Berta Sándor

Az amerikai kormány ellenőrizni fogja a cégek adatforgalmát

Az amerikai kabinet új biztonsági terveiben kibővítené azt a programot, amely lehetővé tenné a kormánynak technológiát és szolgáltatásokat biztosító cégek adatforgalmának ellenőrzését.

Az elképzelés hátterében Barack Obama amerikai elnök végrehajtási utasítása áll, amely az Amerikai Egyesült Államok kritikus infrastruktúráinak védelmét akarja biztosítani. Az új tervek alapján átnéznék a magánvállalkozások hálózatain zajló forgalmat és az ott küldött üzeneteket és fájlokat kielemeznék. Az ellenőrzés kiterjedne a fontos bankok munkatársaira, illetve az amerikai állammal üzleti kapcsolatban álló, technológiákat szállító vagy szolgáltatásokat nyújtó társaságokra is. Utóbbiak közé tartozhatnak a fő közlekedési cégek is. A projektben való részvétel önkéntes, ugyanakkor aligha kétséges, hogy a vállalatok többsége inkább belemegy az ellenőrzésbe, mert nem akarja elveszíteni kormányzati megrendeléseit.

A programot az USA Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) felügyelné és a kémkedési ügyekre, valamint a hackertámadásokra utaló jeleket és bizonyítékokat továbbítaná a belbiztonsági minisztériumnak. A szaktárca az információkat kiválasztott távközlési és biztonsági cégek olyan szakértőinek adná tovább, akik rendelkeznek a szükséges kiberbiztonsági minősítésekkel. Ezek a vállalkozások végzik majd el az elemzéseket.

Az ellenőrzésben szerepet vállaló vállalatok nem fognak részleteket elárulni a hatóságoknak az adatforgalomról, kizárólag statisztikát készítenek majd. A projektet a következő hat hónapon belül bővítik ki. Janet Napolitano belbiztonsági minisztérium azt mondta, hogy az érintett társaságoknak minden olyan a fenyegetésekkel kapcsolatos adatot biztosítani fognak, amikkel a kormányzati hálózatokban is dolgoznak. Az információk megosztása egyértelműen növelheti a jövőben a kibertámadások elleni védekezés hatékonyságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Nem gondoljak annyira komolyan, mert mar most sincs hozza eleg emberuk. Viszont kinaban kotelezove teszik az osszes jelenlevo kulfoldi cegnek ezt a hozzaferes biztositast az ottani allam szamara. Az usa a kolcsonosseg elven ugyancsak bevezeti. Aztan, hogy melyik oldal fog majd rendesen elni is a lehetosegekkel, az mar mas kerdes.
  • cateran #4
    Azt ugye vagod, hogy ebbe az irodakba fenymasolopapirt szallito ceg es annak munkatarsa is beletartoznak /iroda. Meg akik takaritjak a budit, az is esetleg maganceg, szolgaltatassal aztan majd kiderul, hogy csak alvallalatk 1 nagyobb cegnel es akkor mindjart a nagyobb ceg adatait is nyalazni kell (amihez amugy semmi kozuk nem lenne, de igy lesz, hisz a ceg egyik reszlege bedolgozik a kormanynak)
    Mondjuk valahol ertem es meg helyeslem is. A gond ott van, hogy a kormany "szakertoi" is altalaban a full retard kategoriaban utaznak es vajmi keveset ertenek a sajat szakmajukhoz. Aztan majd azok dontenek arrol, hogy vmi biztonsagos-e....Arrol nem is szolva, hogy ezt mennyire lehet majd felhasznalni manipulaciora (megkenik xy-t, hogy minositse z ceget hipergagyinak/veszelyesnek, aztan bukja a jo kis zsiros allami megrendelest, Simicskaek meg majd kaszalnak a Kozgeppel..ize akarom mondani majd a masik ceg, amelyik megkente xy-t, meg jobb esellyel palyazik)
  • Zombee #3
    "Az amerikai kabinet új biztonsági terveiben kibővítené azt a programot, amely lehetővé tenné a kormánynak technológiát és szolgáltatásokat biztosító cégek adatforgalmának ellenőrzését."

    Hol van itt szó a lakosságról, vagy egyéb cégekről? Mit gondoltatok, az amerikai kormánynak olyan egyszerű bedolgozni szolgáltatással, meg technikával? Ebben kivételesen nem látok semmi kivetnivalót, tekintettel arra, hogy valóban nemzetbiztonsági kérdés, főleg egy ilyen országnál.
  • matrix222 #2
    Nem kell nagyony orvendeni, mert valamilyen formaban nalunk is jelenkezni fog. A jelenlegi liberalis-szocializmus most nyugatrol fog erni bennunket. Ez egy sokkal kartekonyabb korszak lesz mint a 90-es evek elotti.
  • AdamBast #1
    néha annyira örülök hogy nem amerikában élek