Szekeres Viktor

Erőteljesen hasalt a pénztáraknál King Kong

Szó mi szó, nemcsak a laikusok, hanem a hozzáértők is egy alapos év végi tarolást vártak a King Kongtól a mozipénztáraknál. Peter Jackson új filmjének zsenge kezdése azonban mindenkit meglepett.

Régóta közismert tény a kevésbé hozzáértők körében, hogy reklámmal, marketinggel és nagy nevekkel minden filmet el lehet adni. Persze erre az alapfeltevésre is bőven akadnak kivételek, hiszen ki gondolta volna, hogy a Sziget című überakciófilm összesen nem hoz Amerikában annyi pénzt, mint amennyit a Pókember 2. a nyitónapján szedett össze. Mindenesetre az mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy napjaink legdivatosabb rendezője (Peter Jackson), ha belefog egy irdatlan költségvetésű filmbe (207 millió dolláros gyártási költség + 55 millió az amerikai reklámokra), akkor a végeredmény csakis hetedhét határra szóló siker lehet. Hogy az lett-e, mindenki megítélheti a puszta számokból.

A szerdán bemutatott óriásmajmos film zsenge alig 10 milliós kezdése fogható akár a hétköznapi premierre is, de így is csak minden idők 28. legjobb szerdai nyitását érte el - sőt, olyan filmeket néztek meg többen a nyitó szerdán (értsd, olyan filmek érdekelték jobban a közönséget az első napon), mint a jóval kevesebb moziban bemutatott Dr. Szöszi 2, Számkivetett vagy az első Pokémon film, ami valljuk meg nem tűnt túl biztatónak. (Természetesen például a Gyűrűk ura 3. részének 34 milliós dolláros szerdai nyitását nem is lehet egy lapon említeni a King Kong kezdésével - pedig mindkét film hossza erőteljesen nyaldosta a 180 percet.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A 6,3 milliós csütörtököt ezután egy, az első becslések szerint 50 millió dollár környéki hétvége követte, ami a King Kong ötnapos bevételét 66 millió dollárra egyensúlyozta ki. Az 50 milliós hétvégi teljesítmény amúgy azt jelenti, hogy meglepő módon az emberek többen voltak kíváncsiak Amerikában az első hétvégén a Fantasztikus négyes, illetve Mr. és Mrs. Smith kalandjaira. A szombatra feljavuló eredmény azonban azt is mutatja, hogy a kezdeti érdektelenség viszonylag jó szájhagyomány útján meghozta az emberek kedvét hogy meglessék, hogy mit is bűvészkedett össze az új-zélandi rendező híres boszorkánykonyhájában.

Ha kitekintünk Amerikán kívülre, akkor is ugyanazt láthatjuk, mint az USA-ban, csak egy fokkal nagyobb kiadásban. A nyurga gorilla 88 millió dollárnyi papírpénzt ijesztgetett össze, ami összehasonlítva az amerikai bevételekkel egy fokkal jobb nyitásnak számít, de mégsem ér nyomába a Steven Spielberg nevével fémjelzett Világok harcának 102 millió dolláros első heti világpremierjével. Ha a világ többi országába látogatunk el, akkor láthatjuk, hogy a tendencia, vagyis az, hogy az embereket valamilyen okból nem győzték meg a masszívan adagolt reklámok, általános.

A vezető európai országokban sehol sem döngetett csúcsokat a King Kong - a Harry Potter 4. része simán lealázta a filmet, de Németországban például a Narnia is jobban nyitott, mint Peter Jackson filmje. A legnagyobb meglepetést Japán szállította, ahol a negyedik hetében járó Harry Potter-filmet is többen nézték meg, mint a King Kong premierjét - fogjuk ezt arra, hogy a távol-keleti országban még mindig Godzillát részesítik előnyben, ha a nagydarab főemlős meghatározás szóba kerül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A War of the Worlds - amely egyébként a nyitó szerdáján 21 millió dollárt hozott és a hétvégét Amerikában is 100 millió dollárral zárta - remek példa az emberek King Kong iránti kisebb érdeklődésének összehasonlítására, hiszen mindkét film egy több évtizedes mű felújítása, és mindkét alkotásra igaz, hogy tele-effektezett látványfilmként tartják nyilván a nézők, valamint mindkát film húzóneve a rendező volt - igaz, a King Kongban Jack Black nem számít Tom Cruise-nagyságú sztárnak.

