Gyurkity Péter

Itthon épülhet fel a Rivian autógyára

Lehetséges helyszínként tekintenek hazánkra, elsőként az Amazon furgonjait gyártanák le.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan cég bukkant fel az elektromos autók területén, amelyekre sokan már a Tesla egyértelmű kihívójaként tekintenek. Ezen szereplők egyike a Rivian, amely az első körben nem pont ugyanolyan járműveket szeretne piacra dobni, ennél azonban jóval fontosabb, hogy a hírek szerint Magyarország is a lehetséges helyszínek között szerepel, legalábbis ami az európai gyár felépítését illeti.

Legutóbb a cég kapcsán arról számoltunk be, hogy az Amazonnal közösen alakítottak ki egy furgont, ami annak köszönhető, hogy előbbi még 2019-ben rendelt 100 ezer darab ilyen járművet tőlük, bár ezek gyártása még nem indult el. A tervek szerint az idei év vége előtt kezdődne meg a sorozatgyártás, először az Illinois államban található üzemben, ehhez csatlakozna majd az európai telephely, amelynek jövőbeli helyszínét egyelőre még keresik. A Bloomberg ágazati értesülésre hivatkozva most arról ír, hogy a lehetséges országok listáján az Egyesült Királyság, Németország, valamint Magyarország szerepel, komoly szereplőként jövünk tehát számításba, bár a végső döntés nyilván nagymértékben függ majd az állami támogatás és a vállalati adók mértékétől.


A Rivian ambiciózus terveket dédelget, itt a furgonok után belépnének a személyautók és a pickupok területére, utóbbi legyártását már szintén idén elindítanák. Az R1T több fontos jellemzőjét ismerjük, eszerint a végsebesség 200 km/h lenne, a 100 km/h-s iramot alig 3 másodperc alatt érné el az autó, ami pedig a hatótávot illeti, itt 3 opció közül választhatnánk, az eltérő méretű akkumulátorok ugyanis 385 és 640 km közötti értékeket tesznek majd lehetővé. A hivatalos ár 23 millió forint körül lenne, az első példányokat már júniusban leszállítanák, ezután pedig az R1S jelenne meg a piacon, az SUV-k kategóriájában, több kisebb típussal egyetemben, amelyek az európai és a kínai vásárlók igényeit elégítenék ki.

Idén a tőzsdén való megjelenés is megvalósulhat, eddig olyan cégek voltak jelen komoly befektetőként, mint az Amazon és a Ford, onnantól kezdve viszont a nagyközönség is bevásárolhatna a vállalat részvényeiből. Ami az európai helyszínt illeti, egyelőre a JLL amerikai ingatlanszolgáltató segít ennek kiválasztásában, a két cég részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #43
    "Jelenleg már nincs a földön tradicionális kormányzat és pláne rendszer."
    Mert senki nem akarja hogy alacsony színvonalú nyomorgás után a csődbe vitt országában elekergessék.

    "A fejlett világban nem csak kormányok, de ilyen jellegű jelentős mozgalmak, pártok, egyházak sincsenek."
    Jól látszik az állításodból hogy fejlett vs fejletlen átmenettel jár együtt az hogy liberálisabb lesz a rendszer, és az egyház is a fejletlenebb korszakhoz kötődő szervezet.

