Itthon épülhet fel a Rivian autógyára

Lehetséges helyszínként tekintenek hazánkra, elsőként az Amazon furgonjait gyártanák le.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan cég bukkant fel az elektromos autók területén, amelyekre sokan már a Tesla egyértelmű kihívójaként tekintenek. Ezen szereplők egyike a Rivian, amely az első körben nem pont ugyanolyan járműveket szeretne piacra dobni, ennél azonban jóval fontosabb, hogy a hírek szerint Magyarország is a lehetséges helyszínek között szerepel, legalábbis ami az európai gyár felépítését illeti.

Legutóbb a cég kapcsán arról számoltunk be, hogy az Amazonnal közösen alakítottak ki egy furgont, ami annak köszönhető, hogy előbbi még 2019-ben rendelt 100 ezer darab ilyen járművet tőlük, bár ezek gyártása még nem indult el. A tervek szerint az idei év vége előtt kezdődne meg a sorozatgyártás, először az Illinois államban található üzemben, ehhez csatlakozna majd az európai telephely, amelynek jövőbeli helyszínét egyelőre még keresik. A Bloomberg ágazati értesülésre hivatkozva most arról ír, hogy a lehetséges országok listáján az Egyesült Királyság, Németország, valamint Magyarország szerepel, komoly szereplőként jövünk tehát számításba, bár a végső döntés nyilván nagymértékben függ majd az állami támogatás és a vállalati adók mértékétől.


A Rivian ambiciózus terveket dédelget, itt a furgonok után belépnének a személyautók és a pickupok területére, utóbbi legyártását már szintén idén elindítanák. Az R1T több fontos jellemzőjét ismerjük, eszerint a végsebesség 200 km/h lenne, a 100 km/h-s iramot alig 3 másodperc alatt érné el az autó, ami pedig a hatótávot illeti, itt 3 opció közül választhatnánk, az eltérő méretű akkumulátorok ugyanis 385 és 640 km közötti értékeket tesznek majd lehetővé. A hivatalos ár 23 millió forint körül lenne, az első példányokat már júniusban leszállítanák, ezután pedig az R1S jelenne meg a piacon, az SUV-k kategóriájában, több kisebb típussal egyetemben, amelyek az európai és a kínai vásárlók igényeit elégítenék ki.

