Itthon épülhet fel a Rivian autógyára

Lehetséges helyszínként tekintenek hazánkra, elsőként az Amazon furgonjait gyártanák le.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan cég bukkant fel az elektromos autók területén, amelyekre sokan már a Tesla egyértelmű kihívójaként tekintenek. Ezen szereplők egyike a Rivian, amely az első körben nem pont ugyanolyan járműveket szeretne piacra dobni, ennél azonban jóval fontosabb, hogy a hírek szerint Magyarország is a lehetséges helyszínek között szerepel, legalábbis ami az európai gyár felépítését illeti.

Legutóbb a cég kapcsán arról számoltunk be, hogy az Amazonnal közösen alakítottak ki egy furgont, ami annak köszönhető, hogy előbbi még 2019-ben rendelt 100 ezer darab ilyen járművet tőlük, bár ezek gyártása még nem indult el. A tervek szerint az idei év vége előtt kezdődne meg a sorozatgyártás, először az Illinois államban található üzemben, ehhez csatlakozna majd az európai telephely, amelynek jövőbeli helyszínét egyelőre még keresik. A Bloomberg ágazati értesülésre hivatkozva most arról ír, hogy a lehetséges országok listáján az Egyesült Királyság, Németország, valamint Magyarország szerepel, komoly szereplőként jövünk tehát számításba, bár a végső döntés nyilván nagymértékben függ majd az állami támogatás és a vállalati adók mértékétől.


A Rivian ambiciózus terveket dédelget, itt a furgonok után belépnének a személyautók és a pickupok területére, utóbbi legyártását már szintén idén elindítanák. Az R1T több fontos jellemzőjét ismerjük, eszerint a végsebesség 200 km/h lenne, a 100 km/h-s iramot alig 3 másodperc alatt érné el az autó, ami pedig a hatótávot illeti, itt 3 opció közül választhatnánk, az eltérő méretű akkumulátorok ugyanis 385 és 640 km közötti értékeket tesznek majd lehetővé. A hivatalos ár 23 millió forint körül lenne, az első példányokat már júniusban leszállítanák, ezután pedig az R1S jelenne meg a piacon, az SUV-k kategóriájában, több kisebb típussal egyetemben, amelyek az európai és a kínai vásárlók igényeit elégítenék ki.

Idén a tőzsdén való megjelenés is megvalósulhat, eddig olyan cégek voltak jelen komoly befektetőként, mint az Amazon és a Ford, onnantól kezdve viszont a nagyközönség is bevásárolhatna a vállalat részvényeiből. Ami az európai helyszínt illeti, egyelőre a JLL amerikai ingatlanszolgáltató segít ennek kiválasztásában, a két cég részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #24
  Az hogy te kijelented hogy egyértelmű valami attól nem lesz az.
  Az LMP pl. liberális de egyben antiglobalista is, és ahogy írtam már Kína pl. kifejezett haszonélvezője a globális világgazdaságnak, de egyáltalán nem liberális. Valszeg nem vagy tisztában vele hogy az ideológiák több tengely mentén rendezhetőek, és egy párt vagy egyén szintjén keveredhetnek, nem lehet kijelenteni hogy aki liberális az globalista.

  A szólásszabadság része liberális értékeknek, azonban minden szabadságjognak vannak korlátai. A gyűlöletbeszéd pedig ezen vörös vonalon túl van. A liberális azért beszélhet relatíve szabadabban mert alapvetően nem gyűlölködik pl. kisebbségek ellen, aki viszont igen az úgy éli meg hogy őt persze elnyomják. Nem gondolkozik rajta hogy a gond azzal van hogy amit mond azzal a békés egymás mellett élést rombolja, ez ami ellen a társadalom próbál védekezni, mert volt már ebből népirtás és világégés is.