    Ahogy TokraFan is írja, a liberális megközelítésben senki nincs megköztve hogy a hagyományos feudális hívő életét élje. Neked is számtalanszor el lett mondva hogy nyugodtan jobbágykodhatnál egy magyar tanyán, az ehhez passzoló életszínvonalon. Csakhogy ez ugye kényelmetlen ezért inkább mégiscsak a kozmopolita angol imperializmus szolgálatába állítottad a munkaerődet csakhogy élvezhesd a fogyasztói társadalom által felkínált javakat. A szokásos képmutatós szónoklatodat látjuk ismét, és ezzel az elvtársaid többsége is így van. A világ azért alakult ilyenre mert az emberek(akik pl. a feudalizmusban éltek), jobb életszínvonalat akartak, ha olyan értékesek lettel volna azok a tradíciók akkor még mindig abban élnénk. Az ördögnek ehhez semmi köze, ez egy másra mutogató/mást hibáztató attitűd. Nézz magadba és ott meglátod az igazi okokat hogy miért a liberális utat választja az emberiség. A konfliktus abból van hogy vannak a lassabban haladók, akik képtelenek átlátni a kapcsolatot hogy azért élnek jól mert szabadság van, ők azt szeretnék ha mások szabadságjogai kisebbek lennének, de az alapelv ezt a megközelítés nem támogatja, az konzisztens hogy mindenkit egyenlő szabadság illett meg, ez a helyes irány, ezirányba kell mozdítani a rendszert. A tradicionális megközelítés inkonzisztens, ott bukik el hogy egzakt alapja sincs. Éljünk Árpád ősmagyar sámán hitvilágban inkább, vagy Mátyás koráéban, esetleg Horthyé lenne a nyerő? Amit te tradíciónak hívsz az önkényeskedés, nem vezethető le egy alapelvből sem, mondhatni elvtelen, szemben a liberalizmussal.
  • TokraFan #42
    Természetesen ismét baromságot beszélsz. Senki nem tiltja meg egy demokráciában, hogy Te tradicionista legyél, mint azt jelen ábrád is mutatja (nem tiltották baloldali kormányzás alatt sem a módszerváltás óta). Nyugaton sincs tiltva, a QAnon mozgalom agybeteg ostoba sámán idiótái is ilyenek de amíg nem kezdenek el betörni állami épületekbe, addig a kutya nem tiltotta nekik, hogy medveprém subában butuljanak napestig.
    Olyat sem látok nyugaton, hogy egy házelnök egy lapon említse az ateistákat a hazaárulókkal (igen, nálunk ez a volt KISZ-es kövér l.-el megtörtént). Hogy mi köze van a hazaszeretethez annak, hogy valaki hisz-e a mesékben vagy sem, azt kérdezd meg kövértől. Vagyis éppen fordított a helyzet. Az általad favorizált vallási fanatikus diktatúrálban szokás mindenkit kiirtani, akinek más véleménye van. Demokráciában ez nem szokás, maximum a Te alternatív valóságodban, amivel nem lehet mit kezdeni, mert az is HIT, és nem tudás/tény alapú.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.04.09. 01:30:57
  • Tetsuo #41
    Mivel a jelenlegi kormány illiberálisnak mondja magát, a globalista törekvéseket pedig liberálisnak, az átlagember ebből indulhat ki. A te definíciód is sántít természetesen, mint általában, de ezt most hagyjuk.
    Ezenfelül a jelenlegi konvencionális narratíva szerint a jelenleg ellenzéki volt kormánypárt és annak volt tagjai is ezt a globális, balliberálisnak nevezett ideológiacsokrot tolják, és annak próbálnak megfelelni.

    Az egy másik dolog, hogy ez így nem pontos és a kormánnyal szemben megfogalmazva nem is helyénvaló, hiszen a kormány is ennek a nemzetellenes világrendnek próbál megfelelni, csak más módszerekkel.
    Pontosabb fogalmazás lenne a klasszikus baloldal versus jobboldal, bár ennek meg nagyon nagy a félreérthetősége, végül a a leginkább adekvát besorolás a tradicionális vagy antitradicionális erők melletti kiállás felmutatása.