Idén a tőzsdén való megjelenés is megvalósulhat, eddig olyan cégek voltak jelen komoly befektetőként, mint az Amazon és a Ford, onnantól kezdve viszont a nagyközönség is bevásárolhatna a vállalat részvényeiből. Ami az európai helyszínt illeti, egyelőre a JLL amerikai ingatlanszolgáltató segít ennek kiválasztásában, a két cég részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #35
  Igen, nyilván lehet differenciálni, és nyilván nincs éles határvonal sem a középfok teteje és a felsőfok alja közt, de a jelleget megmutatja a statisztika.
  A polarizálódás a politikusok hibája, a NER pedig kifejezetten épít is rá, egyrészt az ellenségkép egy nagyon hatásos eszköz arra hogy elterelje a figyelmet a lopásról, de egyben a hívőket is stabilizálja, nehezebben kimozdíthatóak a polarizált állapotból, 1-1 kínos ügy után még vissza lehet terelni őket, nem billenek át.
 • TokraFan #34
  Én azért különbséget teszek humán és reál irányú egyetemi végzettség között is. Sajnos azt tapasztalom, hogy előbbi réteg nagyobb arányban pont úgy manipulálható, mint a tanulatlanok. Persze kicsit árnyaltabb a kép, mivel néhányuk esetén ez inkább az érdekekről szól, mint ideológiai megfontolásokról (még akkor is, ha egyébként szeretnek erre hivatkozni, egyfajta önigazolásként). Számomra ez jelenti az igazi problémát. A nyájban gondolkodás életveszélyes. Számos esetben figyeltem meg, hogy konzi oldalon -nem mintha a balosoknál ne létezne a jelenség, maximum nem ennyire fanatikusan-, a nyájhoz tartozó embertől bármit elfogadnak, akkor is, ha az egy nyilvánvaló bűnöző gazember. Ha ugyanaz az illető a másik padsorban ülne, változatlan mentalitással és képességekkel, akkor viszont zúdulna rá a kommunistázás, libernyákozás. Ebből az következik, hogy képtelenek a valós folyamatok értékelésére és értelmezésére, kizárólag a faék egyszerű hovatartozás határozza meg a véleményüket valakiről, vagy valamiről. Ezt pedig utoljára a Kádár rendszerben láttam ilyen súlyos mértékben megjelenni, ahol mindegy volt, mihez értesz, vagy mennyire vagy gazember, ha a párt tagja és jó elvtárs voltál akkor nyílt ajtók, ha nem, akkor kvázi börtön. Most is ez megy csak NER-nek hívják, és más ideológia van mögé hazudva.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.28. 13:06:41
 • defiant9 #33
  A politikai kommunikáció/minta hatása is érdekes, Trump regnálásának éveiben a republikánus szavazók körében az hogy az főiskolák/egyetemek hatása pozitív az országra(U.S) nézve 33%-os mélypontra került(54%-ról), a demokrata válaszadóknál stabilan 67-72% között volt az utóbbi 8 évben. Az én olvasatomban ez a leegyszerűsítő lózung üzenetek hatása, amivel jól manipulálható ez a tömeg, (akik közt természetesen eleve szignifikánsan kisebb a felsőfokú végzettségűek aránya, de eddig legalább valamennyire látták hogy tanulásnak van értelme).
 • TokraFan #32
  Így ahogy írod. Sajnos egyre többen vannak...USA-ban sem véletlenül Texas a repuk egyik fellegvára. A MENSA tagok között nem sok Texas-i lehet.
 • TokraFan #31
  "Azt jelentem ki amit latok es tapasztalok, nem szamitanak a meghatarozasok,

  Parádés, tehát ha feltekintesz az égre és azt látod, hogy a Te nézőpontodból a Nap kering a Föld körül, akkor az úgy van és igaz. Vicces...Ezért mondom mindig, hogy a vallásosokat nem az eszükért szeretjük. A tudományban előbb megvizsgáljuk értelemmel, megmérjük, megfigyeljük, bizonyítjuk, és csak ezt közvetően alkotunk véleményt (direkt nem ítélkezést írtam, amihez nektek elég egy légből kapott konteót elolvasni)

  Én pedig azt látom amit leírtam, konzervatív részről. Ateastaként el vagyok ítélve, ha tehetnétek, a főtéren égetnétek el élve. Tudod, csupa szeretetből! Napokban mint itt is írták, épp megkéseltek egy nőt (ez önmagában milyen bátor ugyebár) ezek a szerető népek csak azért, mert egyetértett az egyik egyetem fiataljaival. Mecsoda "szeretet", tényleg! Ez kb. a "fel vörösök proletárok" szint, csak más ideológia van mögé hazudva. Te pedig megetted szépen...

  "vallast kulturat akarnak megsemmisiteni, egy uj globalista vilagrendszer miatt."

