Gyurkity Péter

A német utakra jönnek az Einride e-teherautói

A cég bejelentette a helyi megjelenést, ezzel Európa legnagyobb piacát fednék le.

A svéd illetőségű Einride kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy a cég autonóm teherautói csak évek múlva jönnek , a jelek szerint azonban most készen állnak a komoly bővítésre, hiszen a napokban a németországi megjelenést jelentették be. Az első körben még nem a saját megoldás fut be, viszont az önvezető járművek hamarosan szintén elérhetővé válnak.

A vállalat hivatalos oldalán közölték, hogy megszületett a megállapodás, amely lehetővé teszi a cég megjelenését a németországi utakon. A jelek szerint elsőként a BYD által leszállított, kisebb e-teherautókat vetik majd be ott, mégpedig az ehhez szükséges töltőhálózat kiépítése mellett, hiszen ez utóbbi garantálja csak a gondmentes üzemelést. Gyakorlatilag a Svédországban és az Egyesült Államokban már elérhetővé tett platformot terjesztik ki a kontinens legnagyobb szállítmányozási piacára, ami mindenképpen jelentős lépés, ehhez viszont további partnerek bevonására is szükség lesz.

A közleményben olvashatunk arról, hogy az Electrolux illetékeseivel már megszületett a megállapodást, ezt nyilván további cégek követik majd a sorban – a fent említett két országban többek között a Lidl, a Maersk, valamint az Oatly is szerepel ezen a listán. Ahogy jeleztük, elsőként a BYD által leszállított kisebb járművek válnak majd elérhetővé, ezt követik majd a sorban a cég saját, házon belül fejlesztett, teljesen önvezető elektromos teherautói, amelyek a Pod nevet kapták meg. Azt még nem tudjuk, hogy ez utóbbira mikor kerítenek sort, viszont a tengerentúlon az NHTSA már megadta az engedélyt az AET (Autonomous Electric Transport) rendszerére épülő járművek alkalmazására, ez a jelek szerint a németek követik most.

Az Electrolux Svédországban már együttműködik a céggel, az ottani tapasztalatok alapján 92 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a költségeket nagyjából azonos szinten tudják tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!