Ötvös Tibor

Ezt fogjuk nézni szeptemberben

Az augusztusi dömping után a hazai mozik szeptemberi kínálatában a művészfilmek is helyet kapnak. Természetesen az amerikai popcorn-mozikra kiéhezett rajongók is megtalálják majd a számításukat.

Augusztus a bőség hava volt, sajna ez a film-dömping nem párosult minőségi alkotásokkal. Ám a hétvégén megrendezésre kerülő Moziünnep bizonyára sok rajongót becsábít majd a gyengébb filmekre is. Szeptember kicsit visszafogottabb lesz, a művészfilmek rajongói pedig most nem panaszkodhatnak majd.

Rögtön kezdjük egy komolyabb alkotással. Pedro Almodóvar ismét múzsájára, Penélope Cruzra osztotta legújabb, a női lélekkel foglalkozó filmjét, mely a Volver címet viseli. A külföldi kritikák egyöntetűen istenítették a filmet, melyet sokan a rendező egyik legjobbjaként emlegetnek. A filmet hazánkban a komolyabb filmeket kedvelők "barátja", a Budapest Film forgalmazza. A jegyeket szeptember 7-től lehet megváltani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Madrid, napjainkban. Raimunda egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. A család anyagi helyzete ingatag, így Raimunda kénytelen több műszakban is munkát vállalni. Nagyon erős nő, egy született harcos, ugyanakkor érzelmileg törékeny. Gyermekkora óta egy rettenetes titkot őrizget.

Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális (nem bejelentett) fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Paula, a nagynéni, egy La Mancha-i kisvárosban él, a család szülővárosában. A falun rendszeresen végigsöpör a keleti szél, mely többek között az itt regisztrált magas elmezavar egyik kiváltó oka. Ez az átkozott szél a felelős a területet minden nyáron sújtó tüzekért, melyek egyikében Raimunda és Sole szülei életüket vesztették.

A következő, szintén hetedikétől látható film M. Night Shyamalan legújabb mozija, mely azonban nem szerepelt túl fényesen a tengerentúlon. Pedig Paul Giamatti neve számomra garancia az élvezhető filmre, ám a kritikusok alaposan lehúzták ezt a misztikus elemekkel tűzdelt mesét. Bizony, Shyamalan egy esti meséből kerekítette a film sztoriját, ám úgy tűnik, a thriller műfaja még mindig jobban áll neki. Hazánkban feliratos verzió lesz látható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egy hétköznapi, egyszerű férfi életében egyszer igazi hőstettet hajt végre: megment egy nőt. Ám hamarosan kiderül, hogy a szép áldozat nem e világból való: ő egy gyerekmese varázslatos szereplője, aki mindenáron szeretne visszajutni otthonába. A férfi és háza többi lakója segíteni próbál, ám eközben kénytelen szembenézni a kellemetlen igazsággal: ők mindannyian ugyanabból a meséből származnak. Mit tehet ilyenkor egy újdonsült mesehős, akinek eredetileg házmester a foglalkozása? Megpróbálja megmenteni új ismerősét azoktól a borzasztó lényektől, akik üldözik, megpróbálja megakadályozni, hogy visszatérjen a mesébe, és megpróbálja bevallani neki, mennyire megszerette, amióta egy történetbe keveredtek.

Hetedikén jön hazánkba a karrierje csúcsán lévő Owen Wilson legújabb agymenése, az Én, a nő és plusz egy fő. A Kate Hudson, Matt Dillon és Michael Douglas "asszisztálásával" vetített film hazájában szintén csalódást okozott. Főleg az utóbbi idők egyik legjobb vígjátéka, az Ünneprontók ünnepe után. Véleményünk hamarosan olvasható a moziról.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Carl és Molly most kezdte a közös életet, takaros házzal, unalmas szomszédokkal és biztos állással. Csupán egyetlen kínos bökkenő van: a neve Dupree. Randy Dupree a férj legjobb barátja, megrögzött agglegény, és éppen az utcára került, miután kirúgták állásából. Carl átmeneti menedékhelyet nyújt a kanapéján - hiszen ezért vannak a barátok. Ám az átmeneti vendégségből tartós hon-foglalás lesz.

Lépjünk egy hetet és nézzük, mit is kínál majd nekünk 14-e. Maradjunk a műfajnál és jöjjön Will Ferrell legújabb vígjátéka, a Taplógáz. Az Intercom úgy gondolta, hogy Ferrell neve hazánkban is elegendő lesz egy sikerfilmhez. Reméljük nem tévednek nagyot. A Nascar-filmben szerepet kapott még Michael Clarke Duncan és Jason Davis is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ricky mindig győz, mindenre képes, hogy versenytársait leelőzze, és mindig bátran kimondja, mit gondol. Általában azt gondolja, hogy ő egy férfiisten, akit az autók, a versenyek közönsége és a nők egyaránt imádnak. Így aztán nem csoda, hogy önértékelését és versenyprogramját is alaposan összekavarja egy idétlen francia, aki fura akcentusával azt próbálja a világ tudomására hozni, hogy nyerni szeretne a következő futamon. Ricky nem habozik, eddigi őrületét turbófokozatba kapcsolja, és veszélyes, ám teljesen sportszerűtlen manőverekbe kezd, hogy kiiktassa a versenytársat.

