Berta Sándor

Szenzor az autóba való bezárás ellen

Egy egyszerű és olcsó eljárás ötvözi a radartechnológiát és a mesterséges intelligenciát.

A Waterlooi Egyetem munkatársai egy kis méretű, olcsó szenzort fejlesztettek ki, amely életeket menthet, mert riaszt, ha egy kisgyerek vagy egy állat maradt a gépkocsiban. Ilyenkor megakadályozza az ajtók bezárását és szól a vezetőnek, az utasoknak és a közelben lévő személyeknek, hogy probléma van. Az eszköz a légzés alapján állapítja meg, hogy a bent lévő személy vagy állat élő-e. A szakemberek a berendezést a megalkotásakor ötvözték a radartechnológiával és a mesterséges intelligenciával azért, hogy a csecsemők és az állatok felismerése 100 százalék pontosságú legyen.

Az új szenzor átmérője mindössze 3 centiméter és úgy van kialakítva, hogy a külső visszapillantó tükrökön vagy a jármű tetején lehessen elhelyezni. Az eszköz radarjeleket küld, azokat pedig az autóban ülő személyek, állatok és objektumok visszatükrözik. A visszaküldött jeleket ezután a mesterséges intelligencia kielemzi.

George Shaker fejlesztő szerint a berendezés megoldhatja a gépkocsiban felejtett gyermekek és állatok problémáját, ráadásul óvja a magánszférát és olcsó. A megoldás az utóbbi miatt a közúti járművek szabvány felszereltségébe tartozhat majd. További előnyt jelent, hogy a szenzorral felmérhető az is, hogy hányan utaznak egy-egy autóban, ez az információ pedig a gépkocsi-megosztó szolgáltatások számára lehet hasznos.

Az elképzelések alapján az új eszköz 2020 végén kerülhet a piacra és a kutatók azt vizsgálják, hogy alkalmas lehet-e a sofőr egészségügyi értékeinek az ellenőrzésére is. Az utóbbi esetben figyelmeztethet majd a vezető betegségére, álmosságára, fáradtságára vagy arra, hogy elkalandozott az illető figyelme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!