Berta Sándor

Közeleg az Uber tőzsdei megjelenése, egymilliárd dollárt von be a cég

A közösségi utazásmegosztó úttörő lenne az autonóm közlekedésben. Készülnek a tőzsdei megjelenésre, de a konkrét ütemterv még nem ismert.

A The Wall Street Journal arról tudósított, hogy egy befektetői csoport több mint egymilliárd dollárt invesztálhat az Uber robotautó-részlegébe. A cég ezzel kapcsolatban már előrehaladott tárgyalásokat folytat. A beruházás a vállalkozás számára stratégiailag nagyon fontos időszakban valósulhatna meg, hiszen az idén meg akar jelenni a tőzsdén. Az üzlet azért is fontos lenne az Ubernek, mert komoly konkurenciaharcot folytat az Alphabet leányvállalatával, a Waymóval, amelyről ráadásul néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy szintén - autóipari - befektetőket keres.

Az Uber jelezte, hogy a jövőben nem csupán közösségi utazásmegosztóként szeretne működni, hanem a "szállítási ágazat Amazonjává" akar válni. A társaság többek között megvetné a lábát a logisztikai és az áruszállítási piacon, az Eats nevű ételszállító ajánlatával pedig már eddig is komoly sikereket ért el. Az autonóm közlekedés fontos jövőbeli technológia a társaság számára. A lehetséges befektetők között van a Softbank japán konszern, amely már 2017 novemberében is egyeztetéseket folytatott az Uber illetékeseivel. Az akkor elképzelések arról szóltak, hogy a Softbank akár 1,25 milliárd dollárt is befektethet a közösségi utazásmegosztóba.


A Reuters értesülései alapján az Uber több befektetési bankot szerződtetett azért, hogy segítsék a tőzsdei megjelenését. A cég partnere lett ebben a folyamatban a Bank of America, a Barclays, a Citigroup, az Allen & Company, a Deutsche Bank és a JMP Securities. E pénzintézetek feladata elsősorban az, hogy a tanácsaikkal segítsék az Uber két fő bankját, amely a Morgan Stanley és a Goldman Sachs - utóbbi két pénzintézetet még tavaly szerződtette a vállalat.

A közösségi utazásmegosztó már tavaly decemberben benyújtotta a tőzsdei részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC). Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a lépés konkrétan mikor következhet be. A következő hetekben arra lehet számítani, hogy az Uber még több bankot kér majd fel arra, hogy segítsék a tőzsdei megjelenését. A Bank of America, a Barclays, a Citigroup és a JMP Securities nem kommentálta a hírt, míg az Uber, az Allen & Company és a Deutsche Bank egyelőre kitért a válaszadás elől.

Tavaly januárban Barney Harford ügyvezető igazgató jelezte, hogy 2019 végéig tőzsdére vinné az Ubert. Dara Khosrowshahi, a társaság vezetője 2018 szeptemberében közölte, hogy a tőzsdén való megjelenés előkészítése a terveknek megfelelően halad és a fejlett technológiákat fejlesztő részlegük a részvényeik első nyilvános forgalomba hozatala után is az Uber része marad. 2018 októberére a vállalkozás értéke 120 milliárd dollárra

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Aki venni akar belole, az alaposan nezzen utana, hogy valoban tokere van szukseguk, es a befektetoktol kapott penzt valoban befektetik egy nyeresegesnek igerkezo uzletagba? Vagy csak a jelenlegi tulajok eladjak, es penzt akarnak latni belole amikor ugy latjak tobbet kapnak erte mint a valos erteke...

    Minden IPO rakfeneje az, hogy az informacio nagyon egyoldalu. Mivel a piac meg nem arazta be, ezert az egyszeri befekteto nagyon keves infoval rendelkezik a ceg jovojerol, mig a jelenlegi tulajon mindent tudnak amit csak tudni lehet. Ez az asszimetrikus informacio pedig egyertelmuen a jelenlegi tulajoknak kedvez, jovobeni befektetok pedig egyertelmu hatranyban szenvednek.