Gyurkity Péter

Elindult az Amazon robottaxija

Az első körben a leánycég alkalmazottait szállítják az automatizált megoldásokkal.

Tavaly már olvashattunk arról, hogy a Tesla is ilyen járműveket gyártana, eközben azonban a címben szereplő cég folytatta saját projektjét, amely a felhasználás tekintetében jóval előrébb járt. Most elindult maga a szolgáltatás, amely egyelőre tesztjelleggel üzemel, egy nagyon pontosan körülírt területen belül, további komoly megkötésekkel.

Az Amazon eredetileg még 2020-ban vásárolta fel a startupként tevékenykedő Zoox céget, amely ugyanabban az évben autonóm autóval rukkolt elő. Az azóta eltelt időszakban folytatódott a munka, most pedig hivatalosan is bejelentették, hogy elindultak az első robottaxik, amelyek már emberek szállítását végzik, szinte teljesen automatizált jelleggel. A közleményből kiderül, hogy a kisebb busznak kinéző járművek megkapták az illetékes helyi hatóság, a California Department of Motor Vehicles, jóváhagyását, bár az első körben ezt szigorú megkötésekkel igyekeznek minél biztonságosabbra szabni.

A fenti robottaxik ugyanis jelen pillanatban egy nagyon rövid szakaszon szállíthatnak személyeket, akik kizárólag a Zoox alkalmazottaiból állnak. Ők az egymástól alig 1,6 km-es távolságra lévő két épület között vehetik igénybe a járműveket, legfeljebb 56 km/h-s sebességgel. A fejlesztés szinte teljes mértékben önálló, érdekes módon a cégnek itt még azt sem kell jeleznie, hogy hány esetben volt szükség az irányítás átvételére, mivel azonban a járművekben sem kormány, sem pedig pedálok nem helyezkednek el, az előre nem látott problémák esetén távolról, jól képzett személyzet segítségével kell valamilyen megoldást találniuk, ők engedélyezhetik ugyanis a taxinak a további manővereket, illetve noszogathatják azt tovább.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelmi jellegű szolgáltatás mikor indulhat be, ez nyilván a mostani teszt eredményeitől is függ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!