MTI

Jól halad a zalaegerszegi tesztpálya építése

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a tesztpálya kormánybiztosa kiemelte: a 40 milliárd forintból megvalósuló önvezető és elektromos gépjárművek tesztelésére, fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya építése jól halad Zalaegerszegen.

A beruházás várhatóan három év alatt készül el, az első ütem a jövő tavaszra zárul le. Most kezdődött el az első épület, egy műhelyeknek helyet adó, 2000 négyzetméteres technikai épület alapozása, az építkezést a kivitelező ZÁÉV március végére fejezi be. A közelében egy 2200 négyzetméteres fogadóépületet terveztek, ennek kivitelezése a remények szerint szintén hamarosan elindulhat és tavaszra befejeződhet. A járművek teszteléséhez elkészült már egy 300 méter átmérőjű körpálya 80 centiméter mély kavicsalappal, amin 10 centiméteres aszfaltréteg van, de további két hasonló réteget kap még.

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel - közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. A csaknem 1,5 milliárd forintból megvalósuló kutatási projekt a tesztelési tevékenységet erősíti. A kutatás kiterjed a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályához kapcsolódó járműtechnológiák (autonóm járművek, e-mobilitás) tesztelési folyamataira, és a többi között a szimulációs technológiákat, a laboratóriumi teszteket, valamint a pályán elvégezhető közúti teszteket vizsgálják - ismertette Palkovics László.


A pályázatban résztvevő egyetemek közös kutatási folyamatokat alakítanak ki. A BME, az ELTE, valamint a Széchenyi István Egyetem ugyancsak az Efop pályázatán nyert el 1,7 milliárd forint uniós támogatást az autonóm jármű irányítási technológiák területén indított tehetséggondozás és kutatói utánpótlás fejlesztésére. A programban korszerűsítik a doktori képzések színvonalát és - mind a tudományos diákköri, mind pedig a szakkollégiumi területen - több tehetséges hallgatót vonnak be a képzésekbe és a kutatásokba.

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta: a városban elkezdett fejlesztésekhez szükség van a szakember-utánpótlásra. Az egyetemek olyan fejlesztési lehetőséghez jutnak a pályázati forrással, amely biztosítja a szakember utánpótlást, ugyanakkor az egyetemi képzés nagyot léphet előre a kutatásfejlesztés területén. A fejlesztések eredményeként a hallgatók számára vonzóvá válnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények, a tanulmányaik befejezése után pedig el tudnak helyezkedni a városban és meg tudják találni a jövőjüket Zalaegerszegen - közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bazsalusz #1
    ez kell nekünk jee egészségügy sucks =)