Szekeres Viktor

Karib tenger kalózai 2: kasszasiker nyitány

A magyar sajtó szeret tudatlanul és indokolatlanul legeket emlegetni, hogy eladja cikkeit - a kalózok 2. része azonban tényleg minden rekordot megdöntött.

Ismerjük már az ilyen rekordöntögetési handabandát, hiszen idén elég sokan megírták (jólneveltségünk tiltja a termékek megnevezéseit), hogy rekordot döntött a Da Vinci-kód, az X-Men 3, sőt 12 milliós keddjével az Ómen is, holott ezek az állítások egyszerűen nem voltak igazak. Voltak olyan írások is, miszerint a Da Vinci-kód már a Titanic (600 millió USA-ban + 1,244 milliárd a világ többi részén) magasságait döngeti, holott a Dan Brown-adaptáció (214 millió USA + 507 millió világbevétel) egyelőre azzal küzd, hogy bekerüljön minden idők 20 legsikeresebb filmje köze.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mindezekkel szemben a pénteken bemutatott (és hozzánk 2 hét múlva érkező) Disney családi kalandfilm valóban átadott a múltnak pár hatalmas rekordot. Minden idők legjobb hétvégéjét már négy éve a Pókember nyitánya (114,8 millió dollár) bitorolta, és bár akadtak jelöltek (Star Wars 3 - 108,4 M, Shrek 2 - 108,0 M, X-Men 3 - 102,7M, Harry Potter 4 - 102,6 M), de Spider-Man királysága megingathatatlannak tűnt. Azonban az elmúlt hétvégén a Karib Tenger kalózainak a Holtak kincse alcímet viselő folytatása 132 milliós hétvégéjével átvette az első helyet.

Természetesen a brutálisan erős nyitás más rekordokat is hozott magával, például a minden idők legjövedelmezőbb amerikai hétvégéjének címét is átvette az X-Men 3-tól, mint ahogy a minden idők legerősebb nyitónap eredménye kategóriában eddig vezető Sith-ek bosszújának (50,0 M) uralkodása is már a múlté. A kalózok 55,5 M dollárt csáklyáztak össze első napjukon (és a csütörtök éjszakai vetítéseken), ami felettébb figyelemre méltó, hiszen ki hitte volna, hogy a Csillagok háborúja trilógia zárórészénél is nagyobb hisztériát vált ki Johnny Depp Jack Sparrow-jának újabb kalandja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mindenesetre az amerikaiak érdeklődési szintjéről mindent elmond, hogy a Karib Tenger kalózai 2-őt már az első napon többen nézték meg, mint az ikonikus Superman visszatér-t - kérdés, hogy ez vajon a világ többi részére is igaz marad-e. A film minőségéről persze még nem tudunk nyilatkozni, a fenti számok csak az emberek érdeklődésének szintjére utalnak. Itthon várhatóan kisebb lesz a hisztéria, hiszen nálunk az első rész 2003-ban simán alulmaradt az Amerikai pitével szemben, de a szinkronrajongók örülhetnek, hiszen a film forgalmazója, a Forum Hungary vicces sajtóközleményben hozta a nyilvánosságra, hogy "mindenki örömére" magyarul beszélnek a Karib-tenger kalózai. Johnny Depp, Keira Knightley és Orlando Bloom is minden jel szerint megtanult magyarul. A Johnny Depp által alakított Jack Sparrow Király Attila hangján szólal meg a hazai mozikban, az első részben elrablói fogságából kiszabadított Elizabeth Swannak (Keira Knightley) Szinetár Dóra kölcsönzi hangját, a hősnő filmbéli férjét, Will Turnert (Orlando Bloom) pedig Csőre Gábor személyesíti meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egy mindenesetre biztos, hogy a Disney jókor, jó ütemben kockáztatott és nem törődve a 90-es évek nagy költségvetésű bukásaival hihetetlenül nagyot húzott azzal, hogy újjáélesztette a kalózos kalandfilm műfaját. Anyagailag egyértelműen az tette ilyen megtérülővé a produkciót, hogy minden korosztálynak remek szórakozást kínál a kalandfilm műfaja. Mind a tinik, mind a kalózos-vadregényes nosztalgiát visszasíró idősebbek, mind pedig a fő célközönség a 14 éven aluliak (ld. Disney és a családi kalandfilm műfaja) megtalálhatják a kedvükre való komponenseket a filmben.

A rajongók pedig örülhetnek, hiszen a Holtak kincsét jövő májusban követi a harmadik, (elvileg) befejező rész, mely az "At World's End", vagyis a "Világ végénél" alcímet viseli. Természetesen a folytatás sikere sem kétséges, de el is várható, hiszen az egyszerre forgatott két epizód összesített 450 millió dolláros (filmenként 225 millió) költségeit valahogyan vissza kell termelnie a kalózoknak.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • apa75 #87
    köszi
  • Jill Sparrow #86
    na megint itt vagyok és ugy szeretem még mindig mint régen már a filmre gondolok
  • Jill Sparrow #85
    igazad van boccs a kifejez;s;rt jogos
  • Triturus #84
    akkor mond azt h felnőtt, ez most ilyen szar kliséfikázás miszerint a rockerek olyan hűdeszívtelen hűdemorcos kemény srácok... és mitől néz ki valaki "kőkemény rocker"-nek? ha meglátok valakit kiegyenesített hajjal nem "idióta emos(igen utálom az Emosokat) homokos"ozom le rögtön mert rohadtul nem biztos hogy az... de zárjuk le a témát mert nem ide való
  • Jill Sparrow #83
    de nem az volt a lényeg azt is mondhattam volna hogy felnött ember!!!
  • Jill Sparrow #82
    azt csak ugy mondtam hogy kő kemény rocker mert úgy néztek ki
  • Triturus #81
    miért kell mindig a rockereket baszogatni? (nemtudom itt mi van káromkodásért, nem is érdekel) (nem vagyok rocker) honnan tudod h kőkemény rockerek voltak? ez a halálom...
  • Jill Sparrow #80
    nem én voltam az egyetlen aki elérzékenyült a film végén ,mert melletem kemény Rockerek úgy néztek ki a fejükből mint egy 4 éves kislány a Bambin!!!
    ÜDV JILL SPARROW
  • Jill Sparrow #79
    Megnéztem a filmet ÁLLATI JÓ VOLT nem is gondoltam volna hogy enyire élvezni fogom!! A végén PATAKZOTT A KÖNNYEM!!!!!
    HA SZÉGYEN HA NEM!!
    ÜDV : JILL SPARROW
  • Jill Sparrow #78
    Oké szóval nem kell félnem , hogy nem férek be a moziba! Tényleg nagyon remélem, hogy nem fogok csalódni. Szedán megyek megnézni nagyon várom. Egyépként azért kérdezrtem hogy hányan voltak mert nem szeretek úgy moziba járni hogy az egész tele van! köszi az infót sya!