Berta Sándor

Erősíti mesterséges intelligencia kutatásait a Volkswagen

Az autógyártó szeretné kiépíteni a képességeit ezen a területen is.

Októbertől csatlakozik a konszern Data Lab csapatához Patrick van der Smagt professzor, aki egyúttal át is veszi a csoport vezetését. A szakember a Müncheni Műszaki Egyetemen tanít, s az európai robotika és gépi tanulás vezető tudósai közé tartozik. Dr. Martin Hofmann, a Volkswagen informatikai vezetője hangsúlyozta, hogy a laboratóriumaikban a saját szakértőik, az ágazati és a tudományos partnereik, valamint a startupok munkatársai közösen kutatnak jövőbe mutató ötletek után, s mindezt egy olyan munkakörnyezetben tehetik meg, mint amilyen a Szilícium-völgy is.

Johann Jungwirth, a gyártó digitális ügyekért felelős vezetője hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia területén való első osztályú szakértelem megléte elengedhetetlen feltétele a jövő biztosításának. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kulcstechnológiákká fejlődnek az autóipar számára. Ugyanakkor a német óriáscég nem csupán az autóiparban szán fontos szerepet e két technológiának, hanem más ágazatokban is.

Eddig a mesterséges intelligencia olyan területeken kapott kiemelt figyelmet, mint az autonóm vezetés és a robotika. Így válik lehetővé a kép- és szenzoradatok alapján a különböző minták felismerése, továbbá a mesterséges intelligencia algoritmusok alapján az intelligens döntések megtalálása és a különböző adatok feldolgozása. Egy új terület az öntanuló algoritmusok alkalmazása a vállalati funkciókban és a fejlesztési, a gyártási, a terjesztési, a pénzügyi és a minőségbiztosítási folyamatokban.

A Data Labot 2014-ben alapították, mesterséges intelligencia kutatókból és adatszakértőkből áll, akik egyetemekkel és technológiai partnerekkel működnek együtt, s így fejlesztenek ki közös IT-megoldásokat. A Volkswagen a tavalyi botrány után előre menekül, s a 3D nyomtatás, a virtuális valóság szemüvegek és az új elektromos járművek felé fordult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!