Mindenesetre így az ünnepek előtt és a biztos 66 millió dolláros nyitás birtokában talán nem számít merész becslésnek, ha azt jósoljuk, hogy a King Kong szép lassú lefolyással, esetleg pár obligát jelölés segítségével el fog vergődni Amerikában olyan 200-230 millió dollár környékére, ahol már csak az fog számítani, hogy miközben távolról figyeli a Star Wars 3, Harry Potter és valószínűleg a Narnia-filmet - vajon sikerül-e annyit összeszednie, hogy a dobogó közelébe jusson a többi, minimum 200 milliós bevételt elért film között, vagyis a Világok harcának, az Ünneprontók ünnepe, a Charlie és a csokigyár és a Batman: Kezdődik! gyűrűjében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hogy a film hogyan sikerült, azt mindenki megítéli majd a mozikban (vagy nyáron DVD-n), de az, hogy egy ennyire bereklámozott és totálisan behype-olt film hogy nyithatott ilyen visszafogottan, annak megválaszolása már a szakértőkre vár. Talán az a legérdekesebb összehasonlítása a King Kongnak, ha az utóbbi időben bemutatott másik két, nagydarab lény rombol-típusú filmmel, vagyis a Hulkkal és a Godzillával vetjük össze. Az összehasonlításból bizony kitűnik, hogy a King Kong 5 nap alatt szinte hajszálpontosan annyi nézőt vonzott a mozikba, mint amennyit anno a Godzilla (bevételben van ugyan differencia, de az utóbbi 7 év jegyárainak változását is bele kell kalkulálni a nézőszám kiszámításakor.

A képregényfeldolgozás Hulk is kísértetiesen hasonló nézőszámmal végzett - viszont annyi különbség akad a zöld lény esetében, hogy a Hulk 3 nap alatt szedte össze a 62 millió dollárt. Ki tudja, talán a nézőknek egy kutya, hogy melyik nem amerikai rendező készíti a nagyszabású CGI-filmet. Peter Jackson (King Kong), Roland Emmerich (Godzilla), Ang Lee (Hulk) egykutya - mi valamiért csak azt látjuk, hogy ismét egy nagy állat rombol a mozivásznon. Végül a legfrisebb hazai lista:

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandew #90
    Pedig a King Kong dúskál a romantikában.
  • winnie #89
    ööö, izé. szerinted jobb a king kong - és még te is láttad mindkettőt, akkor mit vársz a több KK-hívőtől. más szerint a másik film a jobb, nem? és sok romantikus filmes nem kíváncsi egy óriásmajomra.
  • Kongy #88
    Nem értem...szerintem a King Kong 1000-szer jobb a Csak Szex és Más Semmi-nél...és közben azt nézték meg a legtöbben! Megáll az ész!!! Milyenek a mai emberek...
  • Bandew #87
    Eredeti feldolgozás?
  • hokotro #86
    Mivan már king kong
    zsugoritó szert is feltaláltak?Tán klónja lenne az előzőinek???Ezt kéne hagyni eredeti feldolgozásába.Nem minden a számitástechnikai effektus!!!
  • Ma2ska #85
    Hát lehetséges...a zongoristában is jó volt mondjuk. Itt meg a szerelmi szál és a müvészember megformálás passzolt neki, a küzdős részek kevésbé...
  • Bandew #84
    Nem, úgy értem, hogy sokan úgy látták, hogy jóbban áll neki a hősszerelmes szerep, mint a komor zsidó. :-)
    Azt, hogy neked más a véleményed, nem negatívumként hoztam fel, csupán megjegyeztem. Az, hogy nagyon jó színész, attól még állhat neki jól egy szerep. Tom Hanksnek is nagyon jól álltak a régi vígjátékszerepek, akkor is, ha voltak sokkal komolyabb szerepei. Csak annyi, hogy jobban áll neki egy ilyen szerep szvsz.
  • Ma2ska #83
    És hány embert kérdeztél meg az ügyben? De az teljesen mindegy hogy hányan mondanak mást, az izlés nem demokratikus kérdés, nem egy kalandfilm figura szerintem, mondjam azt hogy tul jó szinész ahhoz, pontosabban , az ilyen figura megformálásához nem kell annyi szinészi eszköz amire képes. The Rock , a szikla is elég lett volna ide, ha történetesen nem egy szindarabirót kellett volna megformálni, ha erröl az oldaláról nézzük, nyilván nem.
  • Bandew #82
    Pedig szvsz ez a szerep sokkal jobban illett rá és eddig te vagy az egyetlen aki nekem mást mondott.
  • Ma2ska #81
    Azon töprengtem a föszereplö gyereket hol láttam, aztán beugrott ha nem tévedek a zongorista föszereplöje volt, a bánatos zsidó képével oda illett, ide már kevésbé, de azért elment.