  Én nem emlékszem arra, hogy bárhol ahol liberális kormány van, ott ne járhattál volna templomba, vagy ne gyakorolhattad volna a vallásod. Az sem hangzott el, hogy a keresztények vagy más vallásúak, égetni való alávaló gazemberek. Ezzel szemben ugye fentiek alapján Ti az ateistákkal ezt napi szinten fogalmazzátok meg...Szóval mesélj még, legyen min röhögnöm...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.27. 18:48:40
 • defiant9 #30
  Beszűkült látókörűek, nem ismerik csak a feketét és a fehéret, a pepita vagy szürke már zavarba hozná őket, ilyenkor egyszerűsíteni kell nekik az üzenetet black&white -ra, csak ehhez nyilvánvalóan torzítani kell a valóságot. Persze a politikusok és a prédikátorok szívesen meg is teszik az egyszerűsítést(ellenségkép adása) mert egy jól kontrollálható hatalmi bázist kapnak, akik minden maszlagra bólogatnak amit a szájukba adnak.
  Duke a két lábon járó példa, elmondom hogy miért nincs úgy. Erre nem tud reagálni, inkább elmantrázza újra hogy a liberális az gonosz fekete Trump meg a herceg fehér lovon. Nem véletlen hogy az alacsony iskolázottságúak körében népszerűbb ez a nevezzük Trumpista attitűdnek, minél iskolázottabb, jobb anyagi helyzetben él valaki annál valószínűbb hogy színesebben gondolkozik. De innentől ő már feketeseggű a globalizmust éltető libsi, a buta túlegyszerűsítő kommunikációban.
 • duke #29
  Azt jelentem ki amit latok es tapasztalok, nem szamitanak a meghatarozasok, mert nap mint nap elesben latom, mi tortenik liberalizmus alatt.
  A liberalizmus mara, az eredeti tartalom nelkuli, pusztito globalista ideologia lett. A liberalisok orszagokat, nemzeteket akarnak eltorolni, vallast kulturat akarnak megsemmisiteni, egy uj globalista vilagrendszer miatt.
  A liberalizmus mar reg nem liberalis. A gyuloletbeszed egy korlatlan gumifogalom, ami valojaban a velemenydiktatura fenntartasat szolgalja.
  Es Trump valojaban nyugtatta az embereket es hazakuldte oket, ezert tiltottak le, mert a liberalisok meg nagyobb balhet akartak, amit Trump akadalyozott meg ezert kellett elhallgatatni.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.02.25. 23:49:30
 • TokraFan #28
  Na igen, ismerjük a nárcisztikus, tanulatlan, ostoba jellemüket.
  Szerintük ha leírják egy fórumon, hogy minden ateistát, tudóst, NER-t elutasítót, vagy tulajdonképpen bárkit akik nem ők, fel kell akasztani, akkor annak kimoderálása/törlése "liberális véleményterror".
 • defiant9 #27
  "Csupa építő, szerető, értelmes -és természetesen keresztyén- ember. Ja nem..."
  -> Megkéseltek egy nőt egy csepeli buszon, mert SZFE-s maszkot viselt
  Képtelenek tolerálni azt hogy valaki máshogy gondolkozik, a saját világnézetüket akarják arra is ráerőltetni aki ezt nem érzi magáénak, az erőszak is olyan helyen van a kelléktárukban ahol nem szabadna. Idő kérdése, de még a vallással a hátuk mögött is el fognak bukni. Iranian Women standing up to Clerics
 • TokraFan #26
  "A liberalis szabadelvuseg, mara velemenydiktaturava velemenyterrora valtozott."

  Újabb lózung. Engem ateistaként ma direkt attrocitások érnek ebben az országban, mert a hivatalos narratíva szerint, aki nem keresztyén, az automatikusan erkölcstelen, égetni és pusztítani való gazember. Megspékelve persze azal, hogy automatikusan Soros fanatikus is egyben és ahogy az lenni szokott vallásoséknál, a realitás vagy a kijelentéseik igazságtartalmának bizonyítása teljesen irreleváns marad. Ez a narratíva jön szembe mondenhol, iskolában, -kormányközeli- médiában, kommunikációban. Akkor tehát megállapítom, hogy a konzervatív/keresztény/bármilyen más vallási ideológiát követők véleményterrorjának vagyok az áldozata (kivéve talán a buddhistákat, azok kevéssé gyűlölködők a saját nyájukon kívüliekkel)!

  Fentiek ismeretében kérlek mesélj még erről az un. "liberális véleményterrorról", különös tekintettel arra, hogy a jelek szerint ez csak konteo, miközben fenti megfogalmazásokat és vádakat rendszeresen hallani egyházi személyektől, tehát ez bizonyított! No azért a játék kedvéért tegyük fel, létezik "liberális véleményterror", akkor már csak azt magyarázd el, mitől lenne különb a másik oldal, aki láthatóan pont ugyanazt csinálja, méghozzá elég durván!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.02.25. 14:40:58