Szekeres Viktor

Miami Vice - A halálos páros nagy visszatérése

Arra talán még a legoptimistábbak sem számítottak, hogy épp egy poros tévésorozat-feldolgozás taszítja le a trónról Johnny Depp kalózait. Pedig megtörtént.

Bár a dáb-dáb-dábtárádábdáb, dáb-dáb-dábtárádábdáb, dábdábdábtárábdábdáb a Beverly Hills-i zsaru főtémája, de akinek jó az emlékezőtehetsége az a Miami Vice híres főcímzenéjét is fel tudja idézni. Ez ugyan szerepel az előzetesben, de Michael Mann rendező kérésére a filmből állítólag inkább eltávolították, hogy a néző mindenféle tévésorozatra való utalás nélkül szemlélje a Szemtől-szemben és a Collateral - A halál záloga direktorának új filmjét Colin Farrel-lel és Jamie Fox-szal a főszerepben. Persze az elképzelés alapjában véve hülyeség, hiszen nem biztos, hogy a zene lesz az, melynek hatására az egyszeri néző társa homlokára csap, hogy "jé."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Amerikában 1984-től 1989-ig, vagyis öt évadon és 114 részen keresztül volt folyamatosan a tévében a Sonny Crockett és Ricardo Tubbs alkotta nyomozópáros megannyi kalandja, ahol is Miami gonosztevőit szépen sorban a rács mögé juttatták. A siker záloga egyértelműen a két karaktert alakító Don Jonson és Philip Michael Thomas remek kettőse volt, a duó közti interakciók, cívódások és megható összeborulós jelenetek gördítették előre az éppen aktuális történeten kívüli szálakat. A nézők pedig ezt felettébb élvezték és távkapcsolójukkal tették le szavazatukat a Miami Vice mellett.

A már említett rendező és a két karizmatikus nő- és férfimágnes színészek összeterelése után a Universal még 135 millió dollárt is hozzávágott a készítőkhöz, hogy tegyenek meg mindent amit tudnak, és rángassák ki a tévésorozatok mozis feldolgozásainak szekerét abból a kátyúból, amelybe olyan filmek után jutott, mint a SWAT - Különleges kommandó, Starsky és Hutch vagy a Hazárd megye lordjai, hiszen a feldolgozások bevételcsökkenését csak a Mission Impossible 3 bukást horzsoló, de anyagilag a többinél jobban jövedelmező teljesítménye szépítette. Mann direktor így is tett és a kezdeti előzeteseket a Linkin Park zenéjére vágta össze, hogy minél több, a Miami Vice történetét hírből sem ismerő fiatalt csődítsen be filmjére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen ez nem sikerült, hiszen a rajongótábor adott, bár arra előzetesen is számítani lehetett, hogy inkább az idősebbeket fogja érdekelni a film. Ez így is lett, hiszen a nézők 62%-a a 30 éven felüli korosztályból került ki, ez pedig valahol elborzasztó arány, hiszen egy átlagos akciófilm közönségének több, mint fele szokott a 25 éven aluli korosztályból jönni. Ennek ellenére mégis a Miami Vice volt az a film, mely 25 millió dolláros amerikai nyitányával a nyárhoz képest elég szokatlan, három hétnyi trónolás után letaszította a Karib-tenger kalózainak második epizódját, mely eddig csak Amerikában 358 millió dollárt jövedelmezett.

Ez a kezdés szinte hajszálpontosan egyezik a végül Amerikában 101 milliót jövedelmező Collateral teljesítményével, így a közepes kezdés után is lehet bizakodni, hogy a nézők jó hírét viszik a filmnek ha már a kritikusok nem tették ezt. Előbbiek közül a legtöbben a középszint környékén ingadoztak és szinte megegyező arányban tartották fel, illetve le hüvelykujjukat, így hát testvéri módon oszlottak meg a pozitív és negatív kritikák is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hét többi amerikai premierjéről röviden csak annyit, hogy a tiniközpontú John Tucker Must Die nagyon korrekt 14 millió dollárt zsebelt be a toplista 3. helyén, miközben a 4. helyezett Rém rom című animációs film a 44. millió dollárját is beszerezte. A hét buktája címet a Hangya-boy című ugyancsak CG-animációs film mondhatja magának, mely Julie Roberts és Nic Cage hangja ellenére is csak szánalmas 8 millió dollárral startolt. A listát böngészve láthatjuk, hogy M. Night Shyamalan varázsereje is odalett, hiszen a Lány a tóban című filmje jelenleg 32 millió dollárnál tart, ami azt jelenti, hogy még azt az 50 millió dollárt sem fogja Amerikában elérni, melyet előző filmje a Falu három nap alatt termelt. Így múlik el a világ dicsősége...

