Berta Sándor

Az Androidra épít a Volvo

A gyártó a Google operációs rendszerét és szolgáltatásait integrálja a legújabb modelljébe.

A Volvo XC40 teljesen elektromos változatában használt szoftver az Android Automotive operációs rendszerre épül és olyan funkciókkal rendelkezik, mint a Google Asszisztens, a Google Térkép vagy a Google Play Store. Henrik Green, a Volvo technológiai vezetője elmondta, hogy a jövőben az autókban ugyanazt az élményt kínálják majd, mint, amit az ügyfelek az okostelefonjaik esetében megszokhattak. Így például az optimalizált zenei és médiaalkalmazások is elérhetők lesznek.

A Google Asszisztens segítségével a jövőben számos funkció lesz vezérelhető beszéddel. Ilyen többek között a hőmérséklet beállítása, a navigációs rendszer úti célokkal kapcsolatos adatainak megjelenítése, a zenék és a podcastok lejátszása az olyan programokkal, mint a Spotify vagy az üzenetek küldése. Ennek köszönhetően kevesebb dolog vonhatja majd el a vezető figyelmét és javulhat a biztonság. Emellett a Google Asszisztenssel akár kapcsolat is kiépíthető lesz az okosotthon-eszközökkel.

A Google Térkép valós időben fogja elérhetővé tenni az aktualizált térkép- és közlekedési információkat. A szolgáltatás ráadásul alternatív útvonalakat javasol majd és meg fogja mutatni a legrövidebb utat a következő töltőállomáshoz. A térképeket az Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) nevű szenzorplatform is használhatja majd, így a sofőrök megtudhatják, hogy hol vannak sebességkorlátozások és komolyabb kanyarok, s ezeket a dolgokat figyelembe vehetik az útvonalak tervezésekor. Green közölte, hogy az Over-the-Air frissítések miatt a járművek mindig a legújabb és a legjobb funkciókkal fognak rendelkezni, s ezáltal ugyanolyan aktuálisak lesznek, mint a többi digitális termék.

Az új rendszert teljes mértékben összekapcsolják a Volvo on Call digitális platformmal és lehetővé válnak az olyan funkciók, mint az akkumulátorok állapotának vagy a töltöttségének az ellenőrzése. Emellett egy digitális kulcs segítségével megvalósítható lesz a belső tér előfűtése és az autó jobban meg lehet majd találni egy nagy parkolóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nem sok lehetoseguk volt. Vagy a google vagy az apple. Mas nem gyart ertelmezheto fedelzeti szorakoztato elektronikat. A google viszont kevesbe szol bele az integracioba.
  • csigafi #1
    Hát ez azért nem semmi lépés és bizalom az android felé egy ekkora márkától. Ahhoz képest hogy elméletileg ők gyártják a világ legbiztonságosabba autóit.

    Over-the-Ai kin helyett Oliver Kvint olvastam biztos agyamra ment az arrow sorozat. :-)