Berta Sándor

Együttműködik az nVidia és a Volkswagen

Az amerikai cég már nem csupán az IT-iparban van jelen, hanem egyre inkább az autógyártók partnerévé válik.

Jen-Hsun Huang, az nVidia alapítója és vezetője, valamint Herbert Diess, a Volkswagen márkaigazgatója egyaránt megjelent a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) kiállításon. Huang bejelentette, hogy a társaság egyik új partnere a Volkswagen lesz. A két fél többek között a mesterséges intelligencia területén is együtt fog dolgozni, s a további partnerei közé bekerült az Uber, a Baidu és a ZF is. Mindennek a középontjában a cég Xavier nevű processzora áll, melynek első prototípusait hónapokon belül megkapják a kiválasztott ügyfelek.


"Bámulatosan bonyolult lesz a jövő autója" - vélte Jen-Hsun Huang. "Ennek kezdete a Xavier, mely képes tanulni, látni és hatalmas számítási kapacitása van." Elmondása szerint a chip másodpercenként 30 trillió műveletet hajt végre mindössze 30 wattos fogyasztás mellett. Minden eddiginél kisebb, nyákkal együtt sem haladja meg egy jogosítvány méretét. "Néhány éven belül minden új autóban gépi asszisztens figyel majd hangunkra, mozdulatainkra és arckifejezéseinkre."

Az nVidia technikáját beépítik a Volkswagen tavaly nyáron bemutatott I.D.Buzz nevű mikrobuszába és számos más modelljébe. A kooperáció egyelőre az "intelligens társsofőrök" nevű megoldás alkalmazására terjed ki. A rendszer az nVidia Drive IX nevű platformjára épül és lehetővé teszi az autó arcfelismerési rendszerrel való lezárását, a fedélzeti rendszerrel folytatott természetes kommunikációt vagy a vezető figyelmének az ellenőrzését, hogy az illetőt vészhelyzetben figyelmeztetni lehessen. Az autón belül és kívül gyűjtött adatok feldolgozásával intelligens másodpilótára hajazó alkalmazásokat lehet létrehozni, melyet később szoftveresen frissíteni is lehet, és új képességeket kaphat. A gépi tanulás által elemzi az utakon lévők viselkedését, lehetővé téve az optimális megoldások kiválasztását.


Az nVidiát autóipari beszállítóként egyre komolyabban kell venni, elég csak arra gondolni, hogy az új Audi A8-asokba is beépítették a chipjeit. Danny Shapiro, a cég autóipari részlegének vezetője kijelentette, hogy az ágazatban már gyakorlatilag mindenki mindenkivel együttműködik. Örülnek a mostani pozíciójuknak és annak a 320 partnerüknek, akikkel jelenleg rendelkeznek.

Az nVidia új platformja lehetővé teheti akár robottaxik forgalomba állítását is. A Pegasus körülbelül akkora, mint egy merevlemez, ennek ellenére hatalmas számítási teljesítményt kínál: egy időben akár 16 szenzor, kamera, radar és LiDAR adatait elemzi. Ezáltal az autók hamarosan már centiméteres pontossággal állapíthatják meg a tartózkodási helyüket, ismerhetik fel a járókelőket és tervezhetnek biztonságos útvonalakat. A gyártók az idei évtől integrálhatják a chipet és a szintén a vállalat által fejlesztett operációs rendszert a tesztjárműveikbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #1
    Audio A8 :D