    Jelenleg már nincs a földön tradicionális kormányzat és pláne rendszer. Az ehhez legközelebb álló kormányt nehéz megnevezni, mert sokféle aspektus van, szerintem talán az iráni és a bhutáni, esetleg a szír lehet az.
    Tehát más szavakkal, ma már minden kormány a világon antitradicionális, vagyis a sötéség oldalán áll, az Ördög szekerét tolja, legkevésbé talán az iráni és a bhutáni.
    Leginkább pedig az úgynevezett nyugati országok, a liberális demokráciák.
    A fejlett világban nem csak kormányok, de ilyen jellegű jelentős mozgalmak, pártok, egyházak sincsenek.
    A modern politika és társadalom ki is zárja a tradicionális létszemlélet és annak megfelelő eszmék által vezérelt csoportok hatalmi lehetőségeit és nyilvánosságát.
  • defiant9 #40
    Igen, erre mondják hogy megtalálta a zsák a foltját.
    Aki tehetséges az elsősorban a privát szféra felé orientlálódik.
  • TokraFan #39
    Valóban vannak pozitív példák, de véleményem szerint nálunk nem csak a kormányokkal, politikusokkal van baj, hanem magával a néppel is. A magyar -többségében-, vágyik a bálványozásra, az egyszemélyben megtestesülő "megmentőre", főleg az öregek. Pozitív példák olyan országokban vannak, ahol az emberek értik a demokráciát és az oktatás is jobb, a polgárok többsége jól képzett. A többség itthon viszont nem érti, ráadásul tanulatlan is, tehát könnyen megvezethető 3 tőmondattal amit a szájába adnak (ezt itt sg-n is látjuk, amikor önálló gondolatok nélkül, szimplán azt röcsögik vissza amit a propaganda adott a szájukba). Sajnos azonban, a hazai ellenzéket sem tartom semmire, többségüket két dolog vezérli: bosszú orbán ellen, és az a tény, hogy az EU-s húsosfazekat nem ők lophatják szét. MOndjuk pl. gyurcsány ha az ország érdekeit nézné és nem a sajátját, akkor elhúzna már a jó büdös p*csába innen, mert amíg marad, addig egy dolgot ér el, fegyvert ad a rezsim kezébe mert lehet vele riogatni. Így hirtelen nem is tudom, kit nevezhetnék komoly, értelmes, intelligens politikusnak ebben az országban??
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.03.02. 18:36:33
  • defiant9 #38
    Ilyen pofátlan szinten azért nem mernének lopni. De nyilván a legjobb képességű emberek a privátszféra felé orientálódnak.
    Független korrupcióellenes ügyészég, EU ügyészség lehetnek amik ellensúlyt képeznek. Máshol működik, nálunk nem véletlen hogy nincs ilyen.
    A politikus maffiát is vissza lehet szorítani, ez is sikerült már több helyen.
  • TokraFan #37
    Újabb csodás példája a hívők "békességének". Itt éppen egy dalszöveg miatt akarják felgyújtani a köztévét.

    duke, merre vagy?
  • TokraFan #36
    Kíváncsi leszek, hol lesz az a pont, ahol észreveszik az átverésüket...Ha észreveszik egyáltalán. Persze ha objektív szeretnék maradni, akkor azt kell mondanom, hogy az ellenzékben látott emberek többségénél sem vagyok arról meggyőződve, hogy más lenne a leányzó fekvése hatalomra jutásuk esetén.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.03.01. 12:49:08
  • defiant9 #35
    Igen, nyilván lehet differenciálni, és nyilván nincs éles határvonal sem a középfok teteje és a felsőfok alja közt, de a jelleget megmutatja a statisztika.
    A polarizálódás a politikusok hibája, a NER pedig kifejezetten épít is rá, egyrészt az ellenségkép egy nagyon hatásos eszköz arra hogy elterelje a figyelmet a lopásról, de egyben a hívőket is stabilizálja, nehezebben kimozdíthatóak a polarizált állapotból, 1-1 kínos ügy után még vissza lehet terelni őket, nem billenek át.
  • TokraFan #34
    Én azért különbséget teszek humán és reál irányú egyetemi végzettség között is. Sajnos azt tapasztalom, hogy előbbi réteg nagyobb arányban pont úgy manipulálható, mint a tanulatlanok. Persze kicsit árnyaltabb a kép, mivel néhányuk esetén ez inkább az érdekekről szól, mint ideológiai megfontolásokról (még akkor is, ha egyébként szeretnek erre hivatkozni, egyfajta önigazolásként). Számomra ez jelenti az igazi problémát. A nyájban gondolkodás életveszélyes. Számos esetben figyeltem meg, hogy konzi oldalon -nem mintha a balosoknál ne létezne a jelenség, maximum nem ennyire fanatikusan-, a nyájhoz tartozó embertől bármit elfogadnak, akkor is, ha az egy nyilvánvaló bűnöző gazember. Ha ugyanaz az illető a másik padsorban ülne, változatlan mentalitással és képességekkel, akkor viszont zúdulna rá a kommunistázás, libernyákozás. Ebből az következik, hogy képtelenek a valós folyamatok értékelésére és értelmezésére, kizárólag a faék egyszerű hovatartozás határozza meg a véleményüket valakiről, vagy valamiről. Ezt pedig utoljára a Kádár rendszerben láttam ilyen súlyos mértékben megjelenni, ahol mindegy volt, mihez értesz, vagy mennyire vagy gazember, ha a párt tagja és jó elvtárs voltál akkor nyílt ajtók, ha nem, akkor kvázi börtön. Most is ez megy csak NER-nek hívják, és más ideológia van mögé hazudva.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.28. 13:06:41