)
  • Gerygrey #32
    Hát ha EZ megelőzi a hősöket, sirva fogok fakadni...

    Egy olyan országban, ahol Győzike és a Barátok közt vezeti a nézettségi listákat, bármi megeshet...