  Trump valótlanságot állított nagy nyilvánosság előtt, ezért tiltották le a profilját.
  Nem látom milyen összesküvés elmélet vált volna valósággá, alapvetően ezek azért konteó-k mert a (némileg) elmeroggyantak hisznek bennük, nincs bizonyíték mögöttük, ami viszont egyáltalán nem zavarja őket.
 • duke #23
  Akarmit is jelentett egykor a liberalizmus, ma mar egyertelmuen a globalizacio megtestesulese. Illetve a letrejovo globalis vilaghatalmat probaljak a liberalizmussal elfedni. 100 eve a liberalizmusnak volt ertelme, haszna, de ma mar teljesen mast jelent es mast csinalnak a liberalisok. A liberalis szabadelvuseg, mara velemenydiktaturava velemenyterrora valtozott. A liberalisok azok, akik a leginkabb probaljak elfojtani a velemenyszabadsagot. Az egyesult allamok elnokenek elhallgatatasa mindent elarult. Az osszeeskuves elmeletek valosagga valtak.
 • defiant9 #22
  Én végig nyugodt voltam, azzal hogy újabb valótlanság kijelentésével próbálsz fölényeskedni, leplezni azt hogy ismét vitaképtelen vagy, és próbálsz meg arcvesztés nélkül kihátrálni az nem működik. Kifejezetten gyenge konteós álláspontodra lehet a gyülekezeted birkái csak bólogatnának, de a racionális vitában ez kevés.
 • noland #21
  Nyugodj meg, még szélütést kapsz. :) Ha ez meglesz, vitatkozhatunk...szép estét!
 • defiant9 #20
  "Erősen összemosod"
  Kijelentettél egy elvi megállapítás (problémamentes tömegeket neveljenek ki, akik nem kérdőjeleznek meg semmit, a megalkuvás és beletörődés a jussuk), én pedig ráhúztam az egyházadra, és lám passzol. Nem kérdés hogy a vallásos vakhit és a hívők nyája része a katolikus egyház működésének is.

  "A cégek célja pl. a szabad piaci verseny lerombolása..."
  A cégek (többsége) maximális profitra törekszik, a monopólium ennek az egyik legjobb eszköze. Én már az elején leírtam hogy állami feladat ennek blokkolása. Ennek fenntartásához viszont nem kell extrém adóterhelés, sem pl. az egyházak támogatása vagy futball stadionok építése, a strómanoknak közpénz átjátszás pedig végképp nem.

  "lsd. fent, a cégeknek nem érdekük a piaci verseny. "
  Nem írtad hogy a kartellre gondolsz, végig az emberek manipulálása volt ebben a bejegyzésben. A kartell ma már relatíve ritka, semmiképp nem nevezhető általános jelenségnek, mivel kemény büntiket osztanak érte és emiatt nem nagyon éri meg. Ha csak úgy említed mint marginális jelenség akkor OK, ha azt mondod hogy ez a globalizált szabadpiac generális eleme lenne akkor vitatom. Az állami protekcionista piactorzítás sokkal veszélyesebb a szabad piaci működésre.

  "Úgy értem a zászlajukra egy olyan idea képét tűzik, ami nem humánus"
  Nemtom mire gondolsz, tipikus konkrét példát mondj. Egy Nike a zászlajára tűzi pl. a másság támogatását, mert a fogyasztói célközönségük többsége szerint ez jó/helyes, nem tűzi zászlajára mondjuk a gyerekmunkát mert az nem.

  "Pl. nem fizetsz adót, miből épülnek utak?"
  Tényleg nem érted hogy mi az az a szalmabáb érvelés? Keress rá. Azt mondtam minimális állam, nem azt hogy 0 adót kell fizetni. Legyen mondjuk az ÁFA 18%, akkor közelebb vagyunk a célhoz, az állam pedig húzza összébb magát ezzel a 9%-al.

  "Ti fel akarjátok találni a csőben a lyukat, az államot az államban."
  Nem is értem a hasonlatot. Én kisebb sarcot akarok, ennyi.

  "Ennek van valami értelme, most őszintén?"
  Legtöbb hülyeségnek amit kitalálsz, valóban nincs értelme, és sikresen meg is állapítod hogy amit kitaláltál az egy hülyeség. A vitában azonban jobb lenne ha a másik állítására reagálnál, nem a saját ötletelésed cáfolnád meg 1 hsz-en belül. Mert ez így csak látszatvita.
 • noland #19
  Erősen összemosod az egyházat a vallással és a Fideszt az állammal vagy esetleg a vallással. Mert elvi sikon beszélgetünk, és mindegy ki képviseli most az államot, az állam az állam, megvan a szerepe. A hittan fontos, még ha valakiből nem is lesz pap, mindenképpen szélesiti a perspektivát, a kultúránk része a keresztény hit. Az egyház csak következmény és lehet róla vitatkozni, hogy jó egy vagy sem, asszem ez egyénfüggő.

  "a cégek lehetőségei erősen korlátozottak"
  Asszem ez maradjon is igy, megvan a feladat. ;)
  Ez a reklámos dolog, amúgy sokkal szerteágazóbb, mivel nem csak az a cél, hogy megvegyél egy terméket, hanem az is, hogy mindig ezt tegyed. A cégek célja pl. a szabad piaci verseny lerombolása...

  "Konteó mint a világkormány"
  lsd. fent, a cégeknek nem érdekük a piaci verseny. Nyilván még nem hallottál sohase a kartelezésről...

