Berta Sándor

Két országban is megbüntették az Ubert

A közösségi utazásmegosztó Hollandiában és Nagy-Britanniában is több százezer eurós pénzbírságot kapott.

Tavaly decemberben derült ki, hogy a cég egy 20 éves hackernek fizetett 100 000 dollárt azért, hogy eltussoljon egy adatlopási ügyet. Az Uber 2016 novemberében ismerte el, hogy 50 millió utasa személyes adatait (neveket, mobiltelefonszámokat, e-mail-címeket) lopták el, majd az elkövetők hozzáférést szereztek több mint 7 millió sofőr személyes információihoz is. A közösségi utazásmegosztó nem fordult a hatóságokhoz, hanem megbízott egy 20 éves floridai férfit azzal, hogy kutassa fel és semmisítse meg az ellopott fájlokat.

Az ügyben érintettek közül 2,7 millió utas és 82 000 sofőr volt brit állampolgár. A brit adatvédelmi hivatal (ICO) az 1998-as Data Protection Act adatvédelmi törvény megsértése miatt 385 000 fontos büntetést szabott ki a vállalatra.

A holland adatvédelmi hatóság (Autoriteit Persoonsgegevens) pedig 600 000 eurós büntetéssel sújtotta at Uber B.V.-t és az Uber Technologies, Inc. társaságot, miután az adatlopásoknak 174 000 holland állampolgár is áldozatul esett. Súlyosbító körülményként könyvelték el, hogy a társaság az eseményekről nem tájékoztatta az illetékes hivatalokat, pedig ezt az adatlopás észlelését követő 72 órán belül köteles lett volna megtenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!