Berta Sándor

Az Amazon segítségével alkották meg a 2022-es Forma-1 verseny­autókat

A cél az volt, hogy az előzési manőverek során egy adott jármű mögött haladó üldözőket segítsék.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a 2022-es Formula-1 világbajnokság versenyautóinak végleges dizájnja. A jövő évi modellek teljesen másként fognak kinézni, mint a mostaniak: hatalmas méretű első szárny, nagyobb abroncsok fedett felnikkel és egy teljesen újratervezett hátsó szárny jellemzik majd a 2022-es versenyautókat. A TechCrunch arról számolt be, hogy a módosításokban komoly szerepe van az Amazon Web Services (AWS) munkatársainak is, akik a felhőkörnyezeti erőforrások segítségével végezték el a szükséges szimulációkat.

A nagy mértékű átalakítás célja az volt, hogy alapvetően megváltoztassák a járművek hátsó részénél kialakuló légörvényeket. Az utóbbiak ugyanis csökkentik a leszorítóerőt a versenyautó mögött haladó üldöző esetében és ez az egyes előzési manőverek végrehajtását kockázatossá teszi. A szükséges szimulációkat a Rob Smedley által vezetett csapat végezte el és azokban két jármű csatáját modellezték le. A szakemberek számos versenyautó-dizájnt próbáltak ki. A szükséges számítási kapacitásokat - a 2500, illetve időnként 7500 processzormagos teljesítményt - az AWS biztosította. Az új dizájn több esélyt ad az előzések során az üldözőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #4
  Nem biztos, hogy megfelel a célnak egy [email protected] vagy egy distributed.net vagy boinc projekt szerű számítás megfelelő. Ezek túlságosan szét vannak aprózva egy nagyobb feldolgozandó adatmennyiség kisebb darabjainak számolására. Mondjuk elemzik a SETI keretében rögzitett rádióteleszkóp adatok több terrabájtját. Itt kap minden a közös feladatban szereplő gép egy adagnyi rögzített információt majd megpróbálja minden féle transzformációnak alá vetni a maga 91 másodpercét, hogy hátha sikerül máshogyan felbontani a rögzített rádió hullámok káoszát olyan egyedi hullámokra, amelyek hordoznak valamiféle mesterséges tartalomra utalást. Ilyenkor minden feldolgozó gép a saját pár CPU magjával a saját adatmennyiségét igyekszik feldolgozni. Egy szimuláció vagy tervezés esetén sokkal szorosabban kell összedolgozni a magoknak.
 • Szefmester #3
  Sőt, ha a kojinszopkodók gépeit is igénybe vennék, akkor azok a rigek végre hasznos dologra égetnék az energiát, és nem csak a semmit számolnák.
  Működhetne úgy mint a fo[email protected] rendszer, csak épp fizetnek azért hogy csinálod.
 • t_robert #2
  Sokkal érdekesebb a használt szoftver vagy az adatok előállítása. Több ezer helyen lehetne pár ezer proci magnyi teljesítményt bérelni a világban. Még a TOP 500-as lista 500. helyen levő gépben is 34 ezer proci mag van 1,5 petaflopos teljesítménnyel. 4-5 éve ezzel a teljesítménnyel simán be lehetett kerülni a TOP 10-be. Ma csak az 500. helyhez elég. Szerintem sok 10 millió mag van bérelhető a világban. Még csak az se követelmény, hogy ez fizikailag egyetlen gépben legyen. Egyetem hálózatoknál gyakran több tucat gép van a fürtökben sok 10 ezer maggal, amit a hálózatban részt vevő egyetemek használhatnak. Eleve kereskedelmi, ipari cégek rendszereiben is rengeteg felesleges kapacitás van, amit szívesen bérbe adnak, hogy ne álljon kihasználatlanul a drága hardver. A legtöbb cég simán túltervezi a saját igényeit. Van aki átlagosan 10-15%-on használja a kapacítását. Itt persze elsősorban multikról van szó és olyan cégekről, amelyek direkt erre vannak. Kapacitásokat adnak bérbe .
 • Myers #1
  Semmi közük az új F1-es dizájnhoz. Annyi, hogy az ő cuccukon futott. Ezzel az erővel ez is lehetett volna a cím:
  - Az Intel/AMD vagy "X ország villamos művének" segítségével alkották meg a 2022-es Forma-1 verseny­autókat.
  Azoknak is nagyjából annyi köze van hozzá, mint az amazonnak.