Berta Sándor

Megmentené az autókban maradt gyerekeket a Tesla

A gyártó egy új mozgásérzékelőre és radartechnológiára építene.

A Tesla bejegyeztetett egy új szenzort leíró szabadalmat. A cég az új rendszer segítségével ismerné fel a felforrósodott gépkocsikban hagyott gyermekeket.

A dokumentumban ismertetett új érzékelő radarhullámokkal dolgozik majd és így fogja felismerni az adott járműben ülő személyeket. Az eszközt kifejezetten gyerekek azonosítására terveznék és fejlesztenék ki, s figyelembe veszi majd nem csupán azt, hogy egy gyermek tartózkodik az utastérben, hanem azt is, hogy az autót felhevítik a napsugarak. Amennyiben a hőmérséklet veszélyes szintet kezdene elérni, akkor a tulajdonost a Tesla-alkalmazás fogja tájékoztatni a helyzetről és automatikusan bekapcsolható a klíma.

A szenzor arra is alkalmas lehet, hogy figyelmeztesse a gépkocsiban ülőket a biztonsági övek becsatolására. Különösen előnyös, hogy az érzékelő képes megkülönböztetni az embereket a magasságuk alapján, így észleli egy gyermek és egy felnőtt közötti eltéréseket. Ezáltal, ha egy gyerek ül a vezető melletti ülésen, akkor egy ütközés esetén a fedélzeti rendszer automatikusan az ő méretéhez igazítja és nyitja ki a légzsákot. A Tesla érvelése alapján ez sokkal hatékonyabb megoldás az aktuális rendszereknél, amelyek az adott személyek súlyát veszik alapul. Az nem derült ki az anyagból, hogy a szenzort miként fogják beépíteni a Tesla modelljeibe. A két lehetséges megoldás, hogy vagy csak az új járművekbe szerelik be vagy hogy egy későbbi, fizetős csomag részeként lesz elérhető.

Az amerikai National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) adatai szerint 2018-ban és 2019-ben több mint 50 gyerek hunyt el amiatt, mert bent hagyták egy forró autóban. Az esetek 54 százalékban a szülő vagy más hozzátartozó felejtette a gépkocsiban az áldozatot.

Januárban vált ismertté, hogy a Bosch egy olyan rendszert készített, amely a belső térre, az ott zajló eseményekre, a sofőrre és az utasokra figyel. Ezért felismeri azt is, ha egy gyerek a hátsó ülésen maradt. A kifejlesztett megoldás kamerákon és a mesterséges intelligencián alapul, s 2022-től kerülhet be a különböző járművekbe. A Hyundai Mobis új rendszere szintén a belső térre figyel és észleli például a hátsó ülésen hagyott gyermeket. Az új fejlesztés az ülésekbe beépített ultrahang- és súlyszenzorok helyett radarérzékelőkre épít, s ez jelentős mértékben megnövelte a felismerési pontosságot. Az integrált bioszenzor még a mikrolégzést is felismeri.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    Borzasztó lehet ekkorát tévedni, úgyhogy tőlem jöhet minden autóba!
  • NEXUS6 #1
    Hmmm, érdekes problémák lesznek itt még.
    Ne hagyd a kutyádat a kocsiban. Mert az nem a klímát kapcsolja be, hanem lehúzza az ablakot és így feltörés nélkül kilopják a telódat.

    Ugyancsak, ne vigyél kutyát a Sexláddal, mert baleset esetén úgy manőverez, hogy a kutyus halálával amúgy megúsztad volna, így visziont megmenti, de neked oda a lábad.