Berta Sándor

2020-tól Kínában is közlekedhetnek a robotautók

Az ázsiai ország kormánya Tiencsinben engedélyezné először a robotjárművek forgalomba helyezését.

Kína legkésőbb 2020-tól engedélyeztetni akarja az önálló közlekedésre képes gépkocsikat. Számos csoport fejleszti és teszteli az ehhez kapcsolódó technológiákat, és a projektekben részt vesz az amerikai General Motors is , amely a Chevrolet EN-V 2.0 modellt vonta be a munkába. Az első tesztekre június közepe és július eleje között került sor, méghozzá Tiencsinben, ahol egy program keretében a jövő kínai városa valósul meg. A tervek alapján 2020-tól 350 000 ember élhet majd kiváló körülmények között. A projekt része az is, hogy a lakosok autói önállóan közlekedjenek.

A Chevrolet EN-V 2.0 lehetővé teszi mind az emberi, mind a robotpilótás irányítást. A kétüléses jármű a teljesen feltöltött lítiumionos akkumulátorai segítségével legfeljebb 40 kilométert tehet meg. A General Motors biztos abban, hogy a gépkocsi 2020-ra alkalmas lesz arra, hogy részt vegyen a városi közlekedésben.


Az autó rengeteg szenzorral van felszerelve, ezek felismerik az akadályokat és a mozgó tárgyakat. Az érzékelők által rögzített minden adat a fedélzeti számítógéphez kerül, amely összehasonlítja az információkat az adatbázisában lévő fájlokkal és kideríti, hogy milyen tárgy lehet a jármű útjában. A döntés alapján számítja ki a számítógép, hogy az adott objektumot ki lehet-e kerülni vagy a gépkocsit le kell-e fékezni. Az EN-V 2.0 mobilinternet-hozzáféréssel is rendelkezik, így képes a forgalomban résztvevő más autókkal kommunikálni.

Ennek ellenére vannak még komoly kihívások, például fel kell készülni a kiszámíthatatlan emberi viselkedésre, a figyelmetlen és határozatlan gyalogosokra, illetve vezetőkre. A robotgépkocsiknak minden szituációra gyorsan és jól kell reagálniuk. A Tiencsini Katonai Szállítási Egyetem mérnökei egy olyan robotjárművet tesztelnek, amely eddig már 10 000 kilométert tett meg és ami 5 éven belül részt vehet a közúti közlekedésben. Az autó a jövőben elsősorban a gyéren lakott régiókban szolgálna távolsági szállítási eszközként.

Kaliforniában már 2015-től közlekedhetnek robotautók, és 2015-től bárkinek eladhatók lesznek a robotpilóta funkcióval ellátott gépkocsik. Az ezzel kapcsolatos szabályozástervezetet a következő hetekben mutathatják be. Kínában eközben gondolatvezérlésű gépkocsit és okosautókat fejlesztenek a helyi kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    a képhez: a rendben van, hogy magától megyeget, de muszáj ilyen ocsmány, minden praktikusságot (na jó, könnyű parkolni) nélkülöző külsőt csinálni?