Berta Sándor

Megszenvedi a PC-piac zuhanását a Dell

A neved számítógép-gyártónak egyre nagyobb problémát jelent a táblagépek és az okostelefonok globális térhódítása. Csökkent a konszern bevétele és nyeresége is.

A Dell nyilvánosságra hozta az idei esztendő harmadik üzleti negyedévére vonatkozó pénzügyi adatait. A jelentés szerint a társaság bevétele 11 százalékkal csökkent és 13,7 milliárd dollárt tett ki, míg a nyereség az előző év hasonló időszakához képest közel a felére esett vissza, s csupán 475 millió dollár volt. Ezek az eredmények rosszabbak az elemzők által várt számoknál. Egyedül a szerverüzletág tudott javítani a helyzetén, azon kívül minden részleg veszteséggel zárt. A részvényár a tőzsdei zárás után 2 százalékkal esett. Mindez azt jelenti, hogy az év eleje óta a részvények elveszítették az értékük több mint egyharmadát.

A Dell megpróbálta megállítani a folyamatot és a PC-piactól jobban függetleníteni a szolgáltatás-, illetve a szoftverüzletágát, de még mindig a notebookok és az asztali konfigurációk értékesítéséből származó összegek teszik a befolyó bevételek felét. Az eladások azonban 26, illetve 8 százalékkal csökkentek. A felhasználók egyre gyakrabban úgy döntenek, hogy PC helyett inkább táblát vagy okostelefont vásárolnak, s ebben a bizonytalan gazdasági helyzet is jelentős szerepet játszik. A cégvezetés a nehéz gazdasági környezet mellett az átszervezésekkel magyarázza a rossz eredményeket.


Egyre kevesebb befektető hisz a Dell üzleti sikerében

A Dell bevétele különösen Európában, a Közel-Keleten és Afrikában csökkent. A felhasználók esetében az eladások 23, míg a nagyobb cégek és a közintézmények esetében 8-11 százalékkal csökkentek. Érdekes módon a kis- és közepes vállalkozásoknál az eladások stabil szinten maradtak. A társaság vezetői azzal számolnak, hogy a negyedik üzleti negyedévben megáll a komoly kihívást jelentő folyamat. Hiába közeleg ugyanakkor a karácsony, a mostaninál jobb eladási adatokkal mégsem számolnak, mivel a Windows 8 operációs rendszer megjelenése egyelőre nem hozta a várt sikert, mert a cégek halogatják gépeik cseréjét.

Az amerikai gyártó már tavaly júliusban felismerte, hogy lemaradt a piac mögött, ezért átszervezésekbe kezdett. A PC-üzletága mellett viszont kitartott és elhangzott olyan vélemény, hogy a táblagépek nem jelentenek veszélyt a PC-re. A cég bízik az Intel ultrabook platformjában, nemrég Windows 8-as táblagépekkel, notebookokkal, átalakítható ultrabookokkal és moduláris eszközökkel jelentkezett. Ismertté vált az is, hogy a cég a felhőszolgáltatások, a szerverszolgáltatások optimalizációja és az ezekhez kapcsolódó üzleti alkalmazások terén lát növekedési lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)