Gyurkity Péter

Ezer elektromos furgont használ már az Amazon

A cég több millió csomagot szállított már ki ezen járművekkel, ám csak most jön a nagy bővítés.

Az Amazonról hónapokkal ezelőtt mi is azt írtuk, hogy a cég már teszteli e-furgonját, az új típust gyártó Rivian kapcsán pedig nemrég számoltunk be arról, hogy az csaknem összes autóját visszahívja. A két cég együttműködése a jelek szerint sikeres, hiszen most jóval több furgont állítanak szolgálatba, az ünnepi szezon kezdetén.

A hatalmasra nőtt online forgalmazó a napokban tette közzé friss közleményét, amelyben azt emelik ki, hogy eddig már több mint 5 millió csomagot szállítottak ki az elektromos furgonokkal, amelyek a Rivian jóvoltából állnak rendelkezésükre. Az első körben, még a nyár folyamán, Chicago, Seattle, valamint St. Louis területén belül tesztelték a járműveket, most azonban több mint 100 amerikai nagyvárosban, összesen több mint ezer furgonnal indul el a második kör, így ezen megoldások többek között New York, Portland, Las Vegas, illetve Boston és Denver kerületeiben is felbukkannak.

A cég eredetileg még 2019-ben adta le megrendelését az új, akkor még nem bizonyított partnernek, az akkori elképzelés szerint összesen mintegy 100 ezer ilyen járművel biztosítanák a nagy átállást, amely a karbonsemleges üzemelés elérését tenné lehetővé, mégpedig 2030-ig történő leszállítással, hogy ez utóbbi célt durván egy évtizeddel később, 2040-re valósítsák meg. Ezzel éppen egy teljes évtizeddel előznék meg a párizsi klímaegyezményben rögzített 2050-es határidőt, bár ezzel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy a megállapodás minden résztvevő államra nézve önkéntes jellegű, ennek főbb célkitűzéseit pedig jó eséllyel senki nem fogja teljesíteni.

Az Amazon eközben 1 milliárd eurót fordít az európai kiszállítás hasonló átalakítására, amely szintén az elektromos járművek beszerzésére helyezi a hangsúlyt, ez szerintük a töltőhálózat kiépítésének is újabb lökést ad majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!