Berta Sándor

Németországban digi­tá­lis rend­szerekkel látják az egyik autópályát

Korszerű pihenőkkel és digitális tech­no­ló­giákkal teszik biztonságosabbá és kényelmesebbé az autósok életét.

Alexander Dobrindt (CSU) német szövetségi közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter közölte, hogy digitális tesztkörnyezetnek akarják használni az A9-es autópályát, amely Berlint és Münchent köti össze Lipcsén, Hofon és Nürnbergen keresztül. A politikus hangsúlyozta, hogy a digitalizálás forradalmasítani fogja az utakon a vezetést. A német állam támogatja az ezzel kapcsolatos kutatásokat és az A9 egyik szakaszát a legkorszerűbb szenzor-, mérési és kommunikációs technológiákkal szerelik fel.

Mindez lehetővé teszi majd például, hogy egy balesetnél az érintett jármű digitális technikák segítségével, valós időben riaszthassa a többi gépkocsit, így azok elkerülhetik az ütközéseket és a baleset helyszínét. Ezáltal az utak biztonságosabbak lesznek és láthatóvá válik annak jelentősége, ha két autó vagy az autók és az infrastruktúra kommunikál egymással. Dobrindt hozzátette: a szaktárca egyeztetni fog a technológiai és az autóipari cégekkel.

A közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter egyúttal jelezte azt is, hogy korszerűsítenének 430 autópályás pihenőt. Az ezzel kapcsolatos projektet már az idén kiírják, jelenleg a program előkészítése zajlik. Az első felújított pihenő az A9-es autópályán, München mellett lesz; azt felszerelik WLAN-hozzáféréssel, parkolást segítő rendszerrel, áramvételi lehetőségekkel, valamint innovatív épülettechnikai megoldásokkal. Az A9-es autópálya mellett várhatóan 20 ilyen korszerű pihenőt alakítanak ki, amelyeknél a szabad parkolóhelyekről mobil alkalmazás tájékoztatja majd az autósokat.

Dobrindt tavaly decemberben kijelentette, hogy Németország a világ leggyorsabb internethálózatát építené ki, míg júliusban ismertté vált, hogy a pályaudvarokon és a teljes német ICE-hálózaton is lesz mobilinternet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!