Berta Sándor

Robottaxik közleked­hetnek két kínai városban

Újabb lépést tett a helyi piac meghódítása felé a Fiat Chrysler.

Az olasz-amerikai gyártó az AutoX nevű hongkongi céggel közösen autonóm taxikra épülő szolgáltatást akar elindítani több kínai metropoliszban, így Sanghajban és Sencsenben is. Az ajánlat várhatóan az idei esztendő első felétől lesz elérhető.

A két fél a Chrysler Pacifica típusú autókra építene, a gépkocsikat az AutoX az AI Driver nevű saját fejlesztésű rendszerével szerelik majd fel. A megoldás részét képezik a tetőn elhelyezett szenzorok és a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftver. Az érzékelők között lesznek LiDAR-egységek, radarok, kamerák, a GPS-vevőegység és más szenzorok. A rendszerrel felszerelt járművet a két partner a január elején Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatta be.

Jianxiong Xiao, az AutoX vezetője és alapítója elmondta, hogy több éven át gyűjtöttek nagy mennyiségű adatokat és tanulmányozták, majd integrálták az autójukba a kínai vezetési stílust azért, hogy a gépkocsi képes legyen közlekedni a helyi városok összetett és dinamikus viszonyai között is. Büszkék arra, hogy alkalmazhatják a technológiájukat és ezáltal előnyre tehetnek szert az ágazatban.

Az AutoX tavaly decemberben kérvényezte a kaliforniai közlekedési hivatalnál (DMV) annak az engedélynek a kiadását, amelynek birtokában a járműve önállóan, vészhelyzetben beavatkozó biztonsági sofőr nélkül is közlekedhet az utakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!