Berta Sándor

Hőn keresztül kommunikáló kormány?

Különleges ötlettel állt elő a Jaguar Land Rover.

A brit autógyártó egy olyan kormány megvalósításán dolgozik, amelynél a kommunikáció a bizonyos területeken bekövetkező hőmérséklet-változás segítségével valósulna meg. Az elképzelés lényege, hogy a kormány már azelőtt jelezze hőkibocsátással a veszélyes helyzeteket, hogy azok bekövetkezhetnének. Így például a kormány ilyen módon hívná fel az autós figyelmét egy közelgő szűk kanyarra. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a módszer a többi megoldáshoz képest kevésbé vonná el a vezető figyelmét az útról, ugyanakkor arra tökéletes lenne, hogy jelezze: veszélyes szituációra kell számítani a közeljövőben.

A tervek szerint nem az egész kormány melegedne, hanem annak csupán a leggyakrabban használt részei és azok is csak legfeljebb 6 Celsius-fokkal. Ez tökéletesen elegendő lenne arra, hogy a sofőr észlelje a megváltozott körülményeket. A veszélyes helyzet után az érintett kormányrészek azonnal kezdenének visszahűlni az eredeti hőmérsékletükre. A technika elsősorban a rossz látási körülmények esetén jelenthetne hatékony segítséget és biztonságosabbá tehetné az utakat, hiszen főleg a veszélyes kanyarok és útszakaszok környékén csökkenthetné a balesetek számát. Arról ugyanakkor konkrét információk nem szivárogtak ki, hogy a megoldás mikorra készülhet el, illetve mikortól jelenhetne meg a sorozatgyártású autókban.

A projektben a Jaguar Land Rover szakemberei mellett a Glasgow-i Egyetem munkatársai vesznek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Palinko #5
  Rezgés egyszerűbb lenne és szimulátor kormányoknál bevált
 • Montanosz #4
  Mert kinevezték Hőn-t kommunikációs szóvivőnek?
 • noland #3
  Igen, eléggé, már én sem élnék ott, de nyilván egy kormánytól az a legrosszabb döntés, ha hőn keresztül próbál kommunikálni. XD
 • Omega #2
  Az angoloknál rossz idő van.
 • Shiwo #1
  milyen jól fog jönni nyáron, amikor az ember beül az átforrósodott kocsiba..
  Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2019.06.07. 12:03:29