Berta Sándor

Már dialektusokat is megért a Ford SYNC

Az emberek nagy részének van valamilyen regionális akcentusa, ez most már az autók esetében sem jelent akadályt.

A Ford SYNC beszédvezérlésű kommunikációs és szórakoztató rendszere - a különböző beprogramozott kulcsszavak segítségével - már felismeri az egyes dialektusokat. Mindez egy nagyon fejlett beszédfelismerő és -feldolgozó szoftvernek köszönhetően valósult meg, a programot a Ford és a Nuance Communications közösen fejlesztette ki.

A rendszer új generációjának neve Ford SYNC 2 és az érintőképernyő, valamint az egyszerű, intuitív beszédparancsok segítségével sokkal könnyebben kezelhetők a mobiltelefonok, a klímaberendezések, az audio- és a navigációs rendszerek. A vezetőnek elég például csak annyit mondania, hogy éhes és a SYNC 2 máris megmutatja a közelben lévő éttermek listáját. A rendszer szerves része a vészhelyzeti asszisztens, amely egy súlyos baleset után a csatlakoztatott mobiltelefon segítségével automatikusan kapcsolatba lép a mentőcsapatokkal és azokat az adott ország nyelvén tájékoztatja a jármű pontos tartózkodási helyéről.

A SYNC technológia jelenleg angol, arab, portugál, német, francia, holland, olasz, kínai, spanyol, orosz és török nyelven működik. A használt szótár létrehozásához világszerte több ezer autós mondott fel szavakat, számokat és mondatokat. Az egyes államokban figyelembe vették a különböző nyelvjárásokat és akcentusokat is. Dominic Watt, a Yorki Egyetem nyelvi és nyelvtudományi hivatalának adjunktusa közölte, hogy a német, az angol és a francia nyelv esetében megfigyelhető, hogy egyre kevésbé van jelen a regionális akcentus, ennek ellenére a nyelvjárások sok ember személyiségének részét képezik. Ezért fontos, hogy ezeket az akcentusokat is figyelembe vegyék, mert így elérhető, hogy a felhasználók ne tartsanak a korszerű, beszédvezérlésű megoldásoktól. A SYNC technológiát 2012-ben vezette be a Ford Európában és immár a legtöbb modellben elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!