Berta Sándor

Szemantikus zenei keresőt fejlesztenek

A weimari Liszt Ferenc Zenei Főiskolán nemzetközi csoport dolgozik egy globális zenei adatbázis elkészítésén. A szakemberek szemantikus keresőt hoznának létre, amely az automatikus ritmusfelismerésre és hangzáselemzésre épít.

Vajon Shakira felhasználja műveiben a kolumbiai dalokban előforduló hagyományos zenei elemeket? Tiago de Oliveira Pinto, a weimari Liszt Ferenc Zenei Főiskola professzora szerint a válasz egyértelműen igen, az énekesnő zeneszámaiban fellelhetők a cumbia nevű helyi tánc ritmusai. A cumbia afrikai rabszolgák segítségével jutott el Kolumbiába, ahol keveredett az indián és a spanyol zenei elemekkel. A Globális Zenei Adatbázis nevű projekt segítségével könnyen kimutathatók ilyen dolgok, a különböző alkotások származására, történeti rokonságaira és stilisztikai különlegességeire vonatkozó információk. A program ugyanakkor közel sem tökéletes, a flamencót vagy a menüettet tartalmazó európai klasszikus műveket például még nem ismeri fel.

A professzor két éve dolgozik európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai szakértőkkel egy szemantikus zenei kereső kifejlesztésén, amely az automatikus ritmusfelismerésre és a hangzáselemzésre épít. "Függetlenítjük magunkat a globális zeneipartól, mivel a jelenlegi keresők csupán az azonos zeneszámokat tudják megtalálni a hatalmas adatbázisokban. Mi ehelyett létrehozzuk a különböző ritmusok alapelemeit, azért, hogy a felhasználóknak általános zenei információkat nyújtsunk" - hangsúlyozta Philip Küppers, a projekt egyik munkatársa.

A keresőt a Fraunhofer Társaság Digitális Médiatechnológiai Intézetének hangmérnökei alkották meg. Az intézmény számos projekt során együttműködött már a weimari csoporttal és most már a szoftver finomhangolását végzik. A fejlesztés során figyelembe vették, hogy az internet, az okostelefonok és a táblagépek teljesen megváltoztatják a zenekeresési és -hallgatási szokásokat, illetve hogy az emberek egyre nagyobb adatmennyiséget töltenek le. Küppers ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már jelenleg is az európai áramfogyasztás 7 százaléka írható az internethasználat számlájára, valamint és a zenei fájlok, illetve videók letöltésére és online megosztására. A cél tehát nem csak egy precíz, hanem egy kevés erőforrást felhasználó kereső létrehozása. A keresőt működtető szervert ezért egy norvég fjord mellett helyezik majd el és a fjord hideg vízével fogják hűteni. E megoldás segítségével az energiafelhasználás 30 százalékkal csökkenthető.

A projekt teljes költsége Pinto szerint elérheti majd az 1,3 millió eurót, a kutatási eredményeket pedig hasznosíthatják a Europeana virtuális európai zenei archívumában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • keembo #2
    Igen ám, de van 10.000 másik aktuálisan divatos. A vicces az igazából, hogy a modern, divatos zenék között nem lesz olyan nagy különbség, ha meg valaki emlékezetből, a saját hangján elkezdi hamisan dúdolni - esetleg választ a listán a műfajok közül - akkor is vagy sokszáz találatot kap, vagy egyet sem. Persze ha mobillal felveszi a rádióból egy részletét, aztán visszajátsza és úgy keres rá az megint más. Remélem a dalszöveg-részleteire is lehet majd keresni.
  • gombabácsi #1
    de hát az embereket a legdivatosabb zenék érdeklik, azokat meg nem kell keresni, csak felmenni pl az itunes főoldalra és ott vannak