Gyurkity Péter

Megkérdőjelezhetetlen a Tesla előnye

Az amerikai és az európai piacon is jól áll az árcsökkentéssel újító autógyártó.

Az elektromos autók témáján belül nem is olyan rég írtunk arról, hogy ezen járművek Európában már a dízeleket is megelőzték, eközben azonban a tengerentúlon világossá vált, hogy nem működik az e-kutak jó része. Most több felmérés eredményei futottak be, ezek pedig a Tesla komoly előnyét mutatják, legalábbis a kategórián belül.

A napokban a BloombergNEF tette közzé friss adatait, amelyek többek között azt mutatták meg nekünk, hogy a tavalyi évben némileg átalakult a rangsor, hiszen az abszolút első Kína mögé már az Egyesült Államok jött fel a második helyre, megelőzve az addig ott tanyázó Németországot. Ez a két ország mérete alapján nem is meglepő, viszont jól jelzi a további erősödét megcélzó amerikai törekvést, amely többek között a Biden-adminisztráció által bejelentett további kedvezményekből rajzolódik ki. 2022-ben csaknem egymillió e-autót adtak el odaát, miközben egy évvel korábban ez még csak 650 ezer darab volt – a 852 ezres német adat már csak a harmadik helyre volt jó, miközben a gyártók listáján a Tesla emelkedik ki a mezőnyből, a többiek ugyanis messze lemaradva követik őket.

A European Alternative Fuels Observatory ezzel egy időben a CleanTechnica összegzésére hivatkozva számolt be arról, hogy december folyamán már az európai eladások 25 százalékát tették ki a tisztán elektromos autók, miközben a plug-in hibridek aránya 38 százalékra emelkedett. Saját régiónkban egyetlen hónap alatt már több mint 413 ezer BEV-autót regisztráltak, ami új rekord, egyben pedig 46 százalékos ugrást jelent a novemberi eredményhez képest. A listán itt is a Tesla megoldásai állnak az első helyeken, a Model Y és a Model 3 után azonban a VW ID.4 és ID.3 következik a sorban, az első ötöt pedig a Ford Kuga zárja.

Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem létezik valóban zéró kibocsátással érkező személyautó, viszont az elektromosok térhódítása ettől függetlenül folytatódni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!