  Úgy értem a zászlajukra egy olyan idea képét tűzik, ami nem humánus, kivéve annak a szűk csoportnak akik ezt kitalálták és le akarják nyomnni az emberek torkán. Konkrétan, a társadalmom szempontjából olyan életellenes ideákról van szó, ami hosszútávon megfojtja azt, vagy életidegen. Pl. nem fizetsz adót, miből épülnek utak? mindent nem lehet magánkézbe adni, mert minden utcasarkon fizethetnél valamiért, ilyesmiről is beszélek mikor azt mondom nem életszerű és életidegen. És nem beszélve a szolidaritásról vagy felelősségről.

  Ti fel akarjátok találni a csőben a lyukat, az államot az államban.
  Azt mondom, hogy ez üres tevékenység, semmi célt nem szolgál, csak, hogy a ti vezetőtök legyen hatalmon. Minden menne ugyanúgy tovább, csak szarabbul.

  Ennek van valami értelme, most őszintén?

 • defiant9 #18
  "hogy önálló döntésre képtelen, problémamentes tömegeket neveljenek ki, akik nem kérdőjeleznek meg semmit, a megalkuvás és beletörődés a jussuk"
  Ennek intézményesített formája is van, úgy hívják vallás/egyház. Erre ül rá pl. a Fidesz mint politikai párt. Az állam tartja kontroll alatt az oktatást, ezért is fontos/káros hogy legyen hittan meg olyan tankönyvek amik a regnáló politikai párt érdekeit szolgálja.
  Ehhez képest a cégek lehetőségei erősen korlátozottak. Legfőbb eszközük az hogy olyan terméket raknak eléd amit értékesnek tartanak, másodsorban ennek illúzióját akarják benned kelteni reklámmal.
  “Ezek a cégek hálózatba kapcsolódva”
  Lol. Konteó mint a világkormány A cégek azt csinálják hogy a saját termékük fogyasztására ösztökélnek, akár azzal hogy látens igényeket is felébresztenek bennünk. Az egész eredője pedig a fogyasztói társadalom, de nincs semmi szervezett kapcsolat a cégek közt, sőt egymással piaci versenyben állnak, egymás elől szipkázzák el a fogyasztókat, eszük ágában sincs egyeztetni a stratégiájukat, inkább titkolják a többiek elől.

  "ami semmire nem jó, arra csak, hogy zászlóra tűzzék."
  Önmagad cáfolod. Ha nincs értelme, akkor mitől lenne profitábilis? A cégeket a profit érdekli. Az emberek többsége ma úgy gondolja, hogy a mássággal szembeni tolerancia a helyes nem pedig a gyűlölködés. A cégek ezért nyíltan felvállalják, hogy ők egyenlően bánnak ezen csoportokkal. Az emberek többségének ez szimpatikus ezért az adott cég termékét is szívesebben veszik meg, a cég számára ezért van pozitív hozadéka(=profit) ennek a kommunikációnak. Minél nagyobb egy cég annál kevésbé tükrözi a tulajdonosok(ember) lelkivilágát, annál inkább olyan arcot akar mutatni ami a legtöbb fogyasztója számára pozitív.

  "Mert pl. mi a szabadság?"
  Erre vannak szép hosszú leírások. Szabadság.

  "Mi az ellentéte? Nem a rabság,"
  Téves. Ez is egy olyan fogalom ami ellentéte. Triviális hogy aki rab az nem szabad, az hogy ezt próbálod cáfolni csak arra mutat rá hogy nem objektíven érvelsz.

  "Ez egy szarság, hogy nem fizetsz adót, és akkor szabad leszel."
  Minden egyes adóforint aminek befizetésére nem köteleznek, az növeli a szabadságod, hogy arra költsd a forintot amire te magad szeretnéd, nem arra amire a politikusok.

  "Mert mi a minimum, a 0? Szóval számoljuk fel az államot?"
  Ismét csak a szalmabáb érveléshez tudtál nyúlni. Nem írtam hogy 0. Azt írtam a lehető legkisebb. Csökkenjen az állami újraelosztás, és az állam vonuljon ki minden olyan szektorból ami piaci alapon is működhet. Legyen az adóék a lehető legkisebb, mondjuk a mostani szint megfelezése lehetne cél.


