Berta Sándor

A Tesla autóinak kémkedésétől tartanak a kínai politikusok

Peking amiatt aggódik, hogy az amerikai cég elektromos gépkocsijai kellemetlen képeket készíthetnek.

A Tesla Motors járműveinek karosszériájában lévő kamerák folyamatosan rögzítik az autó körüli történéseket. Kínában ez nyugtalanságot okoz, mert az ázsiai állam attól tart, hogy az amerikai társaság elektromos autóit kémkedési célokra használhatják. Peking aggodalma mostanra odáig fajult, hogy a Tesla összes gépkocsijának megtiltotta a közlekedést. A döntés értelmében július elsejétől legalább két hónapig nem közlekedhetnek az elektromos járművek a Pekinghez közeli Pejtajho üdülőváros körzetében.

Az egész dolgot az váltotta ki, hogy a kínai kormány és más magas rangú vezetők egyes találkozóit a nyári hónapokban a tengerparti városban tartják. Úgy tűnik, hogy a kínai vezetés így akarja megakadályozni, hogy a Tesla autóinak kamerái bármilyen képet rögzítsenek a kormánytisztviselőkről vagy a találkozók egyéb résztvevőiről. A Tesla Model 3 például 8 kamerával rendelkezik, amelyek kifelé néznek és a környezetet figyelik. Egy másik kamera a gépkocsi belsejében található, és a járműben tartózkodó személyeket figyeli. A kamerák rögzített felvételei helyben tárolhatók. Egyes esetekben a klipek automatikusan feltöltődnek a vállalat felhőjébe, ahol az önvezető szoftver további fejlesztéséhez vagy elemzéséhez használják fel őket.


A kémkedéssel kapcsolatos aggályok eloszlatására az amerikai autógyártó közölte, hogy autói felvételei nem hagyják el az országot. Ennek érdekében a Tesla saját adatközpontot helyezett üzembe Kínában. A Tesla eddig jó kapcsolatot ápolt a kínai kabinettel. Az amerikai konszern az egyetlen autógyártó Kínában, amely saját gyárat üzemeltethet ott anélkül, hogy egy kínai céggel közös társaságra kellene támaszkodnia. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk is köztudottan dicséri a kínai népet, és eddig tartózkodott a kínai kormány bírálatától.

Tavaly a Népi Felszabadító Hadsereg megtiltotta a Tesla-tulajdonosoknak, hogy járműveiket katonai bázisokon és laktanyák környékén parkolják le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kjhun #7
  Nem, csak Kelet és a túlpart felé kéne vetnünk figyelő szemeinket, hanem a szomszédságba is. Igen, itt Nyugaton és érdekes szelek fújnak, pont ugyanezen okok miatt, ami a Kína vezetésnek is szemet szúr.

  Kokrétan: Kitiltották a berlini rendőrök a Tesla-kat, megbüntetik az őket vezető sofőröket

  Nem áll jól a szénájuk. Viszont!! A sok közterületi kamera, már nem zavarja őket??? Eléggé álszentes, a dolog.
 • kvp #6
  A Tesla kocsijai meg az amerikai szerverekre. Igy fejleszik az onvezetest es a sajat uthalozati terkepeiket, az osszes kocsi, osszes utjanak kielemzesevel.

  Az utobbi azert vicces, mert a kinai allami terkepek szandekosan torzitottak, meg a Google maps/earth-on is. Ez megakadalyozna meg az alap automatizalasi funkciok mukodeset is a Teslak eseten. De megis mennek, szoval nekik van jo terkepuk. (meg igy az amerikai hadseregnek is :-D )

  De igen, a lenyeg, hogy a kinai cuccok a kinaiaknak kemkednek, a Tesla meg az amerikaiaknak. Egyebkent minden esetben benne van a felhasznaloi szerzodesben...
 • kzdrago #5
  A DJI drónok is mindent feltöltenek a kínai szerverekre...
 • Tetsuo #4
  Ezzel mit akarsz mondani? A kínaiak joggal gyanakodnak a kínai telefonoktól teljesen függetlenül.
 • Csaba161 #3

  A Xiaomi telefonok már most is minden képet elküldenek a Kínai Kommunista Pártnak...
 • zola2000 #2
  Az ilyen korlátozások eléggé rontani fogja a Tesla autók eladását Kínában, aztán gondolom feljön egy kínai cég.
 • Ender Wiggin #1
  a tesla meg a kínaiak ipari kémkedéseitől. kvittek akkor...