Gyurkity Péter

70 százalékot is elérhet az Android

Elemzői vélemények szerint a Google mobil platformja az idei év végére akár a teljes piac több mint kétharmadát is megkaparinthatja, ami ellen az Apple több Galaxy készülék betiltásával küzdene.

A mobil operációs rendszerek versenyfutásának alakulásáról jelent meg a napokban egy érdekes elemzés, amelyben elsősorban az eddigi tapasztalatokra és a korábban megfigyelt trendekre építenek. Amennyiben az eddigi lendület kitart, az Android akár a teljes piac 70 százalékát is megszerezheti globális szinten, míg a többiek valamivel lassabb ütemben növekednek - mások pedig gyorsulva veszítenek majd teret.


Dacára annak, hogy 2011 során - különösen pedig az év második felében, annak vége felé - az Android hatalmas lendülettel folytatta a versenyt, a mostani évben is sikerül majd növelni az eredményt, igaz nem olyan mértékben, mint azt korábban várták. Az éves szinten mégis csaknem megduplázódó forgalom azt jelenti, hogy 60 százalékról 70 százalék környékére emelkedik a szoftver piaci részesedése, míg az iPhone esetében az éves növekedési ráta valahol 35 százaléknál húzódik majd meg, ők 93 helyett 125 millió példány szállítanak le az év végéig. A Windows Phone háza táján sikerülhet a duplázás, ez azonban mindössze 21 millió okostelefont jelent, míg a Blackberry és a Symbian eredménye nagyjából felével csökken majd.

Az Egyesült Államok jelenleg a legnagyobb piac, ez azonban jövőre mindenképpen változni fog, Kína itt is átveszi a vezetést. Fontos szempont, hogy az Apple csak a negyedik helyen tanyázik a kínai piacon, az Android pedig a nagyok (Samsung, Huawei, ZTE, stb.) mellett számos kisebb helyi gyártóra is támaszkodhat, akik a belépő szintű készülékek dömpingjével járulhatnak hozzá a további növekedéséhez. Nem csoda, hogy az Apple a saját új fejlesztések mellett az Samsung egyes készülékeinek betiltásával vágna vissza, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol hétfői beadványukban (a számukra kedvező bírói döntés és a kártérítés megítélése után) 8 régebbi példányt neveztek meg (a két cég között megindult perben eredetileg 28 eltérő változatról folyt a vita).

A következő meghallgatást szeptember 20-ra tűzték ki, ott dőlhet el, hogy valóban betiltják-e a tengerentúlon a Galaxy S2 és a Droid Charge okostelefonokat, valamint társaikat. Ez valószínűleg nem fogja megtörni a dél-koreai gyártó lendületét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #98
    Pedig jó egy éve néhányan hangoztatjuk, hogy a következő 'evil' a Samsung lesz.
    Még net-es cikk is taglalta, de ehhez csak józan logika kell.

    Egy biztos: Jobs nélkül nem lenne Apple, vagy nem lenne ismert jóformán és a baromságai miatt keletkezett károk és kiesések ugyanolyan világraszólóak, mint az eredményeik.
    Bill pucu amúgy többször is átvágta a zsenit!


    Aztán, arról, hogy ha az Apple nem Jobs önfejűségével dolgozott volna, ahogy azt bosco05 taglalta és hallgatott olna a könyörgésekre, akkor nekem és még sok általatok hater-nek titulált embernek szifonja lenne ám!
    Mert nagyon sokunknak nem az ár a fő probléma, hanem azok a hiányok, amik miatt nem vettünk soha.

    Mikor az első iPhone megjelent, jópofa és sok dologban innovatív cuccnak gondoltam, csak a seggreesés nem ment, tekintve, hogy majdnem minden szempontból jobb és erősebb cuccaim voltak akkor. HTC Uni, Nokia 7650, Nokia 6310i. Ma is az Uni hiányzik leginkább, simán örülnék, ha mai hardware lenne benne és igen, a WinMo helyett más.
    Az akkor a maga 640x480-as kijelzőjével, 620MHz-es procijával, a 128MB-ra bővített memóriájával, fizikai billentyűzetével messze az iPhone fölött volt és ami baja volt, az egyedül a WinMo instabil volta volt. Valóban nem kapacitív kijelzője volt, de ez nem gond, mert ujjal kezelhető soft-ok már igenis voltak és a stylus pontosságát pedig a mai napig hiányolom.

    Lényeg az, hogy bambultam, miért hiszik egyesek akkora cuccnak a szifont, mikor telefonként a 6310i messze jobb, PDA-ként meg az Uni is messze verte, pedig annál is volt jobb a piacon. Nem beszélve a korai hiba- és hiányjegyzékről, ami miatt egy kicsit igényesebb számára az egész egy röhej volt. Ez persze később sokban javult, de sok dologban pedig nem és kinőttek mellette olyan alternatívák, amik mára a fejére nőttek az Apple-nak és ha nem kötik fel a gatyót, gondban lesznek rövidesen, mert az állandó pereskedés semmit nem visz előre. Sőt, rövidesen több káruk származik belőle, mint amennyi hasznot reméltek tőle. Nem csak anyagilag gondolom.
  • Papichulo #97
    Anelkul nem sokminden lehetne hasznalni azt a szerencsetlen gepet :)

    "persze, na de te sem tudsz ám erre annyit írni, hogy lol, vagy dejó, vagy mekkora már, vagy poén, nem egyből a link a negatívumról D:"

    Ugy ereztem, hogy relevans a link, mivel ez is "mutatja a Samsung uzletpolitikajat" ;)

    Mindazonaltal valoban nagyvonalu gesztus volt a Samsungtol... kudos! Azt azert nem akarom bizonygatni, hogy a Samsung a satan es ujszulott csecsemok verebol tartja fenn magat. ;)
    Nekem is van Samsung termekem es elegedett vagyok vele.
  • bosco05 #96
    persze, na de te sem tudsz ám erre annyit írni, hogy lol, vagy dejó, vagy mekkora már, vagy poén, nem egyből a link a negatívumról D:
  • bosco05 #95
    de OS volt :)
  • Papichulo #94
    Azert van a Samsungnak is arnyoldala: http://www.kernelmag.com/features/report/3028/samsung-power-corruption-and-lies/
  • Papichulo #93
    Ok, akkor csak felreertettem. Nekem szemely szerint jobban bejon, mint a Windows. Amiben peldaul "kulonb" az a shell. Ezt peldaul nagyon szeretem benne.

    Amikor egyebkent Jobs eloszor elment az Appletol es majdnem csodbement a ceg, akkor meg nem volt OSX. Azt csak akkor adtak ki, amikor mar visszajott. Szoval ha minden a te terveid szerint alakult volna, akkor nem lenne ma OSX ;)
  • bosco05 #92
    Amúgy nagyon off, de szerintem mutatja a Samsung üzletpolitikáját:
    http://techcrunch.com/2012/08/28/rawr-samsung-canada-wins-the-internet-with-this-custom-galaxy-s-iii/
  • bosco05 #91
    Miért nyilatkoznék degradálóan? Semmi bajom vele, használtam pár évet suliban, semmi gond nem volt vele, bár nem is ájultam el tőle. Stúdiókban is találkoztam vele, ott is tette a dolgát több kevesebb sikerrel, nem rossz rendszer, bár semmivel sem különb szerintem mint egy jó hardverre tett Windows. Csak azt ecseteltem hogy Jobs mennyire elkúrta a legelejét a dolgoknak :) Egyeduralkodó lehetne az OSX és az egész Apple minden téren, de ez már a múlt.
  • Papichulo #90
    Nem tudtam nem eszrevenni, hogy nagyon degradaloan nyilatkozol az OSX-rol. Van valami konkret problemad is vele?

    ps: Erdekes modon nagyon sok ember van, akinek bejon az iTunes. En nem tartozom kozejuk, kerulom, ahol tudom :)
  • bosco05 #89
    Ennyi, erről van szó, kinek a pap kinek a papné :) Engem mondjuk Apple kinyír azzal a rohadt gépre telepítendő szarral :D No meg nem is ér annyit amennyiért szórják szerintem, úgyhogy maradok Androidnál :) Van akinek viszont tetszik az a rendező progi, aminek most a nevét se tudom, az vegyen iPhone, bár Samsungra ugyanúgy ott a Kies, csak az egy lehetőség és nem kényszer :)