Berta Sándor

Folytatja robotautó-fejlesztéseit az Uber

A közösségi utazásmegosztó ragaszkodik ahhoz, hogy önállóan közlekedő gépkocsikat készítsen.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezetője kijelentette, hogy jelenleg nincsenek terveik arra vonatkozóan, hogy eladják-e a fejlett technológiákat fejlesztő részlegüket. "Ez egy értékes terület, amit felépítünk és utána sok módon pénzzé tehetjük. De jelenleg nincs semmi olyan olyan ajánlat, amin elgondolkodhatnánk" - fejtette ki a menedzser. Az Uber első embere hozzátette, hogy optimista abban a tekintetében, hogy belátható időn belül folytathatják az autonóm járművekkel kapcsolatos teszteket, ugyanakkor Arizonában egyelőre nem lesz több robotautó-teszt. A projektet San Franciscóba és Pittsburghbe helyezték át.

Dara Khosrowshahi ezután kitért arra, hogy a tőzsdén való megjelenés előkészítése a terveknek megfelelően halad és a fejlett technológiákat fejlesztő részlegük a részvényeik első nyilvános forgalomba hozatala után is az Uber része marad. Továbbá egyáltalán nem aggódott emiatt, hogy a Lyft is tőzsdére mehet. Azzal érvelt, hogy eddig is elegendő tőke állt az ágazat rendelkezésére, ráadásul a piac is hatalmas. Ők abból indulnak ki, hogy ez így is marad. Az Uber továbbra is a partnere lesz azoknak a vállalatoknak, amelyek önvezető technológiákat fejlesztenek és a lehető leghamarabb meg szeretnék alkotni a saját technológiájukat.

A cég egyébként azután került nehéz helyzetbe és állította le a tesztjeit, hogy márciusban az egyik autonóm járműve egy éjszakai tesztút során elütött egy nőt, aki éppen áthaladt az úttesten. Ez volt az első halálos gázolás, amelyben egy robotautó is érintett volt. Az Uber az esetre reagálva azonnal felfüggesztette a teszteket Arizonában, Pittsburghben, San Franciscóban és Torontóban. Nemrég vált ismertté, hogy a Toyota 500 millió dollárt fektet be a közösségi utazásmegosztóba. A japán gyártó és az Uber az önállóan közlekedő gépkocsik területén akar együttműködni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!