Ja, vissza a Miami Vice-hoz. Nálunk a bemutató augusztus 24-én lesz, addig is öveket bekapcsolni. Dáb-dáb-dábtárádábdáb, dáb-dáb-dábtárádábdáb, dábdábdábtárábdábdáb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tubbs #26
    ÜDV!

    Fú de rég nem jártam erre!
    Viszont most új infóval szolgálhatok a sorozat rajongóinak!

    A napokban bonyolítottam le ezt a beszélgetést az Intercom egyik munkatársával:

    Tisztelt InterCom zRt.!

    Szeretnék érdeklődni hogy cégük tervezi-e a Miami Vice című sorozat összes évadját felölelő DVD szettjének a magyar piacra való behozatalát.
    Esetleg tudnak-e ez irányú törkevésről cégeknél?

    Mielőbbi válasz reményében,
    Tisztelettel: Valkai Zoltán


    Kedves Zoltán,

    Folynak a tárgyalások a sorozat hazai megjelentetéséről. Reméljük, hogy sikerül kihozni idehaza is a szériát.
    Konkrétumok sajnos még nincsenek a kiadás körül.

    Üdvözlettel:
    Langó Károly
    InterCom


    Tisztelt Langó Károly Úr!

    Szeretném megkérdezni kb. mikorra várható a megjelenése?
    Tudom hogy években kell gondolkodni ilyen eseekben, de esetleg tudna valami hozzávetőleges időpontot mondani?

    Köszönöm!

    Üdvölettel:
    Valkai Zoltán


    Jó esetben idén nyáron vagy szeptemberben. Mi ezt tervezzük. Ezt szeretnénk.
    Üdvözlettel.
    Langó Károly
    InterCom


  • Brosnan #25
    Kössz!!!! én már nagyon várom!!!!4
  • adam first #24
    Jól mondtad.:))
    Kicsit sebhelyesarcú,kicsit miami vice=Gta: vice city.
  • Brosnan #23
    szerintem a bevételt nézve bukta de attól lehet egy nagyon jó és izgalams film!!!!!!tök jó lesz:DDDDDDDDD
  • winnie #22
    azért kell elfelejteni, mert felesleges. ránézel az eredményre és látod a bevételt - nem kell foglalkozni a tévés és egyéb bevételekkel (értsd: számolni), mert az összes csak több lesz, de az arányok (a más filmhez vonatkoztatottak) nem változnak. (miami vice: 70+100 bevétel. pirates 2: 400+500 bevétel - most, ha ehhez hozzáveszed a dvd+tv-ből befolyó 100-at az mv-nek és 250-et a pirates2-nek, akkor a bevételeik aránya megegyeznek, viszont látod, hogy az mv is rég nyereséges, mint szinte mminden film, még az island is.)

    egyszerűbb a bevételt nézni és azt mondani, hogy bukta, nem kell más tényezőt belekavarni, mert kijön, hogy megtérül a befektetés, de csak jóval később így később tudják beletenni a profitot más filmbe, stb
  • Kain #21
    Ezt most nem igazán értettem. Miért kell elfelejteni a számolgatást? Nem a profit a lényeg, hanem a minél nagyobb profit??? Mi van? :) És valszeg nem lesz nyereséges, legalábbis annyira nem, mint számítottak rá.
  • winnie #20
    simén nyereséges lesz, mint a filmek többsége, de el kell felejteni ezt a számolgatást, mert ha a profit lenne csak a lényeg, akkor a McD sem ennyiért adná a hamburgereket. a minél nagyob profit a kulcsszó.
  • Kain #19
    A film örülhet, ha otthon 70 millát összeszed. Külföldön talán egy százast, az 170. Ennek kb. a felét kapja meg a stúdió, hm-hm, az mondjuk legyen 90. Erre rájön a DVD, VHS, kölcsönzés, szponzori pénzek, reklámok, a későbbi tv-bemutatók stb. Optimistán számolva ez 130-140 milliócska. Inkább tették volna a bankba :))))
    Egyébként lehet még ilyen esetben is folytatás, mert a következő részt már egy százasból is ki tudják hozni.
  • MrPrise #18
    Nemcsak a zene van benne, de az egyik rendőrség mögött ott parkol Crockették autója is amivel ugyanúgy lehet bűnözőket kergetni mint a mezei rendőrautóval :-)
    Gondolom ez egy GTA rajongónak sem volt újdonság.
  • zzebi #17
    "...tartották fel, illetve le hüvelykujjukat..."

    Annyira eroltetett ez a mondat, hogy szerintem itt egy amerikai cikk felreforditasarol lehet szo.
    Az egyik leghiresebb amerikai filmkritika musor (az Ebert & Roeper) ad ugyanis ilyen binaris ertekeleseket: Thumbs UP vagy Thumbs DOWN (vagyis huvelykujj le vagy fel).
    Altalaban akkor emlegetnek huvelykujjakat filmekkel kapcsolatban, amikor erre a musorra hivatkoznak.