Szekeres Viktor

Elemi ösztön 2, az év buktája

Ki hitte volna, hogy a sokak által várt Sharon Stone újravetkőzés ekkora nagy érdektelenségbe fullad? Amerikában megvolt a premier, nálunk csak csütörtöktől lehet látni az Elemi ösztön 2-t.

Jó, azt el lehet fogadni, hogy anno (mikor is?) 14 éve, vagyis 1992-ben nem Sharon Stone volt a film sztárja, hanem az akkor igencsak fénykorát élő Michael Douglas. Mellette persze az akkor 34 éves szőke vamp azonnal világhírnévre tett szert, és elindult világhódító útjára, mely során egy Oscar-jelölést is begyűjtött a Casinóért. Stone azóta természetesen megöregedett (egy hónapja lett 48 éves) és mostanában legtöbb filmje csak videón és DVD-n landolt - kivéve az elég kellemes Hervadó virágokat, melyen Bill Murray mellett mellékszerepelt és a Macskanőt, ahol Halle Berry ellenségét játszotta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az idő elröppent, és pár pénzember úgy gondolta, hogy ideje lenne Sharon utolsó lehetőségét üstökön ragadni és utoljára megmutatni a vásznon, hogy mit tud a színésznő. Sajnos az itthon szuperproducerként ismert, de jó ideje csak a T2 hírnevéből élő Andy Vajna neve nem sok jó előjellel kecsegtetett, hiszen a Terminátor 3 közepes szereplésétől eltekintve az utóbbi időkben bukást bukásra halmozott. Ezért sem véletlen, hogy ismét a magyar filmgyártás fellendítésén munkálkodik és éppen a Szabadság, szerelem című filmet forgatja az 56-os forradalomról.

Egy régebb óta hallgató házaspár-írópár által írott forgatókönyv szerint Catherine Trammelt (Sharon Stone) újból egy bűnténnyel gyanúsítja a rendőrség. A Scotland Yard Glasst (David Morissey) jelöli ki a nő pszichiáterének. A férfit - akárcsak Nick Currant (ő volt Douglas) annak idején - elbűvöli Catherine Tramell varázsa, és vakon sétál a nő csapdájába. A legtöbb kritika azt írja, amire mi is gondolunk a kurta szinopszis olvasása közben, miszerint az Elemi ösztön 2 mondhatni egy az egyben megegyezik az elődjével, csak jóval fantáziátlanabb, élvezhetetlenebb és kevésbé erotikusabb.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen nem kényelmesedünk el annyira, hogy csak úgy higgyünk a kritikáknak, de elég rémisztő, hogy a jelentősebb amerikai napilap- és netes kriikákat is összegyűjtő Rottentomatoes felmérése alapján a cikk leadása pillanatában meglévő 103 kritika közül mindössze 6 volt pozitív,és 97 elmarasztaló véleményt közölt az erotikus thriller folytatásáról. Persze a kritikák nem jelentenek semmit egy film sikeressége szempontjából, éppen ezért is volt meglepő, hogy a közönség is magasról tett a filmre, hiszen az első hétvégéjén (a mai becslések szerint) mindössze 3,2 millió dollárt termelt.

Ez elemi ösztön 2 első hétvégi bevétele kísértetiesen egyezik a három éve hatalmasat bukott Jennifer Lopez - Ben Affleck film adataival, hiszen a Gengszterrománc (Gigli) 3,7 millió dollárt termelt az első hétvégén, hogy az összes amerikai bevétel végül mindössze 6 millió dollárt tegyen ki. Ez a hétvégi bevétel mindössze a nyolcada az első rész által szállított elő hétvégi bevételnek, és még csak azzal sem takarózhatnak az alkotók, hogy rég volt az első rész, hiszen például a Bárányok hallgatnak első és második epizódja között is eltelt 10 év, mégis utóbbi majdnem ötször akkora, 58 milliós nyitást produkált, mint az igen sikeres első rész.

