Berta Sándor

3D HUD a Jaguar Land Rovertől

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé válhat a 3D-alkalmazások megjelenítése a járműveken belül.

A Jaguar Land Rover egy olyan fejmagasságban lévő kijelzőt (HUD) készít, amely képes 3D-ben megjeleníteni a sofőrnek szóló biztonsági figyelmeztetéseket éppúgy, mint az utasoknak kínált szórakoztató tartalmakat. A megoldás emellett javíthat rossz időben a látási viszonyokon és a navigációs rendszer információit is megmutathatja. A kiterjesztett valóság technológia támogatása miatt a vezetőnek úgy tűnhet, hogy a különböző információk közvetlenül az út felületén jelennek meg.

A jövőben a technológia használható lesz akár 3D-filmek gépkocsin belüli levetítésére is. A szem és a fej mozgását követő rendszereknek köszönhetően ehhez nem lesz szükség különleges 3D-képernyőkre vagy 3D-szemüvegekre. Sőt, akár minden egyes utas személyre szabott tartalmakat is kaphat az egyes utak során.

A rendszert a gyártó a Cambridge-i Egyetem Fejlett Fotonikai és Elektronikai Központjával (CAPE) közösen fejleszti, s az részét képezi a Jaguar Land Rover intelligens utastér elképzelésének, amelynek középpontjában az autók belső terének személyre szabása van.

Nem a Jaguar Land Rover az egyetlen gyártó, amely a közúti járművekben elképzelhetőnek tartja a HUD alkalmazását. Tavaly októberben vált ismertté, hogy a Continental a közeljövőben a Waveguide technikával kiegészített fejmagasságban lévő kijelzőkre és a kiterjesztett valóságra építene, mert ez a két technológia a jelenleginél sokkal több fontos információt tenne elérhetővé a vezetők számára és ráadásul sokkal kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos HUD-ok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!