Berta Sándor

Csökken az iOS piaci részesedése

Az idei esztendő harmadik negyedévében erősített a Google operációs rendszere, amely immár a táblagépek immár több mint 40 százalékán található meg. Ennek ellenére az Android még nem veszélyezteti az iOS pozícióját.

A Strategy Analytics piackutatóinak összesítéséből kiderült, hogy a harmadik negyedévben az Apple 14 millió iPad készüléket adott el a világpiacon. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is az iOS a legnépszerűbb operációs rendszer a táblagépek esetében, piaci részesedése 56,7 százalék. Ugyanakkor a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest az iOS veszített a részesedéséből, ami 2011 őszén - 11,1 millió eladott eszköz mellett - még 64,5 százalék volt.

Az elmúlt egy év egyértelmű nyertese az Android, amely az elmúlt három hónapban értékesített tábla PC-k 41,3 százalékán volt megtalálható - ez 10,2 millió eladott táblát jelent. Mindez különösen annak tükrében örömteli a gyártók számára, hogy egy évvel ezelőtt még csak 5 millió Androidot futtató táblagép talált gazdára és 2011 őszén a Google mobil operációs rendszerének piaci részesedése csupán 29,2 százalékot, míg az idei esztendő második negyedévében 29,3 százalékot tett ki.


A dobogó harmadik helyén a Windows található, amelyből világszerte 400 000 darabot adtak el, ez mindössze 1,6 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Mindez csalódást keltő az amerikai cég számára, hiszen 2011 hasonló időszakában ez az érték még 2,3 százalék volt. Kérdéses, hogy a Windows 8 megjelenésével változik-e majd a helyzet. Az értékesített tábla PC-k 0,4 százalékán, vagyis 100 000 készüléken más operációs rendszer futott, ide sorolhatók a Research In Motion (RIM) PlayBook modelljei is. Az idei harmadik negyedévben világszerte összesen 24,9 millió tábla talált gazdára, míg 2011 őszén 17,2 millió. Ez 43,4 százalékos növekedésnek felel meg.

Augusztusban olyan elemzői vélemények jelentek meg, hogy ha a jelenlegi lendület kitart, akkor az Android az év végére akár a teljes piac 70 százalékát is megszerezheti globális szinten. Az Egyesült Államok jelenleg a legnagyobb piac, ez azonban jövőre mindenképpen változni fog, Kína itt is átveszi a vezetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)