Azt talán említeni sem kell, hogy az Elemi ösztön 2 szereplői között megtalálhatjuk Dobó Katát is, aki ismét lenyűgözhette a válogatáson a producereket. Viszont így sajnálatos módon (a Rollerball és a 15 perc hírnév anyagi bukása után, valamint egy Seagal és egy Dolph Lundgren videó béfilmet követően) ismét csak beletenyerelt a jóba és ötödik hollywoodi filmjéből immáron a harmadik került be az IMDB filmes adatbázis szavazatai alapján a legrosszabb 100 film közé. Reméljük, hogy a Csak szex és más semmi hazai sikere meggyőzi őt, hogy a magyarországi karrier semmivel sem rosszabb, mint a kinti. Az említett IMDB-s vélemények is arra utalnak egyébként, hogy a totális érdektelenség mellett a nézők egyelőre utálják a filmet, hiszen 2,5/10-es értékeléssel hátulról a 45. helyen áll.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A filmet - amelyet az elkövetkező héten majd minden európai országban bemutatnak - még nem láttuk, így nem kívánunk beállni a szapulók sorába, a hétvégére azonban kiderül az igazság. Az első rész a 90-es évek egyik meghatározó krimije volt, így reméljük a legjobbakat, de a hatalmas érdektelenség és a megállás nélküli online köpködés miatt nem várjuk a premiert optimista előjelekkel. Így utólag már okos az ember - talán mégsem kellett volna a nagyobb bevétel kedvéért az NC-17-es legmagasabb korhatár miatt megnyesni a filmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • user1991 #50
    Nekem az első tetszet a másodikat még nem látam remélem jó lesz!!!!
  • Harly18 #49
    Az első rész olyan volt, hogy abból nem lehetett volna normális folytatást csinálni.......Max akkor ha egy nagyon nagy zseni csinálta volna...
  • Csotiöcsi #48
    Lehet, hogy öregebb lett, de tapaztaltabb is! Az sem semmi!
    Ja, hogy a MOVIE? azt amúgy is a kritikusok szeretik, van melójuk?! Hanézem eldöntöm, hogy akkor, pont az, tetszik, vagy nem tetszik.
  • winnie #47
    ööö, izé. mi a kommersz, ha nem a mátrix. az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikere volt.
  • Anteris #46
    és az honnan jön le, hogy "még mindig rendben van"? Találkoztál vele mostanában élőben? Arra gondolni sem merek, hogy a médiafotók alapján jutottál erre a következtetésre. Vannak fogalmaid arról, hogy igazából hogy néz ki egy 48 éves nő aki hosszú évek óta a filmszakmában dolgozik??
  • Unreal1942 #45
    Plasztika ide vagy oda ST még mindig rendben van.
    Sajnálom, hogy a filmet elcseszték.
  • echo #44
    Hát szerintem a márix nem kommersz Akár kult akár nem a világ legeslegjobbik filmje(azt azért talán nem állítom, hogy ilyenből csak egy van).
  • Skyline #43
    Figyimár a baj az hogy rettentően látszik hogy az egész számítógépes mivel full műanyag az összes látványelem,kb semmit nem ér a film,de sztem ne offoljuk szét emiatt a topicot:)
  • winnie #42
    szerintem attól, hogy egy rétegnek nem kult, hanem várgagyi, még nem lesz nem kult - legyen az magát nagyon hárdkórnak tartó elitista emberke.

    egy hardcore cp-s azt mondja, hogy nem. egy másik azt, hogy igen. a te cp-sednek van igaza?:) (én nemtom, hogy az-e, de jelenség lett, kevés ilyen hisztériát kiváltó film volt az utóbbi időkben - és nyilván minden kultnak tartott filmet ki tud röhögni valaki. Ez szerintem nem tetszik, nem tetszik kérdés.)

    mondjuk tény, hogy ami kommersz az nehezen lehet kult, elfogadom.
  • avman #41
    a kultfilm attól kultfilm h egy rétegnek kult. attól h egy vérgagyi popkornmozir ráaggatták a klt jelzőt, a hardcore cp ill. sf rajongknak egy röhej marad, de nem kult...