A következő mozi a szeptemberi kínálat egyetlen romantikus filmje, melyben Colin Farrell és Salma Hayek próbálják megtalálni a boldogságot egymás oldalán. A Kárhozott szeretők a Cruise/Wagner cég egyik utolsó, a Paramount stúdió számára készített filmje, mely hazájában szintén megbukott. De nálunk Farrell rajongói tuti jegyet váltanak kedvencükre, így esélye van egy tisztességes szereplésre.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Los Angeles a múlt század elején. Az olasz bevándorlók fia, Arturo Bandini, híres íróvá akar válni, és álmai szőke hercegnőjét keresi. A mexikói Camilla Lopez vezetéknevét titkolván abban reménykedik, hogy fehérbőrű angolszász protestánhoz sikerül férjhez mennie. A férfi és a nő olyan korban ütköznek egymásba, melyben a fehérek és a mexikói leszármazottak békessége hajszálon függ, és kezdetét veszi az elszánt küzdelem önmagukkal és a várossal szemben: a küzdelem az álmaikért.

Ha már romantika, akkor haladjunk tovább ezen a vonalon. A Szuper exnőm azonban inkább a vígjátéki vonásokra van kiélezve és amolyan görbe tükröt tart a szuperhősfilmek elé. Uma Thurman ismét Menyasszony szeretne lenni és ezért lóg Luke Wilson nyakán Ivan Reitman kamerái előtt. talán mondani is felesleges, hogy ez a film szintén megbukott, így érdeklődésem kicsit csökkent.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szuperhősnek lenni csodajó, de azért megvannak a maga hátrányai. Nevetséges és szűk ruhát kell hordani, folyton segíteni kell másokon, és még a tetejébe tilos bárkinek elárulni az egészet. Szabadság nincs, az embert folyton zaklatják a rászorulók. Jenny Johnson, akit a másik életében G-lányként ismernek, már nagyon utálja a szuperséget, meg szeretne állapodni egy rendes pasi mellett, de persze, ilyen munkafeltételek mellett minderre kevés a remény.

Aztán találkozik Matt-tel és minden megváltozik. A srác helyes, laza és nagyon boldog, amikor rájön, hogy a barátnője szupernő. Az ilyesmi megédesíthet egy kapcsolatot, mókásabbak a hétköznapok és izgalmasabb a szex. De az első örömök után Matt mégis inkább fárasztónak tartja a szupercsaládot, úgyhogy lelép. És kénytelen rájönni, hogy egy szerelmes szupernőnél csak egy rosszabb lehet: egy bosszúálló szupernő, aki minden erejét beveti, hogy megbánásra késztesse egykori pasiját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hónap egyetlen animációs filmje, a Hangya boy ismét bebizonyíthatja, hogy egy jó időben jó helyen lévő mozi képes sikert kovácsolni. A mese ugyanis az év egyik legnagyobb buktája, ám nálunk szeptemberben nem lesz vetélytársa, így még sikeressé is válhat. Én mindenesetre kíváncsian várom, mi is az, ami nem tetszett a külföldi (és néhány hazai) kollégáknak.

Lucas 10 éves és egy hangyányit sem elégedett a világgal. Egy barátja sincs, de van számtalan ellensége: kamasz nővére, a környék keménykedő srácai és az egész élet, úgy ahogy van. Még kedvenc nagymamája sem nyújt vigaszt számára, mert nemrég egy színes magazinban azt olvasta, jönnek az ufók, és azóta csak az eget figyeli. Pedig a lényeg a lábunk alatt van. Lucas hangyavadászatokon vezeti le a benne felgyűlő feszültséget: rossz ellenséget választott. A kerti hangyabolyban ugyanis dolgozik egy zseniális hangyatudós, aki végre tökéletesítette mágikus főzete receptjét. Egy bolytárs a varázsitalt Lucas fülébe csöppenti, és a kisfiú arra ébred, hogy egészen kicsire zsugorodott: akkorára, mint egy hangya.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A sort pedig végül Oliver Stone szeptember 11-ét bemutató alkotása zárja majd. A World Trade Center főszerepében Nicholas Cage és az Ütközésekben látható Michael Pena játsza a főszerepet. A film természetesen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a rendező ázsiója tovább romlott Hollywoodban. Mindenesetre A United 93-as után nehéz labdába rúgni a témában.

Csak 20 embert sikerült élve kimenteni a World Trade Center romjai alól, miután a tornyok 2001. szeptember 11-én összeomlottak. John McLoughlin és Will Jimeno rendőrtiszt volt a 18. és a 19. Ők azért mentek a Világkereskedelmi Központba, hogy másokon segítsenek, akár az életük árán is, de végül őket is foglyul ejtette az összeroskadó épület.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totja71 #23
    Alkarcsont: Nem akarlak kiabranditani, de hatalmasszar film. Meg szerencse hogy nem adtam erte 1 centet sem, naon gyenge mint film.
  • LaraC #22
    Mindig vannak jo filmek!!!:))
  • Matyóhímzés #21
    Nekem is rajta van a listámon, a The Fountain-el együtt, remélem adják majd Magyarországon is.
  • nandif #20
    Igen, Lady In The Water a cím. Én nemrég láttam külföldön, és tetszett. Tényleg mese, de szórakoztató. Nincs akkora csattanó, mint Shyamalan eddigi műveiben, de feszültség azért van. Szerintem érdemes meglesni.
  • Matyóhímzés #19
    Naja, az lemaradt. :D
    Asszem az a Lady In The Water, bár nem biztos.
  • Normal #18
    Mi lehet a címe M. Night Shyamalan legújabb mozijának?!?
  • GErYkE83 #17
    WTC biztos jólesz go moziba
  • GWHSZ #16
    tiszta kamu...nálunk a moziba nemrég wolt wmi engedmény..hú mondom tök yo kii kell menni..aztá csak az illen ratyi filmekre wolt:S...
    tiszta szar...fel nem tüntették wolna...:O:D
  • GWHSZ #15
    gyerekek nehogy az iskola a mozizás rovására mennyen :D
  • Enlight #14
    "Ezt fogjuk nézni szeptemberben..." - fogja a halál, sose járok moziba!:)