Berta Sándor

Autonóm kamionokat fejlesztő startupot támogat a Volkswagen leány­vállalata

A két fél globális stratégiai együttműködés kialakításáról döntött.

A Volkswagen cégének számító TRATON csoport kooperációs megállapodást kötött a TuSimple nevű amerikai vállalkozással, amely önállóan közlekedő teherautókat készít. A szerződés részeként a TRATON kisebbségi tulajdonrészt is szerzett a tengerentúli társaságban. A két vállalat az első közös fejlesztési projektjeként Svédországban, a Södertälje és Jönköping közötti útvonalon akar üzemeltetni Scania típusú, négyes szintű automatizált közlekedésre (SAE Level 4) átalakított tehergépkocsikat.

A két fél azt szeretné elérni, hogy belátható időn belül emberi beavatkozás nélkül is megvalósulhasson a teljesen automatikus közlekedés a teherautók világában. Ez a lehetőség különösen a hosszú távú utak esetében lehet hasznos, mivel jelentős mértékben növelheti a biztonságot és a hatékonyságot, miközben ezzel párhuzamosan hozzájárulhat a fogyasztás és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

A TRATON elsősorban Németországban, Svédországban és más államokban akarja tesztelni az átalakított autonóm tehergépkocsi-flottáját. A szakértők becslései alapján csak Németországban mintegy 60 000 kamionsofőr hiányzik. Ezen a helyzeten is lehetne javítani, ráadásul az autonóm teherautókkal jobban ki lehetne használni a rendelkezésre álló szállítási kapacitásokat.

Matthias Gründler, a TRATON csoport vezetője kiemelte, hogy a globális partnerségnek köszönhetően innovatív jövőbeli technológiákat és ezáltal többletértékeket kínálhatnak az ügyfeleiknek, ez pedig fontos része a stratégiájuknak. Cheng Lu, a TuSimple elnöke hozzátette, hogy az együttműködés nagyon felgyorsítja az autonóm kamiontechnológia bevezetését a nemzetközi piacokon. A TuSimple legutóbb a ZF Friedrichshafennel, az egyik vezető autóipari beszállítócéggel állapodott meg önállóan közlekedő tehergépkocsikhoz szenzorok, kamerák, radarok, Light Detection and Ranging (LiDAR) egységek és központi számítógép-rendszerek készítéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!