  "Ez a sziv hangja és egyetlen alapitott szervezet sem képes pótolni, de gyanúm szerint megérteni sem."
  Semmitmondó bullshit. Nincs érved azzal szemben, hogy globális a termelés, a manufaktúra nem képes versenyképes terméket felmutatni mondjuk az Nvidia-val szemben. Ez az egész pedig a globalizált működés forrása, és ezzel szemben nincs életképes alternatívád.
  Egyébként azzal amit mondasz azzal épp azt mondod hogy ideje felszámolni a katolikus egyházat mint alapított szervezetet, úgysem képes pótolni a ’szív hangját’. Ezt támogatom is. Nincs szükség agymosásra. Egy cég/szervezet csak olyan reklámot/marketinget adhat amiről a reklámozás pillanatában már be tudja mutatni hogy valós. Tehát ha azt hirdeti vki. intézményes formában hogy Jézus és megváltás/mennyország, akkor tegye mellé a bizonyítékokat, egyébként GVH és büntetés legyen a jussa nem adóforintok.
 • noland #17
  Sok olyan cég is van akiknek legföbb érdekük, hogy önálló döntésre képtelen, problémamentes tömegeket neveljenek ki, akik nem kérdőjeleznek meg semmit, a megalkuvás és beletörődés a jussuk. Cserébe nem kapnak semmit. Ezek a cégek hálózatba kapcsolódva ugyan azon érdekeket akarják keresztülnyomni. Persze, hogy ezt nem verik nagydobra, inkább a bújtatott kommunikáció és marketing a stratégiájuk, egy massziv agymosás. Felkarolják a (deviáns) kisebbségeket, hogy propagadaeszközt csináljanak belőlük, zavart keltsenek és részben eltereljék a figyelmet, részben ráirányitsák a figyelmet egy ködös eszmére, ami semmire nem jó, arra csak, hogy zászlóra tűzzék. A mögöttes tartalom üres. Mert pl. mi a szabadság? Mi az ellentéte? Nem a rabság, hanem a kötelesség. Ezért fizetsz adót, hogy kötelességedet letudva megszabadulj. Ez egy szarság, hogy nem fizetsz adót, és akkor szabad leszel.

  Én azt mondom, hogy az optimális állam a jó állam. Mert mi a minimum, a 0? Szóval számoljuk fel az államot? Hogy kitörjön az anarchia, hurrá! De jó lesz nekünk! XD Majd öli egymást a sok cég, akik nem karteleznek, meg a sok buta ember. Mert ami fent van az van lent is. Rendpárti vagyok. Az állam olyan is mint egy nagy szakszervezet, normális esteben nem engedi meg, hogy a cégek azt csináljanak veled amit akarnak. Ez jó. Az állam jó. Globálisan nézve olyan szervezeti egységek mint a testben a sejtek, szabályozó mechanizmus. Ahogy senki nem szeretné, hogy felrobbanjanak a sejtjei, az államnak is működnie kell, egészségesen.

  És azért mert a kereskedelem globális, nem szükségszerű, hogy indentitás kérdéseben is az legyen. Vagyis a helyi közösségek összetartása fontosabb mint valami globális tudat. Ez a sziv hangja és egyetlen alapitott szervezet sem képes pótolni, de gyanúm szerint megérteni sem.
 • csigafi #16
  Hű de nagy boldogság ez már az így is külföldileg túl terhelt Magyarországnak.
  Ez még több környezet szennyezést jelent még több bevándorlót és rabszolga munkát.
  Ez nem pozitív hír hogy Magyarországon lesz egy ilyen gyár ez inkább elkeserítő.
  Ott volt pl a minőségi csepel gyár és társai mi baj volt velük?
 • defiant9 #15
  "hanem egy cég főhadiszállásán"
  Ott bukik az elmélet hogy nincs egy ilyen cég sem. Főleg olyan nem ami arra lenne képes kényszeríteni hogy 1 forintot is adj neki. Ellenben az állammal, ami képes az erőszakszervein keresztül kényszeríteni hogy fizess pl. adót, egyébként megfoszt a szabadságodtól. Ez nagy különbség. Hatalmas világcégek is tűntek el már a süllyesztőben, ők a piac szabályai szerint játszanak, míg az állam nem.
  A lehető legkisebb állam a jó irány, a lehető legtöbb szegmens pedig át kell engedni a piaci alapú működésnek. Az állam egyik fő szabályozói feladata éppen a piaci verseny fenntartása.

  "hogy a lokális életközösségeket alárendel"
  Szabadon döntesz, ha akarod vásárolhatsz manufakturális lokális terméket, de vásárolhatsz globálisan előállítottat is. Mindenki döntésének eredője pedig megmutatja hogy melyik is az értékes az emberek számára. Sok terméket ma már eleve képtelenség lokálisan előállítani, sokat pedig méretgazdaságosan nem lehet. A világ fejlődik, nő a komplexitás, a dekadens múltba révedő mentalitás alacsonyabb életszínvonalat eredményez.