Berta Sándor

Spamküldő botnet Androidos készülékekből

A Microsoft spamek elleni intézkedésekért felelős programmenedzsere olyan e-mailekhez jutott hozzá, amiket a Yahoo rendszeréből, de Androidos eszközökről küldtek el.

Terry Zink, a Microsoft ForeFront Security csapatának tagja blogbejegyzésében számolt be az Androidos készülékekre épülő spamküldő botnet felderítéséről. Ezek az első olyan információk, amelyek megerősítik, hogy létezhet ilyen hálózat. Az érintett termékeket elsősorban részvényspamek küldésére használták fel.

A szakember kiemelte: a birtokában lévő e-mailek közös jellemzője, hogy a Yahoo rendszeréből származnak és Androidot futtató eszközökről küldték el őket. Korábban már számos hasonló pletyka látott napvilágot, azonban ez az első megerősített és háttéranyagokkal alátámasztott eset. Zink szerint az Androidos okostelefonokat és tábla PC-ket a spammerek arra használják fel, hogy a segítségükkel Yahoo Mail fiókokat hozzanak létre, majd ezekből küldjék el a kéretlen elektronikus reklámleveleket.


Az IP-címek alapján sikerült megállapítani, hogy az érintett termékeket Chilében, Indonéziában, Linanonban, Ománban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban, Szaúd-Arábiában, Thaiföldön, Ukrajnában és Venezuelában használják. Ugyanakkor az még egyelőre tisztázatlan, hogy miként került fel a botnet létrehozásához használt kártevő az okostelefonokra és a táblagépekre. Zink azonban valószínűnek tartotta, hogy a gépek tulajdonosai nem hivatalos forrásokból töltöttek le fertőzött alkalmazásokat, emellett a másik lehetőség, hogy forgalomban van egy módosított Yahoo Mail program.

Az új információk azt jelentik, hogy újabb macska-egér játék kezdődhet a biztonsági szakemberek és a bűnözők között, s fokozni kell a mobil készülékekre kiadott vírusirtókkal kapcsolatos fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TARTYOM #3
    Azzal ő mégis mit tudna kezdeni?

    User hiba 99%-ban.
  • sanyicks #2
    a microsoftnak inkább a windowsokon hemzsegő botnetekkel kéne foglalkoznia...
  • jackoneill90 #1
    Mostanában egyre több a kéretlen ismerős felkérés a y messengerben, akik mind reklámot akarnak küldözgetni.