Berta Sándor

Fejmagas­ságban lévő kijelző motorosoknak

Az eszköz számos információt és figyelmeztetést megoszt a közlekedőkkel.

Az ETH Zürich kutatói fejlesztették ki az Aegis Rider nevű fejmagasságú kijelzőt (HUD). A készülék kifejezetten motorosok számára készült és a működése során megmutatja a legfontosabb információkat, valamint felhívja a figyelmet a közlekedő útjába kerülő esetleges akadályokra és veszélyes helyzetekre, azokat ráadásul meg is jelöli. A HUD továbbá az ideális vonalvezetést is megmutatja. A megoldást ebben nem csupán különböző kamerák, hanem az adott útvonal térképe is segítik.


Az Aegis Rider által felismert veszélyek között vannak a gyalogosok, más járművek, az állatok és a rollerek. Ezen akadályok mindegyikét egy kis sokszöggel jelöli a HUD, hogy így hívja fel azokra a figyelmet. Emellett a rendszer megjelenítheti az aktuális útszakaszt, a motor pillanatnyi sebességét és akár szükséges tanácsokat is beadhat. Az utóbbiak közé tartozik, hogy az illető haladjon lassabban vagy jobban döntse meg a motorját. Ezenkívül a lehetséges sebességkorlátozások is megjelennek a képernyőn.

Az Aegis Rider jelenleg csak prototípusként létezik, a szenzorokat a motor elülső részébe és nem a sisakba építették be, miközben a fedélzeti számítógépet az üzemanyagtankra szerelték. A megoldás egyelőre nem figyelmeztet az esős, csúszós utakra, nem elég kicsi és meglehetősen korlátozza a viselője látószögét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #1
    A végén még facebookozni is lehetlesz egykerekezés közben.