Berta Sándor

Kiszűrhetők az útszéli bombák

Egy fejlesztésnek köszönhetően biztonságosabbá válhatnak az utak.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes hatékonyan felderíteni a haláleseteket és rendkívül komoly sérüléseket okozó útszéli bombákat, aknákat és házi készítésű pokolgépeket. A projektben részt vevő szakértők a tapasztalataikról és az eredményeikről a Change detection system design using stereo vision for countering Improvised Explosive Devices című anyagukban számoltak be.

A szakemberek egy terepjárót alakítottak át és láttak el GPS-vevőegységgel, két kamerával és fedélzeti számítógéppel. A GPS-vevő segítségével rögzíthető a gépkocsi és a felderített útszéli bomba pontos pozíciója, a kamerák segítenek az út filmezésében és 3D-felvételek készítésében, míg a fedélzeti számítógép összehasonlítja az adott útszakaszról korábban és aktuálisan készített fotókat és videókat, így szűrve ki az esetleges eltéréseket. Amennyiben a rendszer olyan változásokat észlel, amelyek egy rejtett bombára, aknára vagy pokolgépre utalnak, akkor azonnal riadóztatja a járműben ülő szakértőt. Emellett a megoldás azt is jelzi, ha olyan nem azonosítható tárgyakat talál, mint például a poroltók, amelyekben szintén robbanóanyagokat helyezhetnek el.

Dennis van de Wouw, az egyetem munkatársa kifejtette, hogy egy bomba vagy pokolgép elhelyezése megváltoztatja a környezetet, többek között az elkövetők letiporják a füvet és más növényzetet, valamint a robbanóanyag elrejtése miatt különböző nyomok láthatók. A szakember hozzátette, hogy a munka során a legnagyobb kihívás az volt, hogy kifejlesszék a készített képeket valós időben összehasonlító szoftvert. A feladatot nehezítette, hogy a programnak azzal is meg kellett birkóznia, ha az adott felvételt az út egy másik pontjáról, például széléről vagy közepéről készítették, továbbá figyelembe kellett vennie, hogy az eltérő időjárási körülmények és fényviszonyok is megnehezítik az eredményes összehasonlítást.

A holland védelmi minisztérium egy katonai területen már tesztelte az átalakított terepjárót és kiderült, hogy a gépkocsi minden gyanús tárgyat megbízhatóan jelzett. Silvester de Bruin, a szaktárca műszaki innovációkért felelős tanácsadója hangsúlyozta, hogy a gyanús objektumok kiszűrése még szürkületben is kiválóan működött. A rendszer a figyelmeztetéseket szintén a megfelelő időben adta ki, így a vezető még biztonságos távolságban állhatott meg a feltételezett bombától vagy pokolgéptől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    igen.
  • ostoros #1
    Vagyis valaki egy darab ásóval csinálhat több tucat ál-aknát, lassítva a menetoszlopot, és időt